Ziliz Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2011. (IV. 22.) önkormányzati rendelete

a falugondoki szolgáltatásról

Hatályos: 2012. 08. 24- 2012. 11. 27

Ziliz Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2011. (IV. 22.) önkormányzati rendelete

a falugondoki szolgáltatásról

2012.08.24.

Ziliz Község Önkormányzatának képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. §-ának (1) bekezdésében biztosított felhatalmazás alapján, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 60. §-ának (4) bekezdése értelmében, a személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmények szakmai feladatairól és működésük feltételeiről szóló 1/2000. (I.7.) SzCsM rendelet 39. §-ának (1)-(3) bekezdései figyelembevételével a személyes gondoskodást nyújtó szociális alapszolgáltatás - falugondnoki szolgáltatás - ellátásáról az alábbiak szerint rendelkezik:

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

1. § A személyes gondoskodást nyújtó szociális alapszolgáltatás megszervezésével a települési önkormányzat (fenntartó, ill. szociális szolgáltató) segítséget nyújt a szociálisan rászorulók részére saját otthonukban és lakókörnyezetükben önálló életvitelük fenntartásában, valamint egészségi-, mentális állapotukból, vagy más okból származó problémáik megoldásában.

2. § A személyes gondoskodás biztosítása során fokozott figyelmet kell fordítani arra, hogy az ellátásban részesülő személyek emberi és állampolgári jogai ne sérüljenek.

3. § Az alapszolgáltatás keretében nyújtott személyes gondoskodást az ellátást igénybe vevő lakóhelyén lévő szolgáltatónak kell biztosítania.

4. § A szolgáltatás működési engedélyhez kötött tevékenység, melynek engedélyeztetése során a személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmény és a falugondnoki szolgálat működésének engedélyezéséről, továbbá a szociális vállalkozás engedélyezéséről szóló 188/1999. (XII.16.) Korm. rendelet figyelembevételével kell eljárni.

5. § Az alapszolgáltatás nyújtását a fenntartó nem szüneteltetheti, a folyamatos működésről távollét esetén a szakmai programjában meghatározott módon – a szolgáltatást végző személy az 1/2000. (I.27.) SzCsM rendelet 3. számú mellékletének megfelelő - helyettesítés, illetve fenntartóval kötött megállapodás révén gondoskodik.

6. § A szolgáltatás jogszabályi előírásoknak megfelelő személyi és tárgyi feltételeinek biztosítása a fenntartó kötelezettsége.

7. § (1) A fenntartó a személyes gondoskodást nyújtó szociális alapszolgáltatási feladatok ellátásához személyszállításra alkalmas, érvényes műszaki vizsgával, kötelező felelősség- és CASCO biztosítással rendelkező üzemképes gépjárművet biztosít.

A gépjármű üzemképes állapotáért a falugondnok a felelős, aki a gépjármű rendellenes használatából, valamint a falugondnok hibájából a gépjárműben vagy idegen dologban keletkezett károkért anyagi felelősséggel tartozik.

8. § A fenntartó a személyes gondoskodást nyújtó szociális alapszolgáltatási feladatok ellátásához – a falugondnok elérhetősége érdekében - bluetooth headsetet és mobiltelefont biztosít.

9. § (1) A fenntartó – figyelembe véve az 1/2000. (I.7.) SzCsM rendeletben leírtakat – a személyes gondoskodás keretében 1 fő falugondnoki álláshelyet tart fenn.

(2) A szolgáltatást ellátó személyes gondoskodást végző személyt (falugondnokot) pályázati eljárás lefolytatása útján határozatlan időre főfoglalkozású (teljes munkaidős) – kötetlen munkarendű – önkormányzati közalkalmazotti munkakörbe a Képviselőtestület minősített többségű szavazati aránnyal nevezi ki. A munkáltatói jogkör gyakorlója a képviselő-testület.

(3) A falugondnok felett az egyéb munkáltatói jogokat a polgármester gyakorolja.

(4) A falugondnok tevékenységét e rendelet, a szakmai program és a munkaköri leírásában foglaltak szerint látja el.

