Mátranovák Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 3/2015 (II.13.) önkormányzati rendelete

Szociális ellátásokról

Hatályos: 2016. 03. 01- 2017. 11. 30

Mátranovák Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátások rendjéről szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Szt.) 132. § (4) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (továbbiakban: Mötv.) 13.§ (1) bekezdés 8.a. pontjában foglalt feladatkörében  eljárva  a helyi szociális ellátásokról a következő rendeletet alkotja:



I.


Általános rendelkezések


1.§


A rendelet célja


A rendelet célja, hogy a rászorultak szociális biztonságának megteremtése, megőrzése érdekében az Szt-ben foglalt kötelezettségek mellett, az önkormányzat teherbíró képességének figyelembevételével meghatározza az egyes szociális ellátások formáit, igénybevételének feltételeit, valamint a jogosultság érvényesítésének garanciáit.



2.§


A rendelet hatálya


A rendelet – az étkeztetés kivételével – kiterjed az Szt. 3. § (1)-(3) bekezdésében meghatározott személyekre, az Szt. (5)-(7) §-aiban meghatározott illetékességi szabályok alapján.



II.


3.§


Eljárási rendelkezések


  1. Az e rendeletben meghatározott szociális feladat- és hatáskörök gyakorlásának módját Mátranovák  Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Szervezeti és Működési Szabályzatának hatáskör átruházásáról szóló 1. számú melléklete  tartalmazza.
  2. [1]Az ellátások megállapítása iránti kérelem az erre rendszeresített formanyomtatványon és a szükséges mellékletek csatolásával az alábbiak szerint nyújtható be:
  1. pénzbeli és természetben nyújtott ellátások esetében a Mátraterenyei Közös Önkormányzati Hivatal Mátranováki Kirendeltségénél (továbbiakban: önkormányzati hivatal),
  2. személyes gondoskodást nyújtó ellátások iránti kérelem – az étkeztetés és házi segítségnyújtás kivételével – a Bátonyterenyei Kistérség Szociális Központnál (3070 Bátonyterenye Molnár Sándor út 1-3.),
  3. étkeztetés és házi segítségnyújtás iránti kérelem az önkormányzati hivatalnál.
  1. A pénzben és természetben nyújtott ellátások és az étkeztetés iránti kérelem igényléséhez szükséges és törvénnyel, kormányrendelettel, illetve miniszteri rendelettel nem szabályozott kötelező iratmintákat az e rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.
  2. A települési támogatással kapcsolatos eljárás során – ha e rendelet szigorúbb szabályokat nem állapít meg – az Szt., valamint a közigazgatási hatósági eljárás  és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvényt (továbbiakban: Ket.) kell alkalmazni.
  3. Az egyszeri pénzügyi támogatást – ha törvény vagy kormányrendelet másként nem rendelkezik – nyolc napon belül kell kifizetni.
  4. A pénzbeli támogatást a támogatott kérelmének megfelelően házipénztárból, átutalással vagy postai úton kell teljesíteni.



III.


Szociális rászorultságtól függő pénzbeli ellátások


Települési támogatás


4.§


  1. Az önkormányzat a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint az időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személyek részére rendkívüli települési támogatást nyújt.
  2. A települési támogatás célja szerint lehet
  1. krízis helyzetet kezelő segély

aa) egészségügyi kiadások támogatása

ab) élelmiszer kiadások támogatása

ac) iskoláztatási támogatás

ad) elemi kár enyhítése

  1. temetési segély


4/A.§[2]


  1. Az önkormányzat a szociális alapellátások körébe tartozó házi segítségnyújtás személyi térítési díjának megállapításához kedvezményt, illetve megfizetéséhez támogatást állapít meg az alábbiak szerint:

a) akinek a havi jövedelme a mindenkori öregségi nyugdíj két és félszeresét nem haladja meg, annak 250 Ft/óra figyelembevételével 140 Ft/óra,

b) akinek a havi jövedelme a mindenkori öregségi nyugdíj két és félszeresét meghaladja, az nem jogosult helyi önkormányzati támogatásra.

  1. A Mátrai Önkormányzati Társulás megállapodásában kijelölt önkormányzat rendeletében meghatározott intézményi térítési díj – és az (1) bekezdésben szabályozott kedvezményből – támogatásból eredő különbözetet az önkormányzat támogatásként fizeti meg a Mátrai Önkormányzati Társulás számára.



Egészségügyi kiadások támogatása


5.§


  1. Az ellátás annak állapítható meg, akinek eseti, jelentős mértékű gyógyszerköltsége merül fel, vagy akinek az OEP által nem támogatott gyógyászati segédeszközre van szüksége, és közgyógyellátási igazolvánnyal nem rendelkezik.
  2. Az ellátás megállapításának feltétele, hogy
  1. az egy főre számított havi családi jövedelem nem lehet több az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130 %-nál,
  2. egyedül élő esetén a havi jövedelem nem lehet több az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-nál.
  1. A támogatást egyszeri segélyként kell megállapítani, egyszeri összege kettőezer forintnál kevesebb és az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegénél magasabb nem lehet. 
  2. [3]A támogatás felhasználásáról a támogatás kézhezvételét követő 15 napon belül kell elszámolni a számla bemutatásával.



