Szuhogy Község Képviselő-testületének 13/2016 (XI.30.) önkormányzati rendelete

a közterület használatáról

Hatályos: 2017. 01. 01

Szuhogy Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 54. § (5) bekezdésében, valamint a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény 34. § (5) bekezdésében, valamint 37. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) A rendelet területi hatálya Szuhogy település közigazgatási területén lévő, Szuhogy Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) tulajdonában lévő közterületekre terjed ki.


(2) A rendelet személyi hatálya a közterületen tevékenykedő természetes személyekre, jogi személyekre és jogi személyiség nélküli szervezetekre terjed ki.


2. § (1) A közterület rendeltetéstől eltérő használatához közterület használati engedély szükséges.


(2) A közterület használati engedély iránti kérelmet a Szendrői Közös Önkormányzati Hivatal Szuhogyi Kirendeltségén (a továbbiakban: Kirendeltség) kell benyújtani a rendelet 1. mellékletét képező formanyomtatvány szerint. A kérelemnek tartalmazni kell a kérelmező azonosítására szolgáló adatokat, a közterület használat célját, időtartamát, helyének pontos megjelölését, területének nagyságát, továbbá, amennyiben a használat engedélyköteles tevékenység végzésére irányul, a jogosultságot igazoló okirat megnevezését és számát, valamint a kérelmező aláírását.


(3) A kérelem benyújtásakor az általános tételű eljárási illetéket kell illetékbélyeg formájában megfizetni.


(4) A kérelmet a polgármester bírálja el önkormányzati hatósági eljárásban, az eljárásra a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni. Az engedély határozott és határozatlan időre szólhat. A határozott időre szóló engedélyezés maximálisan 1 hétre adható és a határozott idő elteltével szűnik meg. A határozatlan időre szóló engedélyezés az engedélyes bejelentése alapján, annak visszavonásáig hatályos.


(5) Nem kell közterület használati engedély alkalomszerű- és mozgóárúsításra, valamint alkalmi vásár céljára történő igénybevétel esetén.

3.§ (1) A filmforgatást akadályozó, de kérelmezőnek nem felróható, valamint rendkívüli természeti események bekövetkezése esetén a közterület-használati engedélyt olyan időtartamban kell meghosszabbítani és a közterület-használatot engedélyezni, ameddig a filmforgatást akadályozó körülmény fennforgott. A közterület használatot az akadály elhárulása, természeti esemény esetén pedig a kárfelmérés és helyreállítás után 3 napon belül biztosítani kell.


(2) A közterület használat díjaként a mozgóképről szóló törvényben meghatározott díjtételt kell alkalmazni.


(3) A közterület használat együttesen (forgatási helyszín, technikai kiszolgálás, stábparkolás) nem haladhatja meg a 150 m2-t, melynek maximum 50% -a vehető igénybe a technikai kiszolgálásra és a stáb parkolásának céljára.


(4) Filmforgatás során a szomszédos lakóingatlanok gyalogos és gépkocsival történő megközelítését a használó köteles folyamatosan biztosítani.


(5) A filmforgatás céljából történő közterület használat időtartama nem haladhatja meg a két hetet.


(6) Filmforgatás során a használó az alábbi egyéb feltételeket köteles betartani:

  1. a használat teljes időtartama alatt köteles a használt közterület tisztán és rendben tartásáról folyamatosan gondoskodni,
  2. a zöldfelületet köteles kíméletesen használni,
  3. 22 óra utáni forgatás esetén a használt területre vonatkozó zaj védelmi előírásokat betartani,
  4. a használat megszűnését követően a terület eredeti állapotát helyreállítani, az esetlegesen okozott környezetszennyezést megszüntetni, a területet kiürített állapotban az önkormányzat részére visszaadni.


(7) A településen nincs filmforgatás szempontjából turisztikailag kiemelt közterület.


4. § (1) A közterület 2. § (1) és (5) bekezdésében meghatározott használata esetén közterület használati díjat kell fizetni.


(2) A közterület használati díjat a 2. § (1) bekezdésében meghatározott engedély alapján az engedélyes köteles befizetni az Önkormányzat házipénztárába a tárgyhót követő hónap 5. napjáig.


(3) A közterület használati díjat a 2. § (5) bekezdésében meghatározott használat esetén készpénzfizetési számla ellenében, a közterület használója a helyszínen fizeti meg az Önkormányzat fizetési számlájára.


(4) A közterület használati díjak mértékét a rendelet 2. melléklete tartalmazza.


5. § (1) A közterület használatára vonatkozó rendelkezések betartásának ellenőrzéséről a polgármester személyesen, illetve a Kirendeltség bevonásával gondoskodik.


(2) A polgármester felszólítja a közterület használat megszüntetésére azokat, akik az engedély köteles közterület használatot engedély nélkül végzik, illetve a közterületet nem az engedélyben foglaltaknak megfelelően használják.


(3) A felszólítás során a polgármester határidőt tűz ki, mely határidőn belül meg kell szüntetni az engedély nélküli, illetve az engedélytől eltérő használatot és ha szükséges, helyre kell állítani az eredeti állapotot. Az engedély köteles közterület használat esetében a felszólításban tájékoztatni kell az engedélyest, hogy a polgármesternek jogában áll a határidő lejártát követően az engedélyt visszavonni. 


6. § (1) Aki a közterületet hozzájárulás nélkül, vagy a hozzájárulástól eltérő módon, különösen a hozzájárulásban rögzített céltól, vagy tevékenységtől eltérő, más tevékenység kifejtésére, vagy a hozzájárulásban meghatározott mértéket meghaladó alapterületben használ, köteles a polgármester, vagy megbízottja felhívására a jogellenes közterület-használatot haladéktalanul megszüntetni, továbbá kártalanítás nélkül köteles a közterület eredeti állapotának helyreállítására. Amennyiben a kötelezett a felhívásnak 8 napon belül nem tesz eleget, az Önkormányzat az eredeti állapot helyreállítását a kötelezettséget elmulasztó terhére elvégeztetheti.


(2) A közterület használati engedély lejárta és a közterület eredeti állapotának helyreállítása közötti időtartamra a kötelezettnek az egyébként irányadó használati díj kétszeresét kell megfizetnie.


(3) Az Önkormányzat a felhívás mellőzésével, a kötelezettséget elmulasztó terhére, az eredeti állapotot azonnal helyreállíthatja, ha az élet- és balesetveszély miatt, vagy a közrend, a közbiztonság, illetve a közterület rendje, rendeltetésszerű használata súlyos sérelmének elhárítása érdekében, továbbá közérdekből indokolt.


7. § Aki a közterületet hozzájárulás nélkül, vagy a hozzájárulásban foglaltaktól eltérően használja – a ténylegesen használt terület nagyságára és a használat időtartamára figyelemmel – a rendeletben meghatározott közterület-használati díj ötszörösét köteles megfizetni.

8. § (1) Ez a rendelet 2017. január 1-jén lép hatályba.


(2) Hatályát veszti a közterület használatáról szóló 15/2011.(IX.28.) önkormányzati rendelet.

           


            Hermánné Dienes Piroska sk.              Dr. Istenes Ibolya sk.

                        polgármester                                       jegyző