Szuhogy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2011.(VI.29.) önkormányzati rendelete

A szociális ellátásokról

Hatályos: 2012. 01. 01- 2013. 12. 31


Szuhogy Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10.§ (1) bekezdésében, 25. § (3) bekezdésében, 32.§ (3) bekezdésében, 35. § (2) bekezdésében, 37/A. § (3) bekezdésében, 45. § (1)-(3) bekezdésében, 46.§ (1) bekezdésében, 62. § (2) bekezdésében, 92.§ (1)-(2) bekezdésében, valamint a 132.§ (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az Alkotmány 44/A. § (2) bekezdésében, valamint az 1990. évi LXV. törvény a helyi önkormányzatokról 16.§. (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva az alábbiakat rendeli el:


  1. FEJEZET

 

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK


 

 

1. § A rendelet hatálya a szociális ellátásokról és a szociális igazgatásról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Sztv.) 3.§ (1)-(3) bekezdésében, 6. § -ában meghatározott személyekre terjed ki.


(2) A kérelmező valamennyi ellátási formához köteles csatolni a hatályos jogszabályokban és e rendeletben meghatározott igazolásokat, nyilatkozatokat, az eljáráshoz felhasználható bizonyítékokat.


(3) A kérelmező és családja jövedelmi viszonyainak igazolására az alábbi iratok fogadhatók el: a munkáltató által kiállított jövedelemigazolás, postai feladóvevény, nyugdíjszelvény, pénzintézeti igazolás, vagy bankszámlakivonat, az ellátást folyósító szerv határozata, illetve igazolása, mezőgazdasági tevékenységből származó jövedelem esetén az erről kiállított jövedelemigazolás, továbbá minden olyan hiteles, vagy hitelesített irat, melyből kétséget kizáróan megállapítható a kérelmező és a közös háztartásban élők jövedelme.

3. § A jogosulatlanul igénybevett ellátás részletekben történő visszafizetése akkor engedélyezhető, ha az egyösszegben történő visszafizetés a kötelezett megélhetését súlyosan veszélyezteti. A részletfizetés időtartama nem lehet hosszabb, mint az ellátás jogosulatlan igénybevételének időtartama. A megélhetés súlyos veszélyeztetettsége akkor áll fenn, ha a kötelezett személy, vagy annak családja egy főre jutó havi nettó jövedelme nem éri el a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegét. A kötelezett hozzájárulása esetén a tartozás részletekben levonható a részére biztosított pénzbeli szociális ellátásból.


4. § A rendeletben szabályozott pénzbeli szociális ellátások csak az önkormányzat házipénztára útján fizethetőek ki.

Aktív korúak ellátása


6. § (1)[1] A foglalkoztatást helyettesítő támogatásban részesülő személyek kötelesek lakókörnyezetük rendezettsége érdekében az alábbi feltételeket folyamatosan teljesíteni:


a) Az ellátásra jogosult által életvitelszerűen lakott lakás, vagy lakóház (a továbbiakban: lakóingatlan) előkertje, udvara és kertje gondozott legyen, gyom- és gaztalanítására folyamatosan kerüljön sor az évszaknak megfelelően.

b) A lakóingatlanon, valamint az azzal határos köz- vagy magánterületen az ellátásra jogosult és családja ne helyezzen el és halmozzon fel háztartási kommunális- és egyéb hulladékot.

c) A lakóingatlan használatához igazodóan alakítson ki megfelelő illemhelyet és gondoskodjon a tisztántartásáról, a higiénés körülmények biztosításáról.

d) A lakóingatlanon az esetlegesen előforduló rágcsálók irtása megtörténjen.

e) Köteles gondoskodni a lakóingatlannal határos járdaszakasz téli hó- és csúszásmentesítéséről.

f) A lakóingatlannal határos területen elhelyezkedő csapadékvíz elvezető árok, kapubejáró, áteresz folyamatosan gondozott legyen oly módon, hogy alkalmas legyen a csapadékvíz elvezetésére.





[1] Módosította a 21/2011.(XII.14.) önkormányzati rendelet 1. §-a. Hatályos 2012. január 1-jétől.


(2) Az ellátás jogosultja a lakókörnyezete (1) bekezdés szerinti rendben tartásáról a lakhatását szolgáló ingatlan ellátott általi használatának jogcímétől függetlenül köteles gondoskodni.


(3)[1] A jogosultat a bérpótló juttatást megállapító határozatban kell tájékoztatni az (1) bekezdésben foglaltakról, továbbá arról, hogy a jogosultság megállapítását követően helyszíni ellenőrzés keretében ellenőrzi az Önkormányzat a lakókörnyezet rendezettségét.



[1] Módosította a 21/2011.(XII.14.) önkormányzati rendelet 2. §-a. Hatályos 2012. január 1-jétől.

