Héhalom Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2017.(VIII.23.) önkormányzati rendelete

a településfejlesztési, településrendezési és településképi eszközök készítésével, módosításával kapcsolatos partnerségi egyeztetés szabályairól

Hatályos: 2017. 08. 23

Héhalom Község Önkormányzata Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésének 1. pontjában meghatározott feladatkörben eljárva, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontban és a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Kormányrendelet 29. §-ban kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:


A rendelet célja és hatálya


1. §

(1) Jelen rendeletalkotás célja Héhalom Község településfejlesztési dokumentumainak (koncepció és stratégia), településrendezési eszközeinek, a településképi arculati kézikönyv (továbbiakban kézikönyv) és a településképi rendelet készítése, módosítása során alkalmazandó partnerségi egyeztetések résztvevőinek, egyeztetés módjának, eszközeinek és szabályainak meghatározása, annak érdekében, hogy e dokumentumok megalkotása során biztosított legyen az érintett partnerek tájékoztatása, véleményezési lehetősége és az elfogadott településrendezési eszközök nyilvánossága.


(2) A rendelet hatálya Héhalom község közigazgatási területére, a településfejlesztési koncepció, az integrált településfejlesztési stratégia, a településrendezési eszközök, a kézikönyv és a településképi rendelet készítésére, valamint e dokumentumok kidolgozása során az eljárásában közreműködő partnerekre terjed ki.


Az egyeztetésben részt vevő partnerek


2. §

Az egyeztetésben résztvevő partnerek köre:

a) a település közigazgatási területén ingatlannal rendelkezni jogosult természetes személy, jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet,

b) Héhalomban székhellyel, telephellyel rendelkező gazdálkodó szervezet,

c) Héhalomban székhellyel bejegyzett civil szervezet.

d) a községben működő, bejegyzett egyház.

e) a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 98. §

(2) a) pontja alapján a településrendezési eszközök véleményezési eljárásába bejelentkező szervezetek.


A tájékoztatás módja és eszközei


3. §

(1) A partnerségi egyeztetést a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint az egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Kormányrendelet (továbbiakban: R.) 29/A. § előírásai szerint kell lefolytatni.


(2) A településfejlesztési, a településrendezési és településképi dokumentum fajtájától és az egyeztetési eljárás típusától függően az 1. mellékletben meghatározott egyeztetési szakaszokban a polgármester az értelmezéshez szükséges részletezettséggel elkészített tájékoztatót (dokumentáció, alátámasztó munkarész) tölt fel a település hivatalos honlapjára, és ezzel egy időben hozzáférhetővé teszi a Hivatalban.


(3) A tájékoztató megjelenésének időpontjáról hirdetményt kell megjelentetni az önkormányzat honlapján és hirdetőtábláján, a tájékoztató megjelenése előtt legkevesebb 8 munkanappal. A hirdetményben közölni kell a tájékoztató tárgyát, megjelenésének időpontját és a javaslatok, vélemények beadásának határidejét.


(4) A tájékoztató az önkormányzat honlapján, és nyomtatott formában ügyfélfogadási időben a Hivatalban tekinthető meg, az előzetes tájékoztatási szakaszban legalább 21 nap, a véleményezési szakaszban legalább 30 nap időtartamig, az egyszerűsített eljárás véleményezési szakaszában legalább 15 nap időtartamig.


(5) A kézikönyv, a településképi rendelet készítésénél, módosításánál, a koncepció, stratégia készítésénél, valamint a település egészére kiterjedő településrendezési eszköz (településszerkezeti terv, helyi építési szabályzat) teljes eljárása során az egyeztetés mindkét szakaszában legalább egy-egy alkalommal lakossági fórumot kell tartani.


Javaslatok, vélemények dokumentálásnak módja


4. §

(1) Javaslatot, véleményt írásos formában a tájékoztató megjelenésének első napjától számítva az előzetes tájékoztatási szakaszban 21 napon, a véleményezési szakaszban 30 napon, az egyszerűsített eljárás véleményezési szakaszában 15 napon belül lehet benyújtani

a) Héhalom Község Önkormányzata címére (3041 Héhalom, Petőfi út 1.) történő megküldéssel, vagy

b) elektronikus levélben történő megküldéssel a felhívásban meghatározott e-mail címre, amennyiben a felhívás ilyet tartalmaz.


(2) A javaslatok, vélemények dokumentálásának, nyilvántartásának módja az iratkezelés általános rendje szerint történik.


(3) A partner a készülő koncepció, a stratégia, a településrendezési eszközök, a kézikönyv és a településképi rendelet előzetes tájékoztatójával kapcsolatban kifejtheti javaslatait, és nyilatkoznia kell az eljárás további szakaszaiban való részvételi szándékáról.


(4)  Azt a partnert, aki a partnerségi egyeztetés során véleményt nem adott, vagy adott, de az egyeztető tárgyaláson szabályos meghívás ellenére nem vett részt, a továbbiakban kifogást nem emelő partnernek kell tekinteni.


(5) A partner a véleményezési szakaszban az (1) bekezdésben meghatározott határidőn belül kifejtheti a dokumentummal kapcsolatos, indokolással alátámasztott véleményét, észrevételét, jogszabályon alapuló véleményénél a jogszabályhely megjelölésével.


(6) Valamennyi vélemény az adott településrendezési eszköz ügyiratának részét képezi, és azokat a polgármester a tervező felé továbbítja.


(7) A Képviselő-testülettel – a R. 39. § (2) bekezdésében meghatározott döntés meghozatalához – valamennyi véleményt ismertetni kell.


Az el nem fogadott javaslatok, vélemények indokolásának módja, dokumentálásuk, nyilvántartásuk rendje


5. §

(1) A javaslatok, vélemények elfogadására, vagy el nem fogadására, valamint mindezek indokolására a polgármester – a tervezők közreműködésével – javaslatot tesz, amelyet a döntéshozó képviselő-testülettel ismertetni kell.


(2) A válaszokról a Képviselő-testület a R. 39. § (2) bekezdésében meghatározott határozatával egyidejűleg dönt.


(3) A nyilvántartás módja az iratkezelés általános rendje szerint történik.


Az elfogadott koncepció, stratégia és településrendezési eszköz, a kézikönyv és a településképi rendelet nyilvánosságát biztosító eszközök


6. §

(1) Az elfogadott koncepció, stratégia és településrendezési eszköz, a kézikönyv és a településképi rendelet a Hivatalban olvasható formában megtekinthető, valamint azt az önkormányzat honlapján – www.hehalom.hu – közzé kell tenni.


(2) Az (1) bekezdés szerinti intézkedésről a polgármester hirdetményt tesz közzé

a) a község hivatalos honlapján,

b) a Hivatal hirdetőtábláján,


Záró rendelkezések


7. §

E rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.