Bánk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (IV. 3.) önkormányzati rendeletének indokolása

a településkép védelméről szóló önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 04. 04

Bánk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (IV. 3.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.04.04.
a településkép védelméről szóló önkormányzati rendelet módosításáról
Általános indokolás
A településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 11/B. § (1a) bekezdésének való megfelelés érdekében a rendelet hatályba lépését követően az érintett rendelkezés a szükséges jogharmonizációt célzó módosítást tartalmazza.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény (a továbbiakban: Tv.) értelmében minden településnek el kell készíteni a teljes közigazgatási területére kiterjedő településképi rendeletét. Bánk Község Önkormányzatának képviselő-testülete a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 12. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján felhatalmazása alapján 14/2017. (XII.14.) számon önkormányzati rendeletet alkotott a településkép védelmére vonatkozóan. Az önkormányzat a településkép védelméről szóló 14/2017. (XII.14.) önkormányzati rendeletében határozza meg többek között a reklámhordozókra és egyéb műszaki berendezésekre vonatkozó településképi követelményeket.
A Tv. 2024. január 1. napján hatályba lépett módosítása következtében, annak 11/B. §-a az alábbi (1a) bekezdéssel egészült ki.
A Tv. 11/B. § (1a) bekezdése alapján a településképi rendelet nem tartalmazhat olyan rendelkezést, amely az utcabútorok – ideértve a funkcionális célokat szolgáló utcabútorokat is – létesítését vagy telepítését, az utcabútor reklámhordozóként, reklámhordozót tartó berendezésként történő használatát, illetve az utcabútoron reklám közzétételét az (1) bekezdésben foglaltaknál, valamint a településkép védelméről szóló törvény reklámok közzétételével kapcsolatos rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló rendeletnek a közterületekre és köztulajdonban álló ingatlanokra vonatkozó előírásainál nagyobb mértékben tiltja vagy korlátozza.
A Tv. 16/E. §-a alapján a helyi önkormányzat képviselő-testülete (közgyűlése) a településképi rendeletének az e törvény 11/B. § (1a) bekezdésének való megfelelését 2024. január 31-ig köteles biztosítani.
A 2. §-hoz
A rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és miután beépül az alaprendeletbe, a módosító rendelet a jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 12. § (1)-(2) bekezdésben foglaltak alapján, a törvény erejénél fogva a hatályba lépést követő napon hatályát veszti.