Jósvafő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2000. (XI. 14.) önkormányzati rendelete

AZ ÉPÍTÉSZETI ÖRÖKSÉG HELYI VÉDELMÉRŐL

Hatályos: 2000. 11. 14

Jósvafő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2000. (XI. 14.) önkormányzati rendelete

AZ ÉPÍTÉSZETI ÖRÖKSÉG HELYI VÉDELMÉRŐL

2000.11.14.

Jósvafő községi Önkormányzatának Képviselő-testülete az 1990. évi LXV. tv. 16. §. /1/ bekezdésében valamint az 1997. évi LXXVIII. tv. 57. §-ában kapott felhatalmazás alapján az építészeti örökség helyi védelemről az alábbi rendeletet alkotja:

1. § Általános szabályok

/1/ A rendelet hatálya Jósvafő község belterületén lévő összes ingatlan területre és építményre kiterjed.
/2/ A rendelet személyi hatálya a belterületen lévő ingatlanok tulajdonosaira és kezelőire/ üzemeltető, bérlő, használó / terjed ki.
/3/ A helyi védelem célja Jósvafőnek és környezetének, valamint az itt található építészeti, táji, valamint az épített környezettel összefüggő természeti elemek jellegzetességének, hagyományos megjelenésének megőrzése.
/4/ A helyi területi védelem
a.) a településszerkezet (utcahálózat, telekszerkezet, beépítési mód, az építési vonal, településszerkezeti szempontból jelentős zöldterület, növényzet)
b.) a településkép (külső településkép, belső településkép, utcakép)
c.) a település táji környezete (a település megjelenése a tájban; hagyományos művelési mód, növényzet és természetes környezet)
d.) a településkarakter (a településszerkezet, a településkép elemei, formái, anyagai együttesen) védelmére terjed ki.
/5/ A községkép és a község építészeti szempontból érintett belterületi ingatlanok kezelése, a községképet érintőmegváltoztatása, továbbá az építészeti értékek külső homlokzati részének felújítása, tatarozása, vagy bármilyen mértékű megváltoztatása csak az e rendeletben foglaltak figyelembe vételével és az építési hatóság engedélyével lehetséges.
/6/ Meg kell őrizni a település jellegzetes szerkezetét, telekosztását, utcavonal vezetését. Új telek kialakítása vagy telek kialakítás során meg kell tartani a hagyományos település szerkezetet.
/7/ A helyi védelem alá helyezett építményekre és azok környezetére a helyi rendeletben foglaltakat abban az esetben kell alkalmazni, ha arról más jogszabály nem rendelkezik.

2. § .

Településképi szempontból védelem alá helyezett terület védelme
/1/ A településképi szempontból védelem alá helyezett terület kezeléséről és jó karbantartásáról annak tulajdonosa köteles gondoskodni.
/2/ Amennyiben a védelem alá helyezett terület tulajdonosa (üzemeltetője, bérlője, használója, haszonélvezője) az /1/ bekezdésben leírtakat nem teljesíti, abban az esetben kötelezni kell a terület szakszerű és folyamatos gondozására.
/3/ A terület gondozásához, növényi betelepítéséhez, a meglévő körülmények megváltoztatásához a felmerülő költségek részbeni átvállalásával és kedvezményes vagy ingyenes növény biztosításával a tulajdonos támogatható.
/4/ Növénytelepítés esetén előnyben kell részesíteni a régi, hagyományos növényzet telepítését.

3. § .

Településképi szempontból védelem alá helyezett
épitészeti értékek védelme
/1/ A településképi szempontból védelem alá helyezett épületek közterületről látható részén változtatást eszközölni csak az építéshatóság engedélyével és annak megfelelően lehet.
/2/ Településképi szempontból védelem alá helyezett épületeken és területeken korábban eszközölt építészeti és településképi szempontból hátrányos változtatások megszüntetését, a korábbi állapot visszaállítását, az épület soron következő felújítása, korszerűsítése kapcsán az építési hatóság – az esetleges többletköltségek részbeni vagy egészbeni önkormányzati átvállalásával – szorgalmazza.
/3/ Az /1/-/2/ bekezdésben foglaltakat a védelem alá helyezett épületek és építmények külső homlokzati részének karbantartási ( pl: meszelés, festés) munkáinál is alkalmazni kell.
/4/ Az új építményeket a jellegzetes településkép, valamint az épített és természetes környezet egységes megjelenését biztosító módon kell építeni illetve a meglévőt fenntartani, bővíteni, átalakítani.
/5/ A településre jellemző hagyományos kerítés- és kapuformák, építményfajták megtartását szorgalmazni kell.
/6/ A közterületek burkolását, az utcabútorokat, a hirdető táblákat, hirdető berendezéseket az utcakép jellegzetességének megtartásával kell elhelyezni.

4. § .

Szankció alkalmazása
A rendeletben szabályozottak be nem tartása esetén, a településképet rontó ingatlan tulajdonosa ellen a hatályos jogszabályokban biztosított szankciókat kell alkalmazni.

5. § .

Vegyes rendelkezések
/1/ A polgármester folyamatosan kísérje figyelemmel a védelem alá helyezett belterületi területek és építmények állapotát.
/2/ A védelem alá helyezett összes belterületi ingatlanra a Képviselő-testület elővásárlási jogot állapít meg Jósvafő község Önkormányzata részére. Az elővásárlási jog ingatlan nyilvántartásba történő bejegyzését kezdeményezni kell az edelényi Földhivatalnál.
/3/ Ez az Önkormányzati rendelet a kihirdetés napján lép hatályba. A kihirdetéssel egyidejűleg a rendeletben foglaltakról a község lakosságát és az ingatlanok tulajdonosait tájékoztatni kell.