Szuhogy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2021. (IX. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

a közterületek tisztántartásáról és a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatásról szóló 16/2004.(XI.23.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 10. 01
a közterületek tisztántartásáról és a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatásról szóló 16/2004.(XI.23.) önkormányzati rendelet módosításáról
Részletes indokolás
Az 1–3. §-hoz
A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal a háztartási tevékenységgel okozott légszennyezésre vonatkozó egyes sajátos, az avar és a kerti hulladék égetésére vonatkozó szabályok megállapításáról szóló önkormányzati rendeletek felülvizsgálatával összefüggésben Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 133. § (3) bekezdésében meghatározott feladatkörében az alábbi szakmai segítségnyújtással élt:
A környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény (a továbbiakban: Kvt.) 48. § (4) bekezdés b) pontjában foglaltak értelmében a települési önkormányzat képviselő-testületének hatáskörébe tartozott a háztartási tevékenységgel okozott légszennyezésre vonatkozó, egyes sajátos, az avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó szabályok rendelettel történő megállapítása 2020. december 31. napjáig.
A Kvt. és a természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény módosításáról szóló 2020. évi LI. törvény (a továbbiakban: Módtv.) 7. § (2) bekezdése és 11. § (2) bekezdése alapján a Kvt. 48. § (4) bekezdés b) pontja hatályát vesztette 2021. január 1. napján. A Módtv.-ben foglaltak értelmében a felhatalmazást adó rendelkezés hatályon kívül helyezésével az avar és kerti hulladék égetését szabályozó önkormányzati rendeletet 2021. január 1. napjával hatályon kívül kellett helyezni.
A veszélyhelyzet megszűnését követően alkalmazandó a Módtv. rendelkezése, mely alapján felhatalmazó rendelkezés hiányában az adott tárgykörben hatályos önkormányzati rendeletet hatályon kívül kell helyezni és eredeti jogalkotói hatáskörben sem lehet rendeletet alkotni.
Fentiek alapján szükséges a közterületek tisztántartásáról és a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatásról szóló 16/2004.(XI.23.) önkormányzati rendelet avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó szabályainak hatályon kívül helyezése.