(4) A helyszíni ellenőrzés megállapításai alapján a feltételeket nem teljesítő jogosultat az (1) bekezdésben felsoroltak alapján a konkrét tevékenység elvégzésére 5 napos határidő kitűzésével kell felszólítani, amelyet követően ismételt ellenőrzésre kerül sor.


(5) A helyszíni ellenőrzést a döntést előkészítő ügyintéző és bármely képviselő-testületi tag, vagy tagok együttesen végzik el.

7. § (1) Az Önkormányzat jegyzője rendszeres szociális segélyre való jogosultságot állapít meg azoknak az aktív korúak ellátására jogosult személyeknek, akik a közfoglalkoztatásban nem tudnak részt venni családi, vagy egészségi, vagy mentális állapotuk miatt, vagy összetetten több tényező együtteseként nem képesek a közfoglalkoztatást vállalni, így a bérpótló jutatásra sem jogosultak.

(2) Családi körülményei miatt az az aktív korúak ellátására jogosult személy nem tud részt venni a közfoglalkoztatásban, aki

  • egészségi és mentális problémával küzdő családtag felügyeletét, ápolását biztosítja azon esetekben, ahol egyéb szociális/egészségügyi szolgáltatások igénybevételével a családtag ellátása nem biztosítható,
  • gyermekét, vagy gyermekeit egyedül nevelő szülő, főként ha nincs a településen olyan rokon, más családtag, aki a szülő segítségére lenne,
  • fogyatékos gyermeket, gyermekeket nevelő szülő, amennyiben nem részesül ápolási díjban,
  • súlyos-, illetve tartósan beteg hozzátartozót ápoló személy, amennyiben az ápolást maga végzi és nem részesül ápolási díjban,
  • nem megfelelő lakhatási megoldással rendelkező személy, amennyiben a lakáskörülményei nem teszik lehetővé a folyamatos munkába járásra való felkészülést,
  • az átlagtól eltérő általános készségek, képességek, kompetenciák, így gyengébb kommunikációs készség, alacsony tudásszint, 1-5 osztály elvégzése, alacsony motiváció munkára nem teszi lehetővé a rendszeres és elvárható teljesítményt.

A mentesítési feltétel megállapításához vagy háziorvosi/szakorvosi vélemény, vagy iskolai végzettséget igazoló dokumentum szükséges.

(3) Egészségi állapota miatt az az aktív korúak ellátására jogosult személy nem tud részt venni a közfoglalkoztatásban,

  • akinek esetében az ellátásra való jogosultság kezdő napján, vagy a rendelkezésre állási támogatás folyósítása alatt a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal (a továbbiakban: NRSZH) vizsgálata szerint legalább 40 %-os, vagy ettől alacsonyabb egészségkárosodás áll fenn, az állapot fennállásának igazolásához szükséges a vizsgálatról szóló szakvélemény benyújtása,
  • aki állapotos (terhes) nők, az állapot fennállásának igazolásához szükséges a nőgyógyász szakorvos szakvéleménye.

(4) Mentális állapota miatt az az aktív korúak ellátására jogosult személy nem tud részt venni a közfoglalkoztatásban, aki munkavégzést akadályozó krónikus, vagy pszichés betegséggel, valamint szenvedélybetegséggel küzd, de NRSZH szakvéleménnyel nem rendelkezik. A mentesítési feltétel megállapításához szakorvosi vélemény szükséges, amely alátámasztja az indokoltságot.

(5) A (2) bekezdésben meghatározott mentesítési feltételek fennállására irányuló eljárás megindítható a jogosult kérelme alapján és hivatalból. Az eljárást hivatalból kezdeményezheti a foglalkoztatást végző szerv, a munkaügyi kirendeltség, a bódvaszilasi Körzeti Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat.

8. § (1) Az Sztv. 37. § (1) bekezdés b)-d) pontjában meghatározott rendszeres szociális segélyre jogosult személy a folyósítás feltételeként együttműködik a bódvaszilasi Körzeti Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálattal, amely az Önkormányzattal kötött megállapodás alapján az együttműködési kötelezettség teljesítését az Önkormányzat Szuhogy, József Attila utca 52. szám alatti hivatalában biztosítja.

(2) A beilleszkedést segítő program típusai

a) állapotfelmérő és álláskeresési tréningek,

b) szociális életvezetési tanácsadás,

c) mentálhigiénés tanácsadás,

d) pályaválasztási és pályakorrekciós tanácsadás,

e) munkavállalási tanácsadás, tréning,

f) a nem foglalkoztatott személy saját erőforrásainak  feltárására irányuló egyéni esetvezetés

g) más ellátási formákhoz való hozzájutás elősegítése.

