Szuhogy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2020 (VII.2.) önkormányzati rendelete

a közművelődésről

Hatályos: 2021. 05. 14

Szuhogy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2020 (VII.2.) önkormányzati rendelete

a közművelődésről

Szuhogy Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában és a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 64. § (1) bekezdésében, valamint 76. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a Képviselő-testület Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 11/2019.(XI.29.) önkormányzati rendelet 61. §-ában biztosított véleményezési jogkörében eljáró Szociális és Ügyrendi Bizottság véleményének kikérésével, Szuhogy Roma Nemzetiségi Önkormányzattal folytatott egyeztetést követően az alábbiakat rendeli el:

1. § A rendelet hatálya Szuhogy Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) közigazgatási területén lévő közösségi színterekre, az ott dolgozókra, valamint a közművelődési tevékenység megvalósulásában résztvevőkre terjed ki.

2. § Az Önkormányzat a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 76. § (3) bekezdés a), b) és d) pontjában meghatározott alapszolgáltatást a 76. § (4) bekezdésben foglaltakra tekintettel biztosítja.

3. § Az Önkormányzat kiemelt ünnepei és rendezvényei:

  • a) Nemzeti ünnepek,
  • b) Szüreti mulatság,
  • c) Adventi gyertyagyújtás.

4. § Az Önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatások megszervezéséhez készített szolgáltatási tervet tárgyév március1-je utáni első, soron következő ülésén fogadja el.

5. § (1) Az Önkormányzat a kötelező közművelődési feladatok ellátásához közművelődési közösségi színtereket működtet.

(2) Az Önkormányzat által létrehozott, nem önálló költségvetési szervként működő közművelődési feladatokat ellátó közösségi színterek:

  • a) Közművelődési Közösségi Színtér (3734 Szuhogy, József Attila utca 52. 126/2 hrsz),
  • b) Kulturális Közösségi Színtér (3734 Szuhogy, József Attila utca 52. 122 hrsz),
  • c) Tájház (3734 Szuhogy, Kossuth Lajos utca 62. 129. hrsz).
  • d)[1] Közösségi tér (3734 Szuhogy, József Attila utca 52. 126/3 hrsz.)

6. § Az Önkormányzat a közművelődési feladatinak ellátása során együttműködik különösen

  • a) nevelési és oktatási intézményekkel,
  • b) a Települési Értéktár Bizottsággal,
  • c) a közművelődési feladatokat is ellátó civil szervezetekkel,
  • d) az egyházakkal,
  • e) a közművelődési feladatvégzést vállaló magánszemélyekkel,
  • f) a hasonló feladatokat ellátó országos, regionális, térségi intézményekkel, civil szervezetekkel,
  • g) Szuhogy Roma Nemzetiségi Önkormányzattal.

7. § (1) Az Önkormányzat közművelődési feladatainak finanszírozása és a közösségi terek működtetésének költségvetése az Önkormányzat költségvetésének keretén belül kerül megállapításra.

(2) Az Önkormányzat a közművelődéssel kapcsolatos kötelező feladatait, a közösségi színterek fenntartását és fejlesztését a központi költségvetésből származó normatív állami hozzájárulás, a központosított előirányzatokból származó támogatás, pályázati úton elnyerhető forrás és saját bevételei terhére finanszírozza.

8. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.


[1] Az 5. § (2) bekezdés d) pontját a Szuhogy Község Önkormányzat Képviselő-testülete 4/2021. (V. 13.) önkormányzati rendelete 2. §-a iktatta be.