Ziliz Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2019. (VII. 18.) önkormányzati rendelete

közművelődési feladatairól és feltételeiről

Hatályos: 2019. 07. 19

Ziliz Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2019. (VII. 18.) önkormányzati rendelete

közművelődési feladatairól és feltételeiről

2019.07.19.

Ziliz Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL törvény 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, valamint a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL törvény 83/A. § (1) bekezdésében biztosított feladatkörében eljáró Ziliz Község Önkormányzat Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 2/2018.(III.13.) önkormányzati rendelet 19. §.(1)bekezdés h.) pontjában meghatározott feladatkörében eljáró Ügyrendi és Jogi Bizottság véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. A rendelet célja

1. § A rendelet célja, hogy a helyi társadalom művelődési értékeinek és kulturális szükségleteinek figyelembevételével – a helyi hagyományok, lehetőségek és sajátosságok alapján – egységes alapelvek szerint határozza meg Ziliz Község Önkormányzatának (továbbiakban: Önkormányzat) kötelező közművelődési feladatait, formáit, a feladat ellátásának módját és mértékét, finanszírozásának alapelveit.

2. A rendelet hatálya

2. § A rendelet hatálya kiterjed az Önkormányzat közművelődési tevékenységének megvalósításában résztvevőkre, fenntartóira, működtetőire és alkalmazottaira, nevezetesen az Önkormányzat Képviselő-testületére, bizottságaira, a Boldvai Közös Önkormányzati Hivatalra, és azon szervezetekre, amelyekkel az Önkormányzat közművelődési megállapodást köt, vagy támogatásban részesít.

3. A közművelődési feladatellátás formái, feladatellátás szervezeti keretei

3. § (1) Az Önkormányzat a polgárok tájékozódásához, közösségi művelődéséhez, alkotó tevékenységéhez esztétikus, célszerű környezetet, infrastruktúrát, az adott tevékenységet segítő, megfelelő számú szakembert biztosít.

(2) Az Önkormányzat a Ziliz, Kossuth út 38. szám alatti ingatlanban, közművelődési közösségi színtérfenntartásával, működtetésével biztosítja a közművelődési feladatok infrastrukturális feltételeit.

(3) Az Önkormányzat közművelődési feladatok folyamatos megvalósítása érdekében közösségi színtérként, nem önálló intézményként kultúrtermet és könyvtárat működtet.

4. A közművelődési feladatok megvalósításában résztvevő szervezetek

4. § (1) Az Önkormányzat elismeri