(3) Az Sztv. 37. § (1) bekezdés b)-d) pontjában meghatározott rendszeres szociális segélyre jogosult személy esetében az együttműködési megszegésének esetei:

a) nem jelenik meg a Körzeti Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat által megjelölt időpontban,

b) a beilleszkedést segítő programban az együttműködési megállapodást nem köti meg,

c) a beilleszkedést segítő programban kötött megállapodásban meghatározottakat a megállapodásban rögzítettek szerint nem teljesíti.

Lakásfenntartási támogatás


9. § Az Önkormányzat az Sztv. 38. §.-ban foglaltak szerint normatív lakásfenntartási támogatásban részesíti a szociálisan rászorult személyeket.


  1. FEJEZET


TERMÉSZETBEN NYÚJTOTT SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOK


Köztemetés



13. § (1) Az elhalt személy közköltségen történő eltemettetéséről az Sztv. 48. §.-ban foglalt feltételek szerint a polgármester gondoskodik.


(2) A közköltségen történő eltemettetésnél a helyben szokásos legolcsóbb temetési szertartás szerint kell eljárni, lehetőség szerint az elhalt felekezeti hovatartozása figyelembevételével.

  1. FEJEZET


SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÁSOK



16. § (1) Szuhogy Község Önkormányzata a szociálisan rászorultak részére a személyes gondoskodást nyújtó ellátások közül az alábbi szociális alapszolgáltatásokat biztosítja:

a) étkeztetés,

b) házi segítségnyújtás,

c) családsegítés.


(2) Az Önkormányzat az étkeztetést önállóan, a házi segítségnyújtást és a családsegítést társulás útján biztosítja.


Étkeztetés



17. § (1) Az étkeztetés keretében azoknak a személyeknek biztosít ellátást az Önkormányzat, akik az Sztv. 62.§ (1) bekezdésében foglalt feltételek valamelyikének megfelelnek jövedelmi helyzetüktől függetlenül.


18. § (1) Kora alapján az a személy jogosult étkeztetésre, aki a 70. életévét betöltötte.


(2) Egészségi állapota alapján az a személy jogosult étkeztetésre, aki háziorvosi, vagy szakorvosi igazolással bizonyítja azt, hogy önmaga, vagy eltartottjai részére a napi egyszeri meleg étkeztetésről nem tud gondoskodni.


(3) Fogyatékossága, pszichiátriai betegsége alapján az a személy jogosult étkeztetésre, aki fogyatékosságát, pszichiátriai betegségét szakorvosi igazolással bizonyítja.


(4) Szenvedélybetegsége alapján az a személy jogosult étkeztetésre, aki nyilatkozik arról, hogy szenvedélybetegsége miatt önmaga, vagy eltartottjai részére a napi egyszeri meleg étkeztetésről nem tud gondoskodni.

Térítési díj


21. § (1) Az étkeztetését fizetendő térítési díj mértékét a rendelet 1. számú melléklet, az étkeztetésért fizetendő térítési díj csökkentésének szabályait a 2. számú melléklet tartalmazza


(2) A házi segítségnyújtás formájában nyújtott ellátás térítésmentes.


Záró rendelkezések



22. § (1) Ez a rendelet 2011. augusztus 1-jén lép hatályba.


(2) Hatályát veszti

a) a szociális ellátásokról szóló 12/2007.(IX.25.) rendelet,

b) a szociális ellátásokról szóló 12/2007.(IX.25.) rendelet módosításáról szóló 16/2009.(XII.15.) rendelet,

c) a szociális ellátásokról szóló 16/2009.(XII.15.) rendelettel módosított 12/2007.(IX.25.) rendelet módosításáról szóló 3/2010.(II.24.) rendelet,

d) a szociális ellátásokról szóló 3/2010.(II.24.) és 16/2009.(XII.15.) rendelettel módosított 12/2007.(IX.25.) rendelet módosításáról szóló11/2010.(V.25.) rendelet,

e) a szociális ellátásokról szóló 11/2010.(V.25.), 3/2010.(II.24.) és 16/2009.(XII.15.) rendeletekkel módosított 12/2007.(IX.25.) rendelet módosításáról szóló 19/2010.(XI.30.) rendelet.




                      Fóris Sándor sk.                                          Kenézné Fóris Hilda sk.

                          polgármester                                                        körjegyző     


Hitelesítve:



Szuhogy, 2013. december  20.


                        Fóris Sándor sk.                                                      Dr. Istenes Ibolya sk.

                        polgármester                                                                           jegyző


                       








2. számú melléklet[1]


Az étkeztetésért fizetendő térítési díj csökkentésének szabályai



Az étkeztetés intézményi térítési díjának összegéből az alábbi kedvezményeket biztosítja az önkormányzat:



Havi jövedelem a nyugdíjminimum figyelembevételével

A térítési díj összege

1 – 28.500 Ft

330,-Ft

28.501 – 57.000,-Ft

500,-Ft

57.000 felett

660,-Ft










[1]

Módosította a 4/2014.(II.28.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2014. március 1-jétől.