Bánk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2022. (XII. 21.) önkormányzati rendelete

a közösségi együttélés alapvető szabályairól szóló rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 01. 01- 2023. 01. 01

Bánk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2022. (XII. 21.) önkormányzati rendelete

a közösségi együttélés alapvető szabályairól szóló rendelet módosításáról

2023.01.01.

Bánk Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 143. § (4) bekezdés c) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a 8. § (1) bekezdés b) pontjában, valamint Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a közösségi együttélés alapvető szabályairól szóló 10/2019.(XI.20.) önkormányzati rendelet módosításáról az alábbi rendeletet alkotja:

1. § (1) A közösségi együttélés alapvető szabályairól szóló 10/2019. (XI.20.) önkormányzati rendelet 7. § (1)–(10) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) A temetőben a jóváhagyott parcellázási terv alapján, soronként lehet temetni. Ha parcellázási terv nem tünteti fel a temetési helyeket, a Polgármester jelöli ki a sírok helyét.

(2) A sírhelyek egymástól való távolsága: a parcellázási tervnek megfelelően. Amennyiben a sírok közötti távolság nincs szabályozva, minimum 60 cm.

(3) A temetési helyre való első temetést megelőzően a sírhely kiásása (sírásás) a Polgármesterrel való előzetes egyeztetést követően kezdhető meg.

(4) A síremlék, sírszegély nem foglalhat el a sírhelytől nagyobb területet.

(5) A temetőben a sírhelyeket körülkeríteni nem szabad.

(6) A köztemetőben mindenki a hely jellegének megfelelő, a kegyeleti jogokat tiszteletben tartó magatartást köteles tanúsítani.

(7) A temetőbe kutyát bevinni – a vakvezető kutya kivételével – tilos.

(8) A temetőben a sírokat, az azon lévő tárgyakat, síremlékeket, fákat, bokrokat, növényzetet, virágokat letépni, a tájékoztató táblákat, épületet, bármilyen tárgyat megrongálni, beszennyezni, illetéktelenül eltulajdonítani, elvinni tilos.

(9) A temető területén reklámot, hirdetést elhelyezni tilos.

(10) A temetőben magánszemély síremléken kívül más létesítményt nem állíthat, egyéb tárgyat nem helyezhet el.”

(2) A közösségi együttélés alapvető szabályairól szóló 10/2019. (XI.20.) önkormányzati rendelet 7. §-a a következő (11)–(17) bekezdéssel egészül ki:

„(11) A temetések alkalmával, vagy javítás, felújítás céljából megbontott sírhelyet 30 napon belül helyre kell állítani. A megbontott síremlék egyes darabjait idegen sírokon tárolni tilos, elszállításáról az eltemettető vagy temetés esetén a megbízott temetkezési vállalkozó, vagy síremlék felállítása, felújítása esetén a hozzátartozó köteles gondoskodni.

(12) A sírhelyeken csak a sírok, síremlékek díszítésére szolgáló tárgyak (koszorú, virágcsokor, dísznövény, váza, mécses, gyertya, sírlámpa), valamint kifejlett állapotukban a 1,5 méter magasságot meg nem haladó növényeket szabad elhelyezni, ültetni. A sírhelyen elhelyezett tárgyak, vagy az ültetett növények nem nyúlhatnak túl a sírhely határvonalain.

(13) A sírok gondozásáról és a sírhely közvetlen környékének tisztántartásáról, gyomtalanításáról a hozzátartozók rendszeresen kötelesek gondoskodni.

(14) A sírgondozás során keletkezett szerves hulladékot, elszáradt koszorút, virágot, szemetet csak az erre kijelölt hulladékgyűjtő helyre, a kihelyezett konténerbe szabad tenni. A hulladékgyűjtő edényzetben kő, beton, háztartási hulladék, vagy bármi egyéb, nem a temetőből származó hulladék elhelyezése tilos.

(15) A sírok gondozását körültekintően, kellő gondossággal kell végezni, hogy más sírhelyeket ne rongáljon, ne szennyezzen be.

(16) A síremlék felállításakor, javításakor, felújításakor keletkezett hulladékot, törmeléket, szétbontott régi keret anyagát a kivitelező köteles a munkavégzés napján a munkavégzés befejezését követően elszállítani.

(17) A temetőben a síremlék felállítására, egyéb munkák végzésére munkanapokon 7.00 órától 17.00 óráig, szombaton 7.00 órától 12.00 óráig kerülhet sor. Vasárnap és ünnepnapokon, valamint temetés ideje alatt síremlék beszállítása, felállítása, javítása, egyéb munkák végzése tilos.”

2. § Ez a rendelet 2023. január 1-jén lép hatályba.