Mátranovák Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 5/2017 (VI.30.) önkormányzati rendelete

a házasságkötésekkel kapcsolatos díjazásról

Hatályos: 2017. 08. 01- 2021. 03. 22

Mátranovák Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §-ában kapott felhatalmazás, valamint az Alaptörvény 32. cikk. (2) bekezdésében kapott eredeti jogalkotói felhatalmazásalapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.


1. §

E rendelet hatálya kiterjed:

a.) a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötésre,

b.) az önkormányzati hivatal anyakönyvvezetője (továbbiakban: anyakönyvvezető) közreműködésével tartott névadó- és házassági évforduló ünnepségekre.


2.§

E rendelet alkalmazásában hivatali helyiség: az önkormányzati hivatal (közös önkormányzati hivatal kirendeltsége) épületében levő Tanácskozó terem (házasságkötő terem) és az önkormányzati hivatalnak az anyakönyvvezetők hivatali munkavégzését szolgáló más helyiségei, továbbá a Mátranovák Petőfi út 1. szám alatti Május 1. Művelődési Ház nagyterme.


3.§

(1) A hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés létesítése esetén a többletszolgáltatás ellentételezéseként díjat kell fizetni az önkormányzat részére.

(2) Az anyakönyvvezető közreműködésével tartott névadó- és házassági évforduló ünnepség esetén díjat kell fizetni az önkormányzat részére. 

(3) Az (1)-(2) bekezdés szerinti díjakat az 1. számú melléklet tartalmazza.


4.§

Amennyiben a házasság létesítésére a házasulók valamelyikének közeli halállal fenyegető egészségi állapota  miatt egészségügyi vagy szociális intézményben, illetve az érintettek lakóhelyén soron kívül kerül sor, úgy az e rendelet szerinti díjat nem kell megfizetni.





5.§

(1) A házasság megkötésének hivatali helyiségen, illetve munkaidőn kívüli engedélyezéséről, valamint az anyakönyvvezető közreműködésével tartott névadó- és házassági évforduló ünnepség engedélyezésről  - a jogszabályok kereti között – a jegyző dönt.

(2) Amennyiben a házasságkötés, valamint az anyakönyvvezető közreműködésével tartott névadó- és házassági évforduló ünnepség megtartása e rendelet alapján díjfizetési kötelezettség alá esik, úgy a díjat a szándék bejelentését követő 15 napon belül, de lekésőbb a tervezett esemény időpontjáig be kell fizetni az önkormányzat részére, és ennek tényét igazolni kell az anyakönyvvezető felé.

(3) Amennyiben az érintettek a házasságkötési, illetve a névadó- vagy házassági évforduló ünnepség megtartására irányuló szándékukról a szertartás időpontját megelőző 30 napon belül visszalépnek, vagy a szertartáson nem jelennek meg, úgy részükre az rendelet alapján megfizetett díjat nem lehet  visszafizetni. E rendelkezést nem lehet alkalmazni abban az esetben, ha a szertartásra valamelyik érintett fél halála miatt nem kerül sor.


6. §

(1) A munkaidőn kívül történő házasságkötésben közreműködő anyakönyvvezetőt választása szerint a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényben meghatározott szabadidő helyett a rendelt 2. számúmelléklete szerinti díjazás illeti meg.

(2) Az (1) bekezdés rendelkezését értelemszerűen alkalmazni kell a névadó- vagy házassági évforduló ünnepség megtartására is, amennyiben annak során anyakönyvvezető működik közre.


7. §

A munkaidő kívüli és a hivatali helyiségen kívüli házasságkötés, illetve névadó vagy házassági évforduló ünnepség megtartására irányuló eljárás során a rendelet 3. számú melléklete szerinti formanyomtatványokat kell alkalmazni.


8. §

(1)  E rendelet 2017. augusztus 1. napján lép hatályba.

(2) E rendelet hatálybalépésével hatályát veszti Mátranovák Község Önkormányzati Képviselő-testületének 5/2012.(V.24.) önkormányzati rendelete egyes anyakönyvi események engedélyezéséről, és az anyakönyvi események szolgáltatási díjáról.