Szuhogy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2017. (II. 15.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat 2017. évi költségvetéséről

Hatályos: 2018. 02. 01- 2018. 05. 27

Szuhogy Község Önkormányzata Képviselő-testületének

  3/2017.(II.15.) önkormányzati rendelete

   az Önkormányzat 2017. évi költségvetéséről



Szuhogy Község Önkormányzat Képviselőtestülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el


A rendelet hatálya



1. § A rendelet hatálya Szuhogy Község Önkormányzatának (a továbbiakban: Önkormányzat) Képviselő-testületére, bizottságaira és az Önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szervre (intézményre) terjed ki.

A költségvetés bevételei és kiadásai



2. § A Képviselő-testület az Önkormányzat 2017. évi költségvetését


155 303 000 forint  költségvetési bevétellel

155 303 000  forint  költségvetési kiadással

állapítja meg.



3. § (1) A 2.§-ban megállapított költségvetési bevételek forrásonkénti, a költségvetési kiadások jogcímenkénti, valamint a bevételek és kiadások kötelező, önként vállalt és államigazgatási feladatok szerinti megoszlását önkormányzati szinten a rendelet  1.1-1.4  mellékletei tartalmazzák.


(2) A működési és a felhalmozási célú bevételi és kiadási előirányzatok mérlegszerű bemutatását önkormányzati szinten a 2.1 melléklet és a 2.2. melléklet részletezi.


2. §[1] A Képviselő-testület az Önkormányzat – beleértve az önkormányzat költségvetési szerveit   – 2017. évi költségvetésének

kiadási főösszegét  154.914.625  forintban

bevételi főösszegét 154.914.625  forintban állapítja meg.

2. §[2] A Képviselő-testület az Önkormányzat – beleértve az önkormányzat költségvetési szerveit   – 2017. évi költségvetésének

kiadási főösszegét  325 036 791  forintban

bevételi főösszegét 325 036 791  forintban állapítja meg.

A költségvetés részletezése



4. § Az Önkormányzat adósságot keletkeztető ügyletekből és az önkormányzati garanciákból és  önkormányzati kezességekből fennálló kötelezettségeit, adósságot keletkeztető fejlesztési céljait, valamint az Önkormányzat saját bevételeinek részletezését az adósságot keletkeztető ügyletből származó tárgyévi fizetési kötelezettség megállapításához a 3. melléklet tartalmazza.


5. § Az Önkormányzat saját bevételeinek részletezése az adósságot keletkeztető ügyletből származó tárgyévi fizetési kötelezettség megállapítását a 4. melléklet tartalmazza.


6. § A Képviselő-testület 2017. évi adósságot keletkeztető fejlesztési céljait az 5. melléklet tartalmazza.


7. § Az Önkormányzat beruházási kiadások előirányzatait beruházásonként a 6. melléklet tartalmazza.


8. § Az Önkormányzat felújítási kiadásait célonként a 7. melléklet tartalmazza.


9.§ Az Európai uniós támogatással megvalósuló projektet 2017-ben az Önkormányzat nem tervez.


10.§ Az Önkormányzat bevételi és kiadási előirányzatait kötelező, önként vállalt és államigazgatási feladatok szerinti bontásban a 9.1-9.1.3.  mellékletek tartalmazzák.


11.§ A Szuhogyi Nyitnikék Óvoda bevételi és kiadási előirányzatait kötelező, önként vállalt és államigazgatási feladatok szerinti bontásban a 9.2-9.2.3. mellékletek tartalmazzák.


12. § A Képviselő-testület a költségvetési kiadási főösszegen belül céltartalékot (államháztartási tartalék) nem képez.


13. § A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert a finanszírozási feltételek biztosítása érdekében 3 000 000 Ft éven belüli működési hitelszerződés kötésére, a Képviselő-testület következő ülésén történő tájékoztatása mellett.

A költségvetés végrehajtásának szabályai, az előirányzatok módosítása



14. § (1) Az önkormányzati szintű költségvetés végrehajtásáért a polgármester, a könyvvezetéssel kapcsolatos feladatok ellátásáért a jegyző felelős.


(2) Az Önkormányzat gazdálkodásának biztonságáért a Képviselő-testület, a gazdálkodás szabályszerűségéért a polgármester felelős.


(3) A költségvetési hiány csökkentése érdekében évközben folyamatosan figyelemmel kell kísérni a kiadások csökkentését és a bevételek növelésének lehetőségét.



15. § A Képviselő-testület a jóváhagyott előirányzatok és létszámkeretek közötti átcsoportosítás jogát minden esetben fenntartja magának.


16. § A jogszabályokon, központi intézkedéseken alapuló előirányzat változások miatt szükségessé váló költségvetési rendelet módosításáról a Képviselő-testület negyedévente, de legkésőbb az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011.(XII.31.) Korm. rendelet szerint december 31-i hatállyal dönt.


