Bánk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2024. (V. 27.) önkormányzati rendelete

a közterületi térfigyelő kamerarendszerről

Hatályos: 2024. 05. 28

Bánk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2024. (V. 27.) önkormányzati rendelete

a közterületi térfigyelő kamerarendszerről

2024.05.28.

Bánk Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a közterület-felügyeletről szóló 1999. évi LXIII. törvény felhatalmazása alapján, figyelemmel annak 8. § (1) bekezdésére, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 17. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) Bánk Község Önkormányzata (továbbiakban: Önkormányzat) a település közigazgatási területén térfigyelő kamerarendszert működtet.

(2) A rendelet területi hatálya az Önkormányzat térfigyelő rendszerrel érintett közterületeire terjed ki.

2. § (1) A közterületi térfigyelő kamerarendszer azon, az Önkormányzat tulajdonát képező műszaki eszközök összessége, melyek biztosítják a közterületi képfelvétel jogszabályban előírt módon történő rögzítését és továbbítását.

(2) A közterületi térfigyelőrendszer működtetésének célja:

a) a közbiztonság növelése, a közterületek általános rendjének biztosítása,

b) jogellenes magatartások megelőzése, kiszűrése, jogsértések visszaszorítása,

c) megfigyelt közterületen található vagyon megóvása, felügyelete,

d) a rendőrség bűnüldöző tevékenységének segítése,

e) a lakosság magánvagyonának és az önkormányzat vagyonának védelme.

3. § (1) A Képviselő-testület a közterületi térfigyelő kamerarendszer működtetésével, üzemeltetésével és kezelésével a jegyzőt bízza meg.

(2) A jegyző a közterületi térfigyelő kamerarendszer működtetésére, üzemeltetésére és kezelésére, a felvételek rögzítésére, törlésére, felhasználására, továbbítására, valamint a fentiekben nem említett bármely más adat kezelésére kizárólag a közterület-felügyeletről szóló 1999. évi LXIII. törvényben és az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvényben, valamint a közterületi térfigyelő kamerarendszer működtetésére vonatkozó Bánk Község Önkormányzata Térfigyelő Kamerarendszer Szabályzatában meghatározottak szerint jogosult.

4. § A közterületi térfigyelő kamerarendszer működtetésének költségei az Önkormányzatot terhelik. A közterületi térfigyelő kamerarendszer működtetésének költségeit az Önkormányzat a költségvetésről szóló rendeletében biztosítja.

5. § A térfigyelő kamerák helyét, valamint a térfigyelő kamerával megfigyelt közterületeket az 1. számú melléklet tartalmazza.

6. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.