Szuhogy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2021. (IX. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

a gyermekétkeztetési térítési díjak megállapításától

Hatályos: 2021. 10. 01

a gyermekétkeztetési térítési díjak megállapításától

Részletes indokolás

Az 1–8. §-hoz és az 1. melléklethez

A gyermekétkeztetési térítési díjakat az 5/2015. (II.27.) önkormányzati rendeletben szabályozta a Képviselő-testület.

Amint arról a 2021. augusztus 17-én tartott rendkívüli testületi ülésen tájékoztatást adtam, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal szakmai segítségnyújtással élt a rendelet célvizsgálata során tapasztaltakkal összefüggésben, melyet a Képviselő-testülettel ismertettem.

A szakmai segítségnyújtásban foglaltak alapján a rendelet bevezető részében az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésének feladatkörként történő megjelölése a jogszabályszerkesztésről szóló 61/2009.(XII.14.) IRM rendelet (a továbbiakban: Jszr.) 55. § (5) bekezdésébe ütközik, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdése eredeti jogalkotói hatáskört jelöl. Továbbá az önkormányzati rendeletben nem került szabályozásra valamennyi, a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény (a továbbiakban: Gyvt.) 29. § (2) bekezdésébe foglalt rendeleti tartalmi követelmény. A Gyvt. 29. § (2) bekezdése alapján:

29. § (2) Ha törvény másként nem rendelkezik, a fenntartó önkormányzat rendeletben szabályozza

a) az önkormányzat által biztosított személyes gondoskodás formáit,

b) az önkormányzat által biztosított ellátás igénybevételére irányuló kérelem benyújtásának módját és a kérelem elbírálásának szempontjait,

c) az intézményvezető hatáskörében - külön eljárás nélkül - biztosítható ellátásokat,

d) az ellátás megszűnésének eseteit és módjait,

e) a fizetendő térítési díjak mértékét, csökkentésének és elengedésének eseteit, módjait.

A rendelettel szemben támasztott jogszabály-szerkesztési követelmények érvényre juttatása, valamint a Gyvt. 29. § (2) bekezdésében foglalt valamennyi szabályozási körrel történő kiegészítése miatt szükséges a rendelet módosítása és kiegészítése, ezért javaslatot teszek új önkormányzati rendelet megalkotására a korábbi rendelet hatályon kívül helyezésével.

A Magyar Közlöny kiadásáról, valamint a jogszabály kihirdetése során történő és a közjogi szervezetszabályozó eszköz közzététele során történő megjelöléséről szóló 5/2019. (III.13.) IM rendelet (a továbbiakban: IM. rendelet) 20. § alapján jogszabályban meghatározott kivétellel a Nemzeti Jogszabálytárban kell közzétenni az önkormányzati rendelet tervezetéhez tartozó, a megalkotását megelőzően rendelkezésre álló, végső előterjesztői indokolást. Az IM. rendelet 21. § (2) bekezdése értelmében - az ott meghatározott körülmények fennállása esetén - az önkormányzati rendelet tervezetéhez tartozó indokolást a jogszabály előkészítőjének az indokolásban kifejtett, erre vonatkozó álláspontja alapján nem kell közzétenni.