Mátranovák Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 1/2020 (II.17.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat 2020. évi költségvetéséről

Hatályos: 2020. 02. 18

az önkormányzat 2020. évi költségvetéséről

Általános indokolás

Mátranovák Község Önkormányzatának 2020.évi költségvetési rendelet- tervezetének előterjesztésére az államháztartásról szóló 2011.évi CXCV. törvényben ( továbbiakban Áht. ) és a végrehajtásáról szóló 368/2011 . ( XII.31 ). kormányrendeletben (továbbiakban Vhr) foglaltak szerint határidőben ( a központi költségvetésről szóló törvény hatálybalépését követő negyvenöt napon belül ) és szerkezetben, a jogalkotásról szóló 2010.évi CXXX. törvény és a jogszabályszerkesztésről szóló 61/2009. ( XII. 14 ) IRM rendeletben foglaltak szerint kerül sor.

A költségvetési rendelet-tervezet bevezetője tartalmazza a helyi jogalkotásra felhatalmazó jogszabály megjelölését, valamint pontosan megjelöli a jogalkotást megalapozó önkormányzati feladatkört.

Részletes indokolás

Az 1. §-hoz

Rendelkezik a szabályozás tárgyi és személyi hatályáról, kerülve a területi hatály meghatározását, mivel a rendelet területi hatálya csak az önkormányzat közigazgatási területére terjed ki, illetve azonos azzal.

A 2. §-hoz és a 3. §-hoz

Az Áht. 23§ -ban és a Vhr 24, 28, §-ban foglalt részletezésének megfelelően és a kötelező mellékletekre, tájékoztató anyagokra hivatkozva tartalmazza a 2020.évi gazdálkodás kereteit, lehetőségeit. A rendelet szövege egyenként és beazonosíthatóan hivatkozik a mellékletekre, tájékoztatókra. A mellékletek, tájékoztatók mindegyikén feltüntetésre került a rendelet címe, száma, szintén a beazonosíthatóságot szolgálva. 2020.évtől az önkormányzatnak minden adatszolgáltatást forintban kell teljesíteni, ez vonatkozik a költségvetésre is.

A 4. §-hoz

Összefoglalja a költségvetés végrehatására vonatkozó, legszükségesebb, magasabb szintű jogszabályokban részletezett végrehajtási szabályokat, kiemelve egyes területeket:

a) a hitel felvétele- mint érzékeny gazdálkodási cselekmény- értékhatár nélkül a képviselő –testület hatáskörébe tartozik,

b) hatásköri szabályok kerültek megfogalmazásra a végrehajtásért való felelősség körében,

c) a polgármester be nem tervezett többletbevétel terhére, vagy kiadási megtakarítás terhére kötelezettséget vállalhat a rendeletben meghatározott összeghatárig és utólagos beszámolási kötelezettség mellett,

d) a költségvetés végrehajtását függetlenített belső ellenőr ellenőrzi,

e) az önkormányzat általános kötelezettséget vállal a felvett hitelek visszafizetése tekintetében

Az 5. §-hoz

Rendezi az államháztartáson kívüli források átadására és átvételére vonatkozó szabályokat a 2020. évi költségvetésben szabályozott módon.

A 6. §-hoz

A záró rendelkezések a jogalkotási szabályok figyelembe vételével rendezik a hatálybalépés időpontját, rendelkezve arról is, hogy a bevételi és kiadási előirányzatok itt visszamenőleges hatállyal ez év január 1-jétől érvényesek.