17. § (1) A költségvetési szerv a saját működési bevétele eredeti, illetve módosított előirányzatot meghaladó többletbevételét nem használja fel, az az önkormányzat bevételét képezi.


(2) A költségvetési szerv az (1) bekezdés szerinti saját működési bevételek eredeti, illetve módosított előirányzatát meghaladó többletbevételeiből az éves személyi juttatások és az azzal összefüggő munkaadót terhelő járulékok előirányzatát nem növelheti.


(3) A költségvetési szerv köteles a Képviselő-testület által meghatározott szigorú takarékossági intézkedéseket betartani, előirányzatai keretein belül gazdálkodni. Az előirányzat túllépés fegyelmi felelősséget von maga után.


18. § A feladat elmaradásból származó - személyi és dologi - kiadási előirányzat megtakarítások felhasználására csak a Képviselő-testület engedélyével kerülhet sor.


19. § A Képviselő-testület – amennyiben a helyi önkormányzatok adósságrendezési eljárásáról szóló 1996. évi XXV. törvény 4. §.-a szerinti adósságrendezési eljárást az Önkormányzat, vagy hitelezői nem kezdeményezték – önkormányzati biztost rendel ki a felügyelete alá tartozó költségvetési szervhez, ha az Önkormányzat által fenntartott költségvetési szerv 30 napon túli tartozásállományának mértéke eléri éves eredeti előirányzatának 10 %-át és e tartozását egy hónap alatt nem képes 30 nap alá szorítani.


20. § (1) Az Önkormányzat felügyelete alá tartozó költségvetési szerv a tartozás állományáról az e rendelet 10. melléklete szerinti formában és tartalommal köteles adatszolgáltatást teljesíteni.


(2) Az (1) bekezdés szerinti adatszolgáltatást a költségvetési szerv az általa elismert tartozás állomány tekintetében –nemleges adat esetén is- havonta, a tárgyhó utolsó naptári napjának megfelelően a tárgyhót követő 20-ig kell az önkormányzati hivatal részére teljesíteni.


21. § Kiegészítő támogatás igényléséről a működőképességet veszélyeztető helyzet esetében a polgármester gondoskodik, Képviselő-testületi döntés alapján.

A gazdálkodás szabályai



22. § (1) A költségvetési szerv rendeletben meghatározott bevételi és kiadási előirányzatai felett az intézmény vezetői előirányzat-felhasználási jogkörrel rendelkezik.


(2) A költségvetési szerv az alapfeladatai ellátását szolgáló személyi juttatások és az  azokhoz kapcsolódó járulékok és egyéb közterhek, valamint a dologi  előirányzataival önállóan rendelkezik.


(3) A  költségvetési szerv vezetője köteles belső szabályzatban rögzíteni a működéshez, gazdálkodáshoz kapcsolódóan a gazdálkodás vitelét meghatározó szabályokat, a mindenkor érvényes központi szabályozás figyelembe vételével, illetve a szükséges módosításokat végrehajtani. A szabályozásbeli hiányosságért, a felelősség a mindenkori intézményvezetőt terheli.


(4) Az önkormányzati hivatal, valamint a költségvetési szerv az évközi előirányzat-módosításokról a jegyző által elrendelt formában kötelesek naprakész nyilvántartást vezetni.



A költségvetés végrehajtásának ellenőrzése



23. § (1) Az Önkormányzati költségvetési szerv ellenőrzése a belső kontrollrendszer keretében valósul meg, melynek létrehozásáért, működtetéséért és továbbfejlesztéséért az önkormányzat esetében a jegyző, az intézmény esetében az intézményvezető felelős.


(2) Az Önkormányzat a belső ellenőrzés kialakításáról a Szendrői Közös Önkormányzati Hivatal útján, megbízási szerződéses jogviszonyban gondoskodik. A megfelelő működtetésről és a függetlenség biztosításáról a jegyző köteles gondoskodni.


Záró és vegyes rendelkezések


24. § (1) A rendeletben jóváhagyott költségkeret terhére nyújtandó támogatások csak együttműködési megállapodás alapján folyósíthatóak, az előző évi támogatással történő elszámolást követően. Az együttműködési megállapodásban, a támogatott kötelezettséget kell, hogy vállaljon a támogatás elszámolására, a tárgyévet követő március 31-ig és a jogosulatlanul felhasznált (nem a kért célra fordított) támogatás visszafizetésére.


(2) Ez a rendelet kihirdetést követő napon lép hatályba, de rendelkezéseit 2017. január 1. napjától kell alkalmazni.



     Hermánné Dienes Piroska                                                  Dr. Istenes Ibolya

              polgármester                                                                     jegyző

[1]

Módosította a 12/2017.(VIII.30.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2017. augusztus 31-étől.​

[2]

Módosította az 1/2018.(I.31.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2018. február 1-től. Rendelkezéseit 2017. január 1. napjától kell alkalmazni.