Szuhogy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2011. (IX. 28.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezésről

Hatályos: 2011. 11. 01- 2023. 02. 01

Szuhogy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2011. (IX. 28.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezésről1

2011.11.01.

Szuhogy Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A rendelet hatálya Szuhogy település közigazgatási területén lévő, a Református Egyház tulajdonában lévő 41/4 helyrajzi számú és a Római Katolikus Egyház tulajdonában lévő 41/5 helyrajzi számú temetőre terjed ki.

2. § Az 1. §-ban megnevezett temetők kezelését az egyházakkal kötött megállapodás alapján Szuhogy Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) látja el.

3. § (1) Az elhunytat az elhalálozás ideje szerinti sorrendben következő temetési helyre kell temetni. A temetési hely kijelölésénél figyelembe kell venni az eltemettető helyi szokáson alapuló igényét.

(2) A sírhely feletti rendelkezési jog határozatlan idejű és díjtalan.

4. § (1) A sírok gondozását, díszítését a hozzátartozók szabad belátásuk szerint végezhetik. A temető látogatása nincs kötve nyitvatartási időhöz.

(2) A keletkezett hulladékot csak az arra kijelölt helyre szabad lerakni. A hulladéklerakók kiürítéséről és a hulladék elszállításáról a Református és a Római Katolikus Egyházközség gondoskodik. A hulladéklerakókban háztartási hulladék elhelyezése tilos.

5. § A temetőre járművel behajtani és azzal közlekedni szükség szerint – mozgássérült személy szállítása, munkavégzés esetén - szabad. A parkolás a ravatalozó melletti területen biztosított.

6. § (1) A temető területén történő munkavégzéshez és a locsoláshoz az öntözővizet díjtalanul lehet igénybe venni. Építőanyagot oda beszállítani, ott tárolni, továbbá bontásból származó hulladékot tárolni csak a munkavégzés ideje alatt szabad. A temető területén történő munkavégzés esetén a munkálatok megkezdését és befejezését a Körjegyzőségen be kell jelenteni.

(2) A munkavégzés során a temető látogatók kegyeleti érzéseit nem sérthetik, a szomszédos sírokban és a temetők infrastruktúrális létesítményeiben nem okozhatnak kárt, zajkeltéssel a szertartásokat nem zavarhatják.

7. § Szabálysértést követ el és 50.000,-Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható, aki a 4. § (2) bekezdésében, az 5. §-ban és a 6. §-ban foglaltakat megszegi.

8. § (1) Ez a rendelet 2011. november 1-jén lép hatályba.

(2) Hatályát veszti a temetőkről és a temetkezésről szóló 17/2000.(XII.27.) rendelet.

1

Az önkormányzati rendeletet a Szuhogy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (II. 1.) önkormányzati rendelete 52. §-a hatályon kívül helyezte 2023. február 2. napjával.