Héhalom Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2019.(XI.14.) önkormányzati rendelete

a helyi önkormányzati képviselők tiszteletdíjáról, természetbeni juttatásairól és költségtérítéséről

Hatályos: 2019. 11. 15

Héhalom Község Önkormányzata Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye (2011. április 25.) 32.cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CVXXXIX. törvény (továbbiakban: Mötv.) 143. § (4) bekezdés f) pontjában kapott felhatalmazás alapján az önkormányzati képviselők tiszteletdíjáról, valamint az egyéb juttatásokról az alábbi rendeletet alkotja:

A rendelet hatálya


1.§ A rendelet kiterjed a települési képviselőre, a bizottság elnökére és tagjaira.

A tiszteletdíj


2.§ (1)  Az önkormányzati képviselő havi tiszteletdíja az Mötv. 35.§-ában foglalt rendelkezések figyelembevételével bruttó 20.000,-Ft/hó (továbbiakban: alapdíj).


(2)  A bizottság elnökének tiszteletdíja az alapdíjon felül annak 50 %-a, így az összeg havi bruttó 30.000,- Ft.


(3) A bizottság képviselő tagját az alapdíjon felül kiegészítés nem illeti meg.


(4) A tiszteletdíj alapdíjon felüli része csak egy jogcímen jár.


A természetbeni juttatás


3.§ Az önkormányzati képviselőt a tiszteletdíjon felül természetbeni jutatás nem illeti meg.

A költségtérítés


4.§ (1) Az önkormányzati képviselőnek a képviselő-testület képviseletében, vagy képviselő-testület, illetve a polgármester megbízásából végzett tevékenységével összefüggő költsége megtéríthető.


(2) Az (1) bekezdés alkalmazásában a képviselő-testület képviseletében, illetve a képviselő-testület vagy a polgármester megbízásából végzett tevékenységnek azt a tevékenységet kell tekintetni, amely tevékenység ellátására a képviselő-testület vagy a polgármester írásban vagy jegyzőkönyvbe foglalva megbízza a képviselőt. 


(3) Az önkormányzati képviselőnek csak az általa megelőlegezett, számlával igazolt szükséges költségének kifizetését engedélyezheti a polgármester. Szükséges költségnek azt a költséget kell tekinteni, amely a feladat- és tevékenység ellátásához elengedhetetlenül szükséges, nélküle adott feladatot, tevékenységet nem lehet ellátni, és melynek képviselő általi viselése indokolatlan.

Záró rendelkezések


5.§ Ez a rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba, rendelkezéseit azonban 2019. október 29. napjától kell alkalmazni.