Mátranovák Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 6/2019. (VIII.30.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődésről

Hatályos: 2019. 09. 01- 2023. 03. 28

Mátranovák Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 6/2019. (VIII.30.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődésről1

2019.09.01.

Mátranovák Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában és a muzeális intézményekről, nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésben biztosított véleményezési jogkörében eljáró Roma Nemzetiségi Önkormányzat, véleményének kikérésével a következő rendeletet alkotja:

1. A rendelet célja és hatálya

1. § (1) A rendelet célja - a helyi társadalom művelődési és kulturális igényeinek és a helyi lehetőségek, sajátosságok figyelembe vételével – annak meghatározása, hogy az önkormányzat a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL törvény (továbbiakban: törvény ) által szabályozott közművelődési tevékenység formák közül melyeket, milyen konkrét formában, milyen módon és mértékben lát el.

(2) A rendelet hatálya kiterjed:

a) a Mátranovák Község Önkormányzatának (továbbiakban: önkormányzat) fenntartásában működő közösségi színterekre,

b) a Mátraterenyei Közös Önkormányzati Hivatal Mátranováki Kirendeltségére (továbbiakban: önkormányzati hivatal)

c) azokra a szervezetekre, magánszemélyekre, civil közösségekre, melyekkel az önkormányzat törvényben meghatározott és helyi döntéssel felvállalt közművelődési feladatok ellátásra helyi közművelődési megállapodást köt, illetve a közművelődési célok megvalósításában az önkormányzattal együttműködő szervezetekre,

d) a Mátranovák Község közigazgatási területén élő magánszemélyekre.

2. Az önkormányzat közművelődési feladatai és azok szervezeti keretei, színtere

2. § (1) Az önkormányzat közösségi színteret biztosít, közművelődési megállapodást köthet, közművelődési feladatokat ellátó szervezeteket támogathat.

(2) Az önkormányzat közösségi színtérként a Mátranovák Petőfi út 1. szám alatti „Május 1. Művelődési Ház – Közösségi Színtér”, (továbbiakban: Művelődési Ház) a Mátranovák Dózsa György út 1. szám alatti „Bányász Emlékház – Közösségi Színtér” (továbbiakban: Bányász Emlékház) biztosítja.

(3) Az önkormányzat a közművelődési feladatainak ellátásról nem intézményi formában gondoskodik.

(4) Az önkormányzat a (2) bekezdésben megjelölt ingatlanok fenntartásával biztosítja a lakosság társas kapcsolataihoz, művelődéséhez, szórakozásához szükséges színteret, valamint közvetíti a kulturális értékeket.

(5) A Közösségi színtérre vonatkozó szabályokat (házirendet) a rendelet 1. számú függeléke tartalmazza.

3. § (1) Az önkormányzat a közművelődési feladatait a civil szervezetekkel, intézményekkel és a polgárokkal egyeztetve határozza meg.

(2) Az önkormányzat a község közművelődési hagyományaira, a képviselő-testület elképzeléseire, valamint a civil szervezetek és polgárok tevékenységére alapozva a közművelődés saját eszközrendszerével biztosítja a feladatainak ellátását.

4. § (1) Az önkormányzat az alábbi közművelődési alapszolgáltatásokat látja el:

a) Művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása:

aa) a művelődő közösségnek rendszeres és alkalomszerű művelődési vagy közösségi tevékenysége végzésének helyszínének biztosítása,

ab) a művelődő közösség számára bemutatkozási lehetőség teremtése,

ac) fórum szervezése a művelődő közösségek vezetőinek részvételével, ahol a művelődő közösségek megfogalmazhatják a feladatellátással kapcsolatos észrevételeiket, javaslataikat,

ad) a művelődő közösségek számára szolgáltatás nyújtása (pl.: adminisztrációs, irodatechnikai)

b) A hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése, feltételeinek biztosítása:

ba) a helytörténettel, a népművészettel, a népi iparművészettel és a település szellemi kulturális örökségével kapcsolatos csoportot, szakkört, klubot működtet, támogatja a művelődő közösségek ezirányú munkáját,

bb) részt vesz a helyi művelődési szokások gondozásában, gazdagításában, értéktárak kialakításában, gondozásában, a települési értékeket bemutató és népszerűsítő programokat, tevékenységeket, szolgáltatásokat szervez, és támogatja azok megvalósítását,

bc) az ünnepek kultúrájának gondozása érdekében a helyi szokások figyelembevételével, a művelődő közösségek, illetve a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítésével foglalkozó közösségek bevonásával szervezi az állami, a nemzeti, a társadalmi és településhez kötődő ünnepek helyi alkalmait, támogatja azok megvalósulását.

