Mátranovák Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 1/2016 (II.1.) önkormányzati rendelete

A szociális ellátásokról szóló rendelete módosításáról

Hatályos: 2016. 03. 01- 2016. 03. 01

Mátranovák Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 1/2016 (II.1.) önkormányzati rendelete

A szociális ellátásokról szóló rendelete módosításáról

2016.03.01.

Mátranovák Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátások rendjéről szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Szt.) 132. § (4) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (továbbiakban: Mötv.) 13. § (1) bekezdés 8.a. pontjában foglalt feladatkörében eljárva a helyi szociális ellátásokról szóló 3/2015. (II.13.) önkormányzati rendeletét ( a továbbiakban: Szr.) a következők szerint módosítja:

1. § A Szr. 3. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„3. § (2) Az ellátások megállapítása iránti kérelem az erre rendszeresített formanyomtatványon és a szükséges mellékletek csatolásával az alábbiak szerint nyújtható be:

a.) pénzbeli és természetben nyújtott ellátások esetében a Mátraterenyei Közös Önkormányzati Hivatal Mátranováki Kirendeltségénél ( továbbiakban: önkormányzati hivatalnál),
b.) személyes gondoskodást nyújtó ellátások iránti kérelem – az étkeztetés és házi segítségnyújtás kivételével – a Bátonyterenyei Kistérség Szociális Központnál ( 3070 Bátonyterenye Molnár Sándor út 1-3.)
c.) az étkeztetés és házi segítségnyújtás iránti kérelem az önkormányzati hivatalnál.”

2. § Az Szr. kiegészül a következő 4/A §-sal:

„4/A. §
(1) Az önkormányzat a szociális alapellátások körébe tartozó házi segítségnyújtás személyi térítési díjának megállapításához kedvezményt, illetve megfizetéséhez támogatást állapít meg az alábbiak szerint:
a.) akinek a havi jövedelme a mindenkori öregségi nyugdíj két és félszeresét nem haladja meg, annak 250 Ft/ óra figyelembevételével 140/ Ft/ óra,
b.) akinek a havi jövedelme a mindenkori öregségi nyugdíj két és félszeresét meghaladja, az nem jogosult helyi önkormányzati támogatásra.
(2) A Mátrai Önkormányzati Társulás megállapodásában kijelölt önkormányzat rendeletében meghatározott intézményi térítési díj- és az (1) bekezdésben szabályozott kedvezményből – támogatásból eredő különbözetet az önkormányzat támogatásként fizeti meg a Mátrai Önkormányzati Társulás számára. „

3. § A Szr. 12. § (1)-(2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„12. § (1) Az önkormányzat az étkeztetést és a házi segítségnyújtást a Mátrai Önkormányzati Társulás útján biztosítja.
(2) A 11. § (2) bekezdése szerinti hozzáférhető szociális szolgáltatásokat az önkormányzat a Bátonyterenyei Kistérség Önkormányzatainak Többcélú Társulás által működtetett Bátonyterenyei Kistérségi Szociális Központja útján biztosítja.”

4. § A rendelet 2016. március 1. napján lép hatályba.