Ziliz Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2013.(IV.12.) önkormányzati rendelete

Az avar és kerti hulladékok nyílttéri égetéséről

Hatályos: 2013. 09. 14

Ziliz Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a Környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48.§ (4) bekezdés b.) pontjában foglalt felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az alábbi rendeletet alkotja:

1.§.

A Rendelet célja az avar és kerti hulladékok nyílttéri égetésére vonatkozó olyan szabályok megállapítása, melyek az adott körülmények közt a levegő tisztaságának védelmét az elvárható és betartható módon biztosítják.

2.§.

A Rendelet területi hatálya Ziliz község közigazgatási határán belül terjed ki.

3.§.

A Rendelet hatálya jogi személyekre és természetes személyekre egyaránt kiterjed.

4.§.

A Rendelet alkalmazása szempontjából

a./ avar és kerti hulladék: a falomb, a kaszálék, a nyesedék és egyéb kerti növényi maradványok (a továbbiakban kerti hulladék),

b./ hasznosítás: a kerti hulladék komposztálása,

c./ tárolóedény: szemétszállító edényzet, konténer.

5.§.

A kerti hulladékot elsősorban hasznosítani kell.

6.§.

(1) A szervezett háztartási hulladék (beleértve a kerti hulladékot is) szállításba bekapcsolt területeken a kerti hulladék gyűjtése tárolóedénybe történik, kihelyezhető mennyiséget külön rendelet szabályozza.

(2) a háztartási hulladékszállításba be nem kapcsolt területeken és ott, ahol a szolgáltatás igénybevétele nem kötelező, a kerti hulladék kezeléséről a tulajdonos, illetve a használó köteles gondoskodni.

(3) A kerti hulladék elszállítására az évente szervezett és meghirdetésre kerülő lomtalanítási akció is igénybe vehető.

7.§.

Azokon a helyeken, ahol nincs szervezett háztartási hulladék szállítás, a kerti hulladék égetése megengedett.

8.§.

A kerti hulladékot csak megfelelően kialakított tűzrakó helyen és telken lehet égetni.

9.§.

Égetni csak úgy szabad, hogy az emberi egészséget ne károsítsa és a környezetet izgató (füst, bűz, hőterhelés, pernye) tevékenység ne álljon fenn.

10.§.

Az égetendő kerti hulladék nem tartalmazhat semmilyen más kommunális, illetve ipari eredetű hulladékot.

11.§.

(1) A napi égetést a reggeli és esti talajközeli inverzó (levegőréteg hőmérsékleti változásai) miatt 10-18 óra között kell végezni.

(2) Szeles időben hulladékot égetni tilos.

12.§.

E Rendelet kerti hulladék égetésével kapcsolatos rendelkezéseinek betartását a Közös Önkormányzati Hivatal köteles ellenőrizni és az előírások megszegése esetén a szükséges intézkedéseket megtenni.

13.§.

(1) A szabadban tüzet gyújtani, tüzelőberendezést használni csak úgy szabad, hogy a környezetére tűz- és robbanásveszélyt ne jelentsen.

(2) A szabadban a tüzet és az üzemeltetett tüzelőberendezést őrizetlenül hagyni nem szabad, s veszély esetén vagy, ha arra, szükség nincs, a tüzet azonnal el kell oltani.

(3) A tüzelés, a tüzelőberendezés használatának színhelyén olyan eszközöket, illetőleg felszereléseket kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, illetőleg a tűz eloltható.

14.§.

A növényi hulladékégetés befejezése után a helyszínt gondosan át kell vizsgálni és a parázslást, izzást – vízzel, földrakással, kéziszerszámokkal stb. – meg kell szüntetni.

15.§.

A Jegyző részleges, vagy teljes tűzgyújtási tilalmat rendelhet el.

16.§.[1]

Aki e Rendeletben meghatározott kötelezettségeit vagy tilalmat megszegi, nem tartja be az előírt magatartási szabályokat és cselekménye ne tartozik súlyosabb jogi megítélés alá szabálysértést követ el és 60.000 Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható.

17.§.

Jelen rendelet a közzétételt követő napon lép hatályba.

    Verebélyi Norbert                                                            Dr. Gadóczi Bertalan

                                  polgármester                                                                            jegyző

 

[1] Hatályon kívül helyezte: 14/2013.(XI.14.) számú Ök.rendelet