Bánk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (V. 23.) önkormányzati rendeletének indokolása

a közterületek és Bánki-tó használatáról szóló önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 06. 01

Bánk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (V. 23.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.06.01.
a közterületek és Bánki-tó használatáról szóló önkormányzati rendelet módosításáról
Általános indokolás
Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés e) pontja értelmében a helyi képviselő-testület gyakorolja az önkormányzati tulajdon tekintetében a tulajdonost megillető jogokat.
A település közterületei az önkormányzat tulajdonában állnak. Bánk Község Önkormányzat képviselő- testülete a közterületek és a Bánki-tó használatáról a 15/2004. (XI.18.) önkormányzat rendeletet alkotta, melyben a közterületek rendeltetéstől eltérő használatára, illetve annak engedélyezésére vonatkozó helyi szabályok és feltételek meghatározásra kerültek.
A képviselő-testület – mint a tulajdonosi jogok gyakorlója – hatáskörében áll a közterületek rendeltetésüktől eltérő használata esetén az engedélyezés feltételeinek módosítása.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz és a 2. §-hoz
A 15/2004. (XI.18.) önkormányzat rendeletet 1. számú melléklete tartalmazza a közterületek rendeltetéstől eltérő használata esetén a közterület-használat iránti kérelem tartalmi követelményeit. A módosító rendelet az alaprendelet, a közterület-használat iránti kérelem tartalmi követelményeit tartalmazó 1. számú mellékletét hatályon kívül helyezi. A közterület-használat iránti kérelem benyújtására külön formanyomtatvány készült, mely nyomtatvány célszerűségi okokból nem a rendelet melléklete.
A 3. §-hoz
A rendelet a 2023. június 1-jén lép hatályba, és miután beépül az alaprendeletbe, a módosító rendelet a jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 12. § (1)-(2) bekezdésében foglaltak szerint, a törvény erejénél fogva a hatályba lépést követő napon hatályát veszti.