(5) A falugondnok az elvégzett munkáról a tárgyévet követő minden év március 31-ig köteles beszámolni a képviselő-testületnek.

(6) Az alapszolgáltatásban részt vevő, személyes gondoskodást nyújtó feladatokat ellátó személy részére a munkáltató igazolványt állít ki, annak érdekében, hogy a feladatok elvégzése során a feladat ellátására vonatkozó felhatalmazását igazolni tudja.

(7) A fenntartó a személyes gondoskodás körébe tartozó feladatot ellátó személy részére munkaruha-juttatást biztosít.

A munkaruha-juttatás mértéke: évente 25.000.-Ft.
Feltételei:
- számlával kell elszámolni
- amennyiben év közben a foglalkoztatása megszűnik a munkaruha-juttatás időarányos részét pénzben köteles megtéríteni a fenntartó részére.

10. § A falugondnok a feladatellátás eredményességének, hatékonyságának növelése érdekében kapcsolatot tart az Országos és Megyei Falugondnoki Hálózattal és részt vesz ezen szervezetek által a falugondnokok és tanyagondnokok részére szervezett szakmai találkozókon, továbbképzéseken együttműködik, az ellátási területén működő szociális, gyermekjóléti-gyermekvédelmi, egészségügyi, oktatási és munkaügyi szolgáltatókkal, intézményekkel.

A RENDELET CÉLJA

11. § (1) A rendelet célja, hogy a személyes gondoskodás keretében szociális alapszolgáltatásként nyújtott falugondnoki szolgáltatás e rendeletben szabályozott keretek között

- a település intézményhiányából eredő hátrányait enyhítse,
- az alapvető szükségletek kielégítését segítő szolgáltatásokhoz, közszolgáltatáshoz, valamint egyes alapszolgáltatásokhoz való hozzájutást biztosítsa, továbbá az egyéni, közösségi szintű szükségletek teljesülését segítse.
(2) A rendelet az életminőség javítása érdekében meghatározza a falugondnoki szolgáltatás által ellátandó feladatokat, a szolgáltatás rendszerét, szervezetét és a szolgáltatáshoz való hozzájutás feltételeit, módját.

A RENDELET HATÁLYA

12. § A rendelet hatálya kiterjed Ziliz község közigazgatási területén lakóhellyel, vagy tartózkodási hellyel rendelkező

a.) magyar állampolgárokra,
b.) a bevándoroltakra és letelepedettekre,
c.) a hontalanokra,
d.) a magyar hatóságok által menekültként elismert személyekre,
e.) valamint a településen életvitelszerűen tartózkodó hajléktalanokra.

A FALUGONDNOKI SZOLGÁLTATÁS ÁLTAL ELLÁTANDÓ FELADATOK

13. § A falugondnoki szolgáltatás számára meghatározott közvetlen, személyes szolgáltatások közül alapfeladatnak minősül

a) a közreműködés

aa) az étkeztetésben,

ab) a házi segítségnyújtásban,

ac) a közösségi és szociális információk szolgáltatásában;

b) az egészségügyi ellátáshoz való hozzájutás biztosítása, így

ba) a háziorvosi rendelésre szállítás,

bb) az egyéb egészségügyi intézménybe szállítás,

bc) a gyógyszerkiváltáshoz és a gyógyászati segédeszközökhöz való hozzájutás biztosítása;

c) az óvodáskorú, iskoláskorú gyermekek szállítása, így

ca) az óvodába, iskolába szállítás,

cb) az egyéb gyermekszállítás.

14. § A falugondnoki szolgáltatás számára meghatározott közvetlen, személyes szolgáltatások közül kiegészítő feladatnak minősülnek a lakossági szolgáltatások, így

a) a közösségi, művelődési, sport- és szabadidős tevékenységek szervezése, segítése,

b) az egyéni hivatalos ügyek intézésének segítése, lakossági igények továbbítása,

c) az egyéb lakossági szolgáltatások, illetve a 13. § a) pontjában meghatározottakon kívüli egyéb alapszolgáltatások biztosításában való közreműködés.

