Bánk Község Önkormányzata képviselő-testületének 10/2019. (XI.20.) önkormányzati rendeletének indokolása

a közösségi együttélés alapvető szabályairól

Hatályos: 2020. 01. 01

Bánk Község Önkormányzata képviselő-testületének 10/2019. (XI.20.) önkormányzati rendeletének indokolása

2020.01.01.
a közösségi együttélés alapvető szabályairól
Általános indokolás
Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 143. § (4) bekezdése felhatalmazást adott a helyi önkormányzat képviselő-testülete részére, hogy rendeletben határozza meg az öngondoskodás és a közösségi feladatok ellátásához való hozzájárulás, továbbá a közösségi együttélés alapvető szabályait, valamint ezek elmulasztásának jogkövetkezményeit.
A képviselő-testület a hatályos önkormányzati rendeletekben a közösségi együttélés alapvető szabályait meghatározó előírások figyelembe vételével jelen rendeletben meghatározta a közösségi együttélés azon alapvető szabályait, melyek elmulasztása jogkövetkezményt von maga után, valamint a rendeletben meghatározásra kerültek a közösségi együttélés alapvető szabályainak megsértése esetén alkalmazandó eljárási szabályok és szankciók.
Részletes indokolás
Az 1–3. §-hoz
Aki az e rendeletben foglalt szabályokat megszegi, a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el, és vele szemben 200.000 forintig terjedő közigazgatási bírság szabható ki. Az eljárás során a bírság kiszabásakor és a bírság összegének meghatározásakor az eset összes körülményét, így a jogsértés enyhítő és súlyosbító körülményeit is figyelembe kell venni, mely alapján a hatáskör gyakorlója mérlegelési jogkörében dönt. Amennyiben a jogsértés csekély súlyú, a hatáskör gyakorlója a bírság kiszabása helyett figyelmeztetést alkalmazhat.
Az eljárás során az általános közigazgatási rendtartásról szóló törvény rendelkezései szerint kell eljárni, a rendeletben foglalt eljárás megindítási határidő figyelembe vételével.
A képviselő-testület a hatáskör gyakorlását, az eljárás lefolytatását és a szankció kiszabását a jegyző hatáskörébe utalja.
A 4. §-hoz
A felmerült lakossági igénynek eleget téve a képviselő-testület rögzítette, hogy mely időszakokban, és mely helyszíneken tilos mindennemű (ide értve az esetlegesen indokolt zajkeltést is) zavaró zaj keltése.
A település életében jelentős rendezvényhez kapcsolódóan a Polgármester e szabályok alól felmentést adhat.
Az 5–12. §-hoz
Bánk Község Önkormányzatának képviselő-testülete a helyi társadalmi viszonyok rendezésére több önálló önkormányzati rendeletet alkotott, így többek között a közterületek és a Bánki-tó használatáról, a temető használatáról, a közterületek tisztántartásáról, a házszámozás szabályairól, a szilárd és folyékony hulladékgazdálkodásról és az önkormányzati jelképekről, mely rendeleti előírások alapján meghatározásra kerültek a közösségi együttélés alapvető szabályai.
A 13. §-hoz
A rendelet 2020. január 1-jén lép hatályba.