Mátranovák Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 7/2017 (VIII.17.) önkormányzati rendelete

A helyi közművelődésről

Hatályos: 2017. 09. 01- 2019. 08. 30

Mátranovák Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 77. §-ában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következő rendeletet alkotja:


A rendelet célja és hatálya


  1. §


  1. A rendelet célja -  a helyi társadalom művelődési és kulturális igényeinek  és a helyi lehetőségek, sajátosságok figyelembe vételével – annak  meghatározása, hogy az önkormányzat   a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL törvény (továbbiakban: Kmtv.) által szabályozott közművelődési tevékenység formák  közül melyeket, milyen konkrét formában,  milyen módon és mértékben lát el.


  1. A rendelet hatálya  kiterjed:
  1. a Mátranovák Község Önkormányzatának ( továbbiakban:  önkormányzat ) fenntartásában működő közösségi színterekre,
  2. a Mátraterenyei  Közös Önkormányzati Hivatal Mátranováki Kirendeltségére  (továbbiakban: önkormányzati hivatal )
  3. azokra a szervezetekre, magánszemélyekre, civil közösségekre, melyekkel az önkormányzat törvényben meghatározott és helyi döntéssel felvállalt közművelődési feladatok ellátásra helyi közművelődési megállapodást köt, illetve a közművelődési célok megvalósításában az önkormányzattal együttműködő szervezetekre,
  4. a helyi közművelődési tevékenység megvalósításában részt vevő magánszemélyekre.


Az önkormányzat közművelődési feladatai és azok szervezeti  keretei, színtere


  1. §

(1)  Az önkormányzat közösségi  színteret és könyvtári szolgáltató helyet biztosít, közművelődési megállapodást köthet, közművelődési feladatokat ellátó szervezeteket támogathat.

(2) Az önkormányzat közösségi színtérként  a Mátranovák Petőfi út 1. szám alatti Május  1. Művelődési Házat, a Mátranovák Dózsa György út 1. szám alatti Bányász Emlékházat, könyvtári szolgáltató helyként pedig a Mátranovák Petőfi út 1. szám alatti művelődési házban található könyvtár helyiséget biztosítja.

(3) Az önkormányzat a közművelődési  feladatainak ellátásról nem intézményi formában gondoskodik.

(4) Az önkormányzat a művelődési  ház fenntartásával biztosítja a lakosság társas kapcsolataihoz, művelődéséhez, szórakozásához szükséges színteret, valamint közvetíti a kulturális értékeket.

(5) A művelődési  ház, a könyvtári szolgáltató hely és az emlékház használatára  vonatkozó szabályokat ( házirendet ) a rendelet 1.  számú függeléke tartalmazza.


3. §


A települési könyvtári ellátás biztosítását az önkormányzat a Nógrád megyei  Balassi Bálint Megyei Könyvtárral  kötött  megállapodásban meghatározottak szerint a megyei könyvtár szolgáltatásainak igénybevételével teljesíti oly módon, hogy az igénybe vett szolgáltatások fogadására alkalmas könyvtári szolgálató helyet működtet.


4. §

(1) Az önkormányzat a közművelődési feladatait a civil szervezetekkel, intézményekkel és a polgárokkal egyeztetve határozza meg.

(2) Az önkormányzat a község közművelődési hagyományaira, a képviselő-testület elképzeléseire, valamint a civil szervezetek és polgárok tevékenységére alapozva a közművelődés saját eszközrendszerével biztosítja a feladatainak ellátását.


5. §

(1) Az önkormányzat az alábbiakban meghatározott feladatok ellátásával támogatja a helyi közművelődési tevékenységet:

a.) Az iskolarendszeren kívüli, öntevékeny-, önképző-, és szakképző tanfolyamok szervezése minden korosztály részére,

b.) A település környezeti-, szellemi-, művészeti értékeinek, hagyományainak feltárása, a helyi közművelődési szokások gondozása és gazdagítása:

ba) vetélkedők szervezése,

bb) községi ünnepek lebonyolítása,

bc) helyi alkotók, művészek, kézművesek kiállításainak megszervezése

c.) Az egyetemes, a nemzeti, a nemzetiségi  kultúra értékeinek megismertetése, az ünnepek kultúrájának gondozása:

ca.) színházi előadások, előadóestek, koncertek, hangversenyek, kiállítások megszervezése, művészeti, baráti körök számára a helyszín biztosítása,

cb.) népdal, néptánc, tárgyalkotó, hagyományőrző közösség segítése, találkozók rendezése,

cc.) ünnepek, évfordulók, ünnepnapokhoz kapcsolódó rendezvények lebonyolítása által.