15. § A szolgáltatás során az önkormányzat rendeletében a falugondnoki szolgáltatás számára meghatározott, az önkormányzati feladatok megoldását segítő, közvetett szolgáltatásnak minősül

a) az ételszállítás önkormányzati intézménybe,

b) az önkormányzati információk közvetítése a lakosság részére,

c) a falugondnoki szolgálat működtetésével kapcsolatos teendők ellátása.

16. § A falugondnoki szolgálat által nyújtott egyéb szolgáltatások:

a.) mezőgazdasági termény és termék (gyümölcs) szállítása
b.) árubeszerzéssel kapcsolatos szállítás (háztartási és műszaki cikkek Zilizre szállítása például bútor, hűtőszekrény, gáztűzhely vásárlása esetén)
c.) bútorszállítás
d.) nem önkormányzati szervezésű illetve családi eseményekkel kapcsolatos szállítás (kirándulások, rendezvények, koncertek, színház, legény- és lánybúcsú esetén személyszállítás)
e.) nem zilizi lakóhellyel rendelkező óvodás és iskoláskorú gyermekek szállítása (bábszínházba, játszóházba, kirándulásra)
f.) hulladék és vasszállítás
Az egyéb szolgáltatási feladatok falugondnoki gépjárművel történő ellátása térítésköteles. Ezen térítésköteles szolgáltatásokat szabad kapacitás esetén a helyi lakosság (kivéve e.)) veheti igénybe.
A térítésköteles egyéb szolgáltatások iránti igényeket a falugondnoknál, vagy a polgármesternél, illetve a polgármesteri hivatalnál kell bejelenteni.
Az igények teljesítéséről a polgármester a falugondnoki szolgálat alaptevékenységének figyelembevételével dönt.
A térítésköteles szolgáltatások igénybevételének díja:
A gépkocsi költségtérítés mértéke 100.-Ft/km. A térítési díjat előre készpénzben kell megfizetni, melyről számlát kell kiállítani. Azoknál a szolgáltatásoknál ahol a megteendő km nem ismert, a térítési díjat a szolgáltatás befejeztével kell készpénzben megtéríteni, amiről számlát kell kiállítani.

A SZEMÉLYES GONDOSKODÁST NYÚJTÓ SZOCIÁLIS ELLÁTÁS IGÉNYBEVÉTELE

17. § (1) A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások igénybevétele önkéntes, az ellátást igénylő, illetve törvényes képviselője kérelmére, indítványára történik.

(2) Ha az ellátást igénylő személy cselekvőképtelen, a kérelmet, illetve indítványt – az érintett személy véleményét lehetőség szerint figyelembe véve – a törvényes képviselője terjeszti elő. A korlátozottan cselekvőképes személy a kérelmét, indítványát a törvényes képviselőjének beleegyezésével, vagy – ha e tekintetben a bíróság a cselekvőképességét nem korlátozta – önállóan terjesztheti elő.

(3) A kérelemben meg kell jelölni azt az okot és célt, aminek érdekében a falugondnoki szolgáltatást igénybe kívánja venni.

(4) A falugondnok a szolgáltatások teljesítéséről tevékenységnaplót vezet.

(5) A falugondnoki szolgáltatás körébe tartozó feladatok napi, heti, havi megszervezése – az előre bejelentett és idő közben felmerült igények ismeretében - a falugondnok feladata és felelőssége.

(6) A falugondnoki szolgáltatás iránti igény hatálytalanná válik:

a.) a kérelmező halálával,
b.) a kérelmező lemondása által,
c.) ha az ellátásban részesülő személy a szolgáltatásra nem szorul rá.
(7) A rendeletben meghatározott és a szakmai programban szabályozott közvetlen, személyes szolgáltatás jellegű alap- és kiegészítő feladatok igénybevétele térítésmentes.
(8) A falugondnoknak elsősorban az alapellátáshoz kapcsolódó szolgáltatási feladatokat kell ellátnia.

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

18. § (1) Jelen rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, egyidejűleg a 6/2000.(IX.07.) számú Ök. rendelet - hatályát veszti.

(1a)

Jelen rendelet a közzétételt követő napon lép hatályba, de rendelkezéseit

2012. szeptember 1. napjától kell alkalmazni.