Héhalom Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (III. 11.) önkormányzati rendeletének indokolása

az Önkormányzat 2022. évi költségvetéséről

Hatályos: 2022. 03. 12
az Önkormányzat 2022. évi költségvetéséről
Végső előterjesztői indokolás
Általános indokolás
2021. évben a Magyarország 2022. évi központi költségvetésről szóló 2021. évi XC. törvény (a továbbiakban: Ktvt.), az azt megalapozó jogszabály módosítások és a végrehajtási rendeletek, továbbá az önkormányzati feladat ellátási struktúra adja meg az önkormányzatok 2022. évi költségvetésének keretrendszerét, összeállítását, az év közbeni működés feltételrendszerét, végrehajtását, lehetőségeit.
Önkormányzatunk 2022. évben 2 költségvetési szerv működését, fenntartását
Héhalom Község Önkormányzata 2022. évi költségvetésének összeállítása az alábbi tényezők figyelembe vételével történt:
- A vonatkozó jogszabályok előírják, hogy a költségvetés előterjesztésekor az önkormányzat adósságot keletkeztető ügyleteit és a fizetési kötelezettséget megalapozó saját bevételeket évenként, határozatban elfogadva ütemezze a képviselő-testület.
- Az önkormányzati alrendszerben a feladatfinanszírozás rendszere az eddigi főbb elveket továbbra is megtartja, a központi finanszírozás meghatározásánál továbbra is fegyelembe veszi az önkormányzatok ún. település kategóriánkénti besorolását, adóerő képességét, és azt, hogy az elvárható saját bevételeit beszedi-e az adott település.
- A kötelező és önként vállalt feladatokhoz szükséges forrást a központi támogatás felhasználása mellett saját bevételekből biztosíthatja Önkormányzatunk.
A 2022. évi előirányzat meghatározásakor a 2021. évi teljesítést vettük alapul-
- A költségvetési rendeletben szabályozásra kerültek a kiadási előirányzatok felhasználására vonatkozó döntési jogosultságok.