Bánk Község Önkormányzata képviselő-testületének 14/2017. (XII.14.) önkormányzati rendeletének indokolása

a településkép védelméről

Hatályos: 2018. 01. 01

a településkép védelméről

Általános indokolás

A településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény értelmében minden településnek el kell készíteni a teljes közigazgatási területére kiterjedő településképi rendeletét.

A településképi rendelet megalkotásának és hatályba lépésének határideje 2017. december 31.

Részletes indokolás

Az 1. §-hoz és a 2. §-hoz

Rögzítésre kerül a rendelet célja, hatálya, valamint a rendeletben alkalmazásra kerülő kifejezések értelmezése.

A 3–10. §-hoz

A rendelet a 2. mellékletben rögzíti a helyi védelem alá kerülő értékeket, melyeket az 1. mellékletben elhelyezett térkép is feltüntet. A rendelet meghatározza a helyi védettséggel kapcsolatos szabályokat: a védelem alá helyezés, valamint a helyi védettség megszüntetésének szabályait, a helyi védettség megjelölésére vonatkozó szabályokat, a védett értékek nyilvántartására, valamint azok karbantartására, építészeti változtatására vonatkozó előírásokat (korlátozásokat, kötelezettségeket).

A 11. §-hoz és a 12. §-hoz

Meghatározásra és a mellékletet képező térképen lehatárolásra kerülnek a településkép szempontjából meghatározó, eltérő karakterű területek.

A 13–21. §-hoz

Meghatározásra kerülnek a településképi szempontból meghatározó területekre vonatkozó általános érvényű, valamint az egyes területekre vonatkozó speciális, egyedi építészeti követelmények.

A 22. §-hoz és a 23. §-hoz

Meghatározásra kerülnek a cégtáblákra és egyéb grafikai elemekre vonatkozó követelmények, valamint a reklámhordozókra vonatkozó településképi előírások, követelmények.

A 24. §-hoz

Rögzítésre kerültek a zöld növényzetre és a természeti értékekre vonatkozó előírások.

A 25. §-hoz és a 26. §-hoz

Az építtető részére egyrészt lehetőség, másrészt – a 26. §-ban rögzített esetekben - kötelező a településképi elvárásokra és követelményekre vonatkozó szakmai konzultáció a tervezett építkezésre vonatkozóan. A rendelet rögzíti ezen eljárás szabályait.

A 27–29. §-hoz

Az építési hatósági engedélyezési eljáráshoz kötött építkezések esetén az építészeti előírások (helyi építési szabályzat és magasabb rendű jogszabályok) mellett a településképi véleményezési eljárás biztosítja a helyi településképi követelmények és elvárások érvényesülését, vagyis a helyi településkép és építészeti értékek védelmét. A rendelet rögzíti ezen véleményezési eljárás alkalmazási eseteit, valamint az eljárás és a véleményezés szabályait.

A 30–32. §-hoz

Az építésügyi hatósági engedélyhez nem kötött építkezések, valamint reklámelhelyezés, és meglévő épület rendeltetésének megváltoztatása esetén településképi bejelentési eljárást kell lefolytatni. A rendelet rögzíti a településképi bejelentési eljárás alkalmazási körét, és az eljárás részletes szabályait.

A 33–37. §-hoz

Amennyiben az építkező nem tartotta be a településképi követelményeket és előírásokat, vele szemben településképi kötelezési eljárás kerül lefolytatásra. A rendelet tartalmazza a településképi kötelezési eljárás szabályait, valamint a követelmények megszegése esetén alkalmazható jogkövetkezményeket.

A 38–41. §-hoz

Az Önkormányzat a helyi védettség alá helyezett értékek védelme és megőrzése érdekében önkormányzati támogatást hoz létre. A támogatás pénzügyi forrásáról a képviselő-testület az adott évi költségvetésében rendelkezhet. Pénzügyi támogatást a helyi védett érték tulajdonosa a képviselő-testülethez benyújtott kérelemmel igényelhet a helyi védett érték állagmegóvására, illetve az eredeti állapot helyreállítását célzó felújításra. A rendelet rögzíti a támogatás igénylésére és felhasználására vonatkozó szabályokat.

A 42. §-hoz

A rendelet 2018. január 1-jén lép hatályba.