d.) Feltételek biztosítása a szabadidő kulturális célú eltöltéséhez, a polgárok tájékozódásához, közösségi művelődéséhez, alkotó tevékenységnek elősegítéséhez és a kikapcsolódáshoz a célnak megfelelő esztétikus,  célszerűkörnyezet biztosítása által.

f.) A község tehetséges személyeinek értékteremtő tevékenységének  támogatása által.

(2) Az önkormányzat képviselő-testülete  a polgármester előterjesztésében évente, a tárgyév február 28. napjáig a elfogadja a község rendezvény tervét.



A közművelődési tevékenység finanszírozása


6. §


  1. Az önkormányzat az e rendeletben meghatározott közművelődéssel kapcsolatos feladatait  az éves költségvetéséből  finanszírozza. Ennek forrása a saját bevétel, a központi költségvetésből nyújtott  állami  támogatás, valamint a pályázati úton elnyert támogatások, továbbá a magánszemélyektől, szervezetektől kapott támogatások.
  2. Az önkormányzat az éves költségvetésében határozza meg a közművelődési színterek működéséhez szükséges  személyi és tárgyi feltételeket, kereteket.  Szintén itt kerül megtervezésre – a civil szervezetek működését segítő - az államháztartáson kívüli támogatások rendjéről szóló helyi rendelet alapján nyújtható támogatások éves kerete.  
  3. Az önkormányzat a költségvetéséből finanszírozza a

a.) a közösségi színterek üzemeltetésének alapvető műszaki-, technikai feltételei megteremtéséhez,az épületek működőképessége megőrzésének, korszerűsítésének költségeit,

b.) a közművelődési feladatok ellátásához a jogszabályok alapján meghatározott és szükséges személyi kiadásokat és annak járulékait,

c.) az alapfeladatok ellátásához szükséges szakmai munka költségeit.



A közművelődési feladatokat végző személyekfoglalkoztatásával kapcsolatos szabályok


7. §


Az önkormányzat általi,közművelődési feladatokat ellátó személyekfoglalkoztatása közalkalmazotti jogviszony-, közfoglalkoztatási jogviszony-, Munka Törvénykönyve alapján, illetőleg megbízási szerződés keretei között történik. Közalkalmazotti jogviszony létesítésére a képviselő-testület jogosult.





A közművelődési feladatokban együttműködő partnerek


8. §


  1. Az önkormányzat  a közművelődési feladatainak ellátásában együttműködik

a.) a helyi székhelyű kulturális tevékenységet is végzőtársadalmi szervezetekkel,

b.) nemzetiségi önkormányzatokkal,

c.) közművelődési tevékenységet végző magánszemélyekkel,

d.) közművelődési tevékenységet végző országos, térségi intézményekkel, szervezetekkel


(2) A képviselő-testület a közművelődési feladatainak ellátásával kapcsolatos

 a.) gazdálkodási (tervezési, számviteli, pénzügyi) feladatokat az önkormányzati hivatal útján,

 b.) közművelődési szakmai, szervezési, végrehajtási feladatokat az ökormányzat alkalmazásában

      álló közművelődési szakember útján látja el.

 c.) a 2. § (1) bekezdésében foglalt közművelődési megállapodást a polgármester köthet.


Záró rendelkezések


9.  §


  1. A rendelet 2017. szeptember 1.  napján lép hatályba.
  2. A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Mátranovák Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/1999. (XI.12.) rendelete a Mátranovák községben a helyi közművelődési tevékenység támogatásáról.
  3. A rendelet 1. számú függeléke: Mátranovák község közösségi színterének használati szabályzata