(2) Az önkormányzat az alábbiakban meghatározott feladatok ellátásával támogatja a helyi közművelődési tevékenységet:

a) Az iskolarendszeren kívüli, öntevékeny-, önképző-, és szakképző tanfolyamok szervezése minden korosztály részére.

b) A település környezeti-, szellemi-, művészeti értékeinek, hagyományainak feltárása, a helyi közművelődési szokások gondozása és gazdagítása:

ba) vetélkedők szervezése,

bb) községi ünnepek lebonyolítása,

bc) helyi alkotók, művészek, kézművesek kiállításainak megszervezése

c) Az egyetemes, a nemzeti, a nemzetiségi kultúra értékeinek megismertetése, az ünnepek kultúrájának gondozása:

ca) színházi előadások, előadóestek, koncertek, hangversenyek, kiállítások megszervezése, művészeti, baráti körök számára a helyszín biztosítása,

cb) népdal, néptánc, tárgyalkotó, hagyományőrző közösség segítése, találkozók rendezése,

cc) ünnepek, évfordulók, ünnepnapokhoz kapcsolódó rendezvények lebonyolítása által.

d) Feltételek biztosítása a szabadidő kulturális célú eltöltéséhez, a polgárok tájékozódásához, közösségi művelődéséhez, alkotó tevékenységnek elősegítéséhez és a kikapcsolódáshoz a célnak megfelelő esztétikus, célszerű környezet biztosítása által.

e) A község tehetséges személyeinek értékteremtő tevékenységének támogatása által.

(3) Az önkormányzat képviselő-testülete a polgármester előterjesztésében évente, a tárgyév március 1. napjáig elfogadja a község rendezvény szolgáltatási tervét.

3. A közművelődési tevékenység finanszírozása

5. § (1) Az önkormányzat az e rendeletben meghatározott közművelődéssel kapcsolatos feladatait az éves költségvetéséből finanszírozza. Ennek forrása a saját bevétel, a központi költségvetésből nyújtott állami támogatás, valamint a pályázati úton elnyert támogatások, továbbá a magánszemélyektől, szervezetektől kapott támogatások.

(2) Az önkormányzat az éves költségvetésében határozza meg a közművelődési színterek működéséhez szükséges személyi és tárgyi feltételeket, kereteket. Szintén itt kerül megtervezésre – a közművelődési célú civil szervezetek működését segítő - az államháztartáson kívüli támogatások rendjéről szóló helyi rendelet alapján nyújtható támogatások éves kerete.

(3) Az önkormányzat a költségvetéséből finanszírozza a

a) a közösségi színterek üzemeltetésének alapvető műszaki-, technikai feltételei megteremtéséhez, az épületek működőképessége megőrzésének, korszerűsítésének költségeit,

b) a közművelődési feladatok ellátásához a jogszabályok alapján meghatározott és szükséges személyi kiadásokat és annak járulékait,

c) az alapfeladatok ellátásához szükséges szakmai munka költségeit.

4. A közművelődési feladatokat végző személyek foglalkoztatásával kapcsolatos szabályok

6. § Az önkormányzat általi, közművelődési feladatokat ellátó személyek foglalkoztatása közalkalmazotti jogviszony, a Munka Törvénykönyve alapján, illetőleg megbízási szerződés keretei között történik. Közalkalmazotti jogviszony létesítésére a képviselő-testület jogosult.

5. A közművelődési feladatokban együttműködő partnerek

7. § (1) Az önkormányzat a közművelődési feladatainak ellátásában együttműködik

a) a helyi székhelyű kulturális tevékenységet is végzőtársadalmi szervezetekkel,

b) nemzetiségi önkormányzattal,

c) létrehozása esetén a Közművelődési Kerekasztallal,

d) közművelődési tevékenységet végző magánszemélyekkel,

e) közművelődési tevékenységet végző országos, térségi intézményekkel, szervezetekkel.

(2) A képviselő-testület a közművelődési feladatainak ellátásával kapcsolatos

a) gazdálkodási (tervezési, számviteli, pénzügyi) feladatokat az önkormányzati hivatal útján,

b) közművelődési szakmai, szervezési, végrehajtási feladatokat az önkormányzat alkalmazásában álló közművelődési szakember útján látja el.

c) a 2. § (1) bekezdésében foglalt közművelődési megállapodást a polgármester köthet.

6. Záró rendelkezések

8. § (1) A rendelet 2019. szeptember 1. napján lép hatályba.

(2) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Mátranovák Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2017. (VIII.17.) rendelete a Mátranovák községben a helyi közművelődésről.

(3) A rendelet 1. számú függeléke: Mátranovák község közösségi színterének használati szabályzata.

1. függelék

1

Az önkormányzati rendeletet a Mátranovák Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (III. 28.) önkormányzati rendelete 8. §-a hatályon kívül helyezte 2023. március 29. napjával.