Élelmiszerkiadások támogatása


6.§


  1. Élelmiszer kiadások támogatásában részesülhet, aki élelmiszer-, étkeztetés hiányában létfenntartását veszélyeztető élethelyzetbe került, és
  1. esetében az egy főre számított havi családi jövedelem határ nem magasabb az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130 %-nál,
  2. egyedül élő esetén a havi jövedelem nem magasabb az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-nál.
  1. A támogatást Erzsébet-utalvány formájában kell megállapítani, egyszeri összege kettőezer forintnál kevesebb és az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegénél magasabb nem lehet.



Iskoláztatási támogatás


7.§


  1. Az ellátás megállapításának feltétele, hogy
  1. az egy főre számított havi családi jövedelem nem lehet több az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 175%-nál,
  2. egyedülálló esetén a havi jövedelem nem lehet több az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 225 %-nál.
  1. Az iskoláztatási támogatást az önkormányzat Erzsébet-utalvány formájában nyújtja. Az egyszeri támogatás legkisebb összege gyerekenként kettőezer forint legmagasabb összege gyermekenként tízezer forint.
  2. A támogatás iránti kérelmeket augusztus és január hónapban lehet benyújtani.



Elemi kár enyhítése


8.§


  1. Az önkormányzat az elemi kár enyhítésére a károsult kérelmére, a lakhatási feltételek helyreállítására kamatmentes kölcsönt nyújt, amennyiben
  1. a kérelmező családjában az egy főre számított családi jövedelem nem magasabb az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének háromszorosánál,
  2. egyedül élő esetén a havi jövedelem nem magasabb az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének ötszörösénél.
  1.  A kamatmentes kölcsön további feltétele, hogy
  1. kérelmezőnek és családjának ne legyen korábbi önkormányzati szociális-, illetve kamatmentes kölcsönből, vagy egyéb visszafizetési kötelezettségből fennálló tartozása,
  2. továbbá a család rendelkezzen olyan jövedelemforrással, amelyből a kölcsön visszafizetése garantálható.
  1. Az elemi kár fennállását az önkormányzati hivatal a helyszínen ellenőrzi.
  2. A kamatmentes kölcsön összege az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének négyszeresét nem haladhatja meg és a visszafizetés időtartama legfeljebb hat hónap lehet. A visszafizetést a támogatási határozatban foglaltak szerint kell teljesíteni.
  3. A szociális kölcsönnek a kérelemben megjelölt célra való felhasználását az önkormányzati hivatal a helyszínen ellenőrzi.
  4. [4]Amennyiben a kölcsön nem kérelemben meghatározott célra kerül felhasználása, az önkormányzat elrendeli az azonnali visszafizetését.
  5. Az (1)-(6) bekezdésben szabályozott kamatmentes kölcsön megállapítható a közeli hozzátartozó temetési költségeinek megfizetéséhez is. Ez esetben a temetési költségeket az eredeti temetési számlák bemutatásával kell igazolni.



Temetési segély


9.§


  1. Temetési segély annak állapítható meg, aki a meghalt személy eltemettetéséről gondoskodott annak ellenére, hogy arra nem volt köteles, vagy tartására köteles hozzátartozó volt ugyan, de a temetési költségek viselése a saját, illetve családja létfenntartását veszélyezteti.
  2. A temetési segély akkor állapítható meg, ha az egy főre számított havi családi jövedelemhatár a öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének tízszeresét, egyedül élő setén annak tizenötszörösét  nem haladja meg.
  3. A helyben szokásos legolcsóbb temetés költsége kettőszázezer forint.
  4. A temetési segély megállapítása iránti kérelemhez csatolni kell  temetés költségeiről- a kérelmező vagy a vele  azonos lakcímen élő közeli hozzátartozója nevére – kiállított számla eredeti  példányát, melyről az eljárás során másolat készül.



10.§


Az önkormányzat az Szt. 48. § (3) bekezdés b.) pontjában meghatározott megtérítési kötelezettség alól mentesíti az eltemettetőt, ha a családjában az egy főre jutó családi jövedelemhatár az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 70 %-át nem haladja meg és legalább két  kiskorú gyermek eltartásáról gondoskodik.



„10/A.§[5] Kivételes támogatás


  1. Az önkormányzat az 5-10. §-okban megállapított feltételektől és szabályozástól eltekintve további krízishelyzetet kezelő segélyt, kivételes támogatást állapíthat meg akkor, ha a kérelmező és családja elemi kár, egyéb vis major, súlyos betegség, haláleset, vagy bűncselekmény miatt létfenntartást veszélyeztető élethelyzetbe került.
  2. Az (1) bekezdésben foglalt létfenntartást veszélyeztető élethelyzetről a kérelmező a kérelemben nyilatkozik, a nyilatkozatban foglaltak valódiságát az önkormányzat ellenőrizheti.”



„10/B.§[6] Idősek és gyermekek támogatása


  1. Az önkormányzat a településen életvitel szerűen élő 0-14 éves korú gyermekek, valamint a 70 éven felüli időskorúak karácsonyi ajándékcsomagot adományoz.
  2. Az ajándékcsomagok értéke egységesen 4000 Ft.
  3. A támogatás átadására évenként december hónapban kerül sor.
  4. A támogatást a polgármester állapítja meg.”




IV.


Szociális szolgáltatások

Személyes gondoskodást nyújtó szociális alapszolgáltatások


11.§


  1. Az önkormányzat által biztosított alapellátási formák:
  1. étkeztetés
  2. házi segítségnyújtás
  1. Az önkormányzat hozzáférést biztosít a következő szociális szolgáltatásokhoz:
  1. családsegítés
  2. jelzőrendszeres házi segítségnyújtás
  3. közösségi ellátások
  4. támogató szolgáltatás
  5. nappali ellátás



12.§[7]


  1. Az önkormányzat az étkeztetést és a házi segítségnyújtást a Mátrai Önkormányzati Társulás útján biztosítja.
  2. A 11. § (2) bekezdésében hozzáférhető szociális szolgáltatásokat az önkormányzat a Bátonyterenyei Kistérség Önkormányzatainak Többcélú Társulása által működtetett Bátonyterenyei Kistérségi Szociális Központ útján biztosítja.
  3. A szolgáltatás tervezési koncepcióban meghatározott feladatok megvalósításának, végrehajtásának folyamatos figyelemmel kisérésére működő szociálpolitikai kerekasztal a Bátonyterenyei Kistérség Önkormányzatainak Többcélú Társulása szintjén működik.



Étkeztetés


13.§


  1. Az étkeztetés szempontjából kora miatt rászorulónak minősül, aki a 62. életévét betöltötte. A kérelmező korát a személyi adatok igazolására alkalmas dokumentumból, nyilvántartásból kell megállapítani.
  2. Az egészségi állapot, a fogyatékosság, a pszichiátriai betegség és a szenvedély betegség miatti rászorultságot a háziorvos által kiadott igazolás benyújtásával kell igazolni. A hajléktalanságot lakcím igazolására alkalmas dokumentumból, nyilvántartásból, illetve az ügyfél nyilatkozata alapján kell megállapítani.
  3. Az étkeztetés intézményi térítési díját a Mátrai Önkormányzati Társulás Társulási Tanácsa szabályozza és a társulás székhelye szerinti Mátraterenye Község Önkormányzata emeli rendeleti szintre.
  4. Az önkormányzat az étkeztetés személyi térítési díjához a következők szerint nyújt támogatást:

Amennyiben az egy főre jutó jövedelem nem éri el a mindenkori öregségi nyugdíj 300 %-át, 263 Ft/nap/fő.

  1. A (4) bekezdés szerinti támogatás elszámolása az önkormányzat és a Mátrai Önkormányzati Társulás között történik.



V.


Záró rendelkezések


  1. A rendelet 2015. március 1-jén lép hatályba.
  2. A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti:
  1. Mátranovák Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2011. (XI. 16.) rendelete szociális és gyermekvédelmi ellátások helyi szabályairól szóló rendelet 1-25. §-a
  2. Mátranovák Község Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2011. (III.24.) rendelete a bérpótló juttatás feltételeként a lakókörnyezet rendezettségének biztosítására vonatkozó feltételek meghatározásáról,
  3. Mátranovák Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 9/2013, (VI 6.) önkormányzati rendelete a szociális és gyermekvédelmi ellátások helyi szabályairól szóló rendelete módosításáról,
  4. Mátranovák Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 19/2013.(XII.02.) önkormányzati rendelete a szociális és gyermekvédelmi ellátások helyi szabályairól szóló rendelet módosításáról.
  5. Mátranovák Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 6/2014. (VI. 20.) önkormányzati rendelete a szociális és gyermekvédelmi ellátások helyi szabályairól szóló rendelete módosításáról.


[1]

     Módosította az 1/2016. (II.1) önkormányzati rendelet. Hatályos: 2016. március 1-től.

[2]

     Beépítette az 1/2016. (II.1.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2016. március 1-től.

[3]

     Módosította a 12/2015. (X.6.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2015.10.07-én.

[4]

     Módosította a 12/2015. (X.6.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2015.10.07-én.

[5]

     Beiktatta a 12/2015. (X.6.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2015.10.07-től.

[6]

    Beiktatta a 8/2016. (XI.17.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2016.12.01-től

[7]

     Módosította az 1/2016. (II.1.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2016. március 1-től.

Mellékletek