Héhalom Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2021. (IX. 23.) önkormányzati rendelete

a közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2021. 11. 05

Héhalom Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2021. (IX. 23.) önkormányzati rendelete

a közművelődési feladatok ellátásáról

2021.11.05.

Héhalom Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet célja, Héhalom Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) a település lakóinak közművelődési igényei és érdekei, valamint a helyi lehetőségek, sajátosságok alapján rendeletben határozza meg közművelődési feladatait, az ellátandó közművelődési alapszolgáltatások körét, a feladatellátás formáját, módját.

(2) A rendelet segítse elő a falu szellemi vonzerejének, természeti, kulturális kincseinek, hagyományainak feltárását, az itt élt és élő kiemelkedő személyiségek, közösségek értékteremtő tevékenységének közismertté éttelét, az alkotó erők támogatását, a kreativitás fejlesztését. Ezáltal biztosítsa minden természetes személy, jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet és ezek közösségének a jogot, hogy

a) műveltségét, készségeit gyarapítsa, az önkormányzat által nyújtott közművelődési szolgáltatásokat, lehetőségeket igénybe vegye,

b) közösségi művelődési jogait érvényesítse,

c) művelődési céljainak megvalósítására az önkormányzat által fenntartott közművelődési intézménytől színteret, szakmai segítséget kapjon.

A közművelődési alapszolgáltatások meghatározása

2. § Az önkormányzat a helyi sajátosságok és a rendelkezésre álló anyagi eszközei figyelembevételével az alábbi közművelődési alapszolgáltatásokat látja el:

a) művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása,

b) a közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése,

c) a hagyományos közösségi, kulturális értékek átörökítése, feltételeinek biztosítása

3. § Héhalom Község Önkormányzata a 2. §-ban meghatározott alapszolgáltatásokat a következő feladatok ellátásával biztosítja:

a) az ünnepek kultúrájának gondozása érdekében a helyi szokások figyelembe vételével, a művelődő közössége, illetve a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítésével foglalkozó közösségek bevonásával szervezi az állami, nemzeti, a társadalmi és településhez kötődő ünnepek helyi alkalmait, támogatja azok megvalósítást.

b) támogatja a kézműves kultúra megőrzését, a palóc hagyományok őrzését, bemutatásának lehetőséget biztosít,

c) turizmus keretein belül biztosítja a helyi környezeti értékek megismertetését,

d) a helyi értéktár bizottság együttműködésével és a település lakoságainak bevonásával biztosítja a már meglévő helyi értékek védelmét és gondoskodik az értéktár fejlesztéséről

e) közösségi internet szolgáltatást biztosít,

f) a művelődő közösségek számára bemutatkozási lehetőséget teremt,

g) a művelődő közösségek vezetőinek részvételével fórumot szervez, ahol a közösségek megfogalmazhatják a feladatellátással kapcsolatos észrevételeiket, javaslataikat

h) támogatja az önkéntes tevékenységeket, az önkéntességgel kapcsolatos programokat, és szolgáltatásokat szervez

i) a gyermekek, az ifjúság, az idősek művelődését segítő, a családi életre nevelő, családbarát, a generációk közötti kapcsolatokat, együttműködést elősegítő programokat, tevékenységeket, szolgálatatásokat szervez,

j) a különböző kultúrák közötti kapcsolatok kiépítését és fenntartását elősegítő programokat, tevékenységeket, szolgáltatásokat szervez,

k) a szegénységben vagy hátránnyal élő csoportok társadalmi, kulturális részvételét fejlesztő, a megértést, a befogadást, a felzárkózást, az esélyegyenlőség megvalósulását elősegítő programokat, tevékenységeket, szolgáltatásokat szervez

l) a helyi vagy térségi nemzetiségi vagy kisebbségi közösségek bevonásával a nemzetiségi és más kisebbségi kultúra értékeinek megismertetése érdekében programokat, tevékenységet, szolgáltatásokat szervez, támogatja azok megvalósítást.

A közművelődési feladatok ellátásának szervezeti keretei

4. § Az önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatásai ellátásának keretében a helyi közművelődés támogatását az alábbiak szerint biztosítja:

a) közösségi színterek biztosításával,

b) költségvetési keretei között kulturális rendezvények, szervezetek támogatásával,

c) pályázati lehetőségek kihasználásával és az ehhez szükséges önrész rendelkezésre bocsátásával

5. § Az önkormányzat a helyi közművelődési tevékenységéhez a közművelődési alapszolgáltatások mellett egyéb tevékenységeknek, szolgáltatások megszervezésének is helyszínt biztosító közösségi színtérként, az alábbi ingatlanokat biztosítja:

a) Közösségi Ház 3041 Héhalom, Szent István király út 1. Hrsz 238,

b) Mindenki Háza 3041 Héhalom, Petőfi út 1. Hrsz 360,

c) a polgármesteri hivatal emelti nagyterme 3041 Héhalom, Petőfi út 1. Hrsz 360

6. § (1) Az önkormányzat közművelődési feladatainak ellátásában együttműködik:

a) a településen működő köznevelési intézményekkel,

b) kulturális tevékenységet is végző társadalmi, civil szervezetekkel,

c) egyházzal és

d) hasonló feladatokat ellátó országos, regionális, térségi intézményekkel, civil szervezetekkel, más önkormányzatokkal.

(2) Az önkormányzat közművelődési megállapodás megkötésével segítheti a rendeletben meghatározott azon közművelődési feladatok ellátását, amelyeket nem önkormányzati fenntartású intézmények, egyházak, civil szervezetek, vagy magánszemélyek végeznek.

(3) Az önkormányzat és szervezetei a közművelődési lehetőségekről

a) a Héhalmi Hírmondón,

b) plakátok, szórólapok útján,

c) a települési honlapon és a közösségi felületeken adnak tájékoztatást a település lakossága részére.

A közművelődési tevékenység finanszírozása és személyi feltételei

7. § (1) Az önkormányzat közművelődési feladatait éves költségvetéséből finanszírozza, melynek forrása a saját bevétel, a központi költségvetésből származó normatív támogatás, a központosított előirányzatokból származó összeg és az elkülönített állami pénzalapokból, alapítványi forrásokból pályázati úton elnyert összeg.

(2) Az önkormányzat a pályázati források kihasználásával törekszik a helyi közművelődés minél magasabb szinten történő biztosítására. Az önkormányzat közművelődési pályázat esetén a szükséges önrészt a képviselő testület határozatával biztosíthatja.

(3) Az önkormányzat közművelődési feladatainak ellátásáról közösségi szintér formájában gondoskodik.

8. § Az önkormányzat a további közművelődési feladatok ellátása érdekében – külön határozattal támogatást nyújthat az egyéb intézmények, civil szervezetek és állampolgárok közművelődési tevékenységéhez.

9. § Az önkormányzat által fenntartott közösségi színterek vonatkozásában Héhalom Község Önkormányzata Képviselő-testülete rendezvénytervet fogad el minden év február 28-ig

Záró rendelkezések

10. § (1) A rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Hatályát veszti Héhalom Község Önkormányzata Képviselő-testületének a közművelődési feladatokról szóló 4/2019. (V.31.) önkormányzati rendelete.