Ziliz Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2018. (V. 30.) önkormányzati rendelete

A közkifolyók használatának rendjéről

Hatályos: 2018. 05. 31- 2018. 05. 30

Ziliz Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2018. (V. 30.) önkormányzati rendelete

A közkifolyók használatának rendjéről

2018.05.31.

Ziliz Községi Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) a.) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvényben kapott felhatalmazás alapján a közműves ivóvízellátásról és a közműves szennyvízelvezetésről szóló 38/1995. (IV.5) Korm. rendelet figyelembevételével a következőket rendeli el:

1. § E rendelet hatálya Ziliz község közigazgatási területén kiterjed mindazokra a fogyasztókra, akik a közüzemi vízellátást közkifolyókról veszik igénybe.

2. § (1)

A közkifolyók vizét – háztartási szükséglet céljára – rendszeresen igénybe vehetik a közműves vízellátásba be nem kötött ingatlanok lakói, vagy azok a lakók, akiket a közműves vízellátásból a szolgáltató kikötött.
(2)
A közkifolyókról csak szabad kifolyással lehet vizet vételezni, a közkifolyókra toldalék, gumicső felszerelése tilos.
(3)
A közkifolyókról vizet öntözésre, mezőgazdasági célokra használni tilos.
(4)
Az ivóvíz-szolgáltató és a polgármester hozzájárulása szükséges a közkifolyókon kifolyó víz, nem háztartási vízszükséglet kielégítése (pl. építkezés, gépjárműmosás) céljára, illetőleg a víznek a közterületen lévő tűzcsapról nem tűzoltási célra történő igénybevételéhez.
(5)
A (4) bekezdés szerinti vízfogyasztás utáni díjat átalánnyal kell megállapítani, amit a Polgármesteri Hivatal házipénztárába kell befizetni.

3. § A községben állandó, vagy ideiglenes jelleggel bejelentett lakóhellyel rendelkező személyek, akik használatában lévő ingatlanra nincs bevezetve a vezetékes ivóvíz,

vagy a közműves vízellátásból a szolgáltató kikötötte, az önkormányzat részére a
közkifolyó használatáért vízdíjat kötelesek fizetni.

4. § A vízhasználók körét a polgármester állapítja meg és a fogyasztókról nyilvántartást vezet. A nyilvántartásban az a személy kerül rögzítésre, akinek lakóhelye legfeljebb 150 m-es körzetén belül a közműves ivóvízfogyasztásra módot nyújtó közkifolyó található és megfelel a 2. § (1) bekezdésében foglalt feltétel valamelyikének.

5. § A közkifolyókról fogyasztott víz díját a közkifolyó használatában érdekeltek – a Polgármesteri Hivatal felé 2.000.- Ft fő/év vízátalány figyelembevételével tartoznak megfizetni.

6. § A közkifolyó használati vízdíj összegét minden év december 31. napjáig kell a Polgármesteri Hivatal házipénztárába befizetni.

7. § A Polgármesteri Hivatal a közkifolyó használati vízdíj megfizetését ingatlanonként vizsgálja. A megfizetni elmulasztott vízdíjból keletkezett hátralék megfizetésére az ingatlan tulajdonosa és bejelentett lakosa(i) egyetemlegesen kötelesek.

8. § Jelen rendelet a közzétételt követő napon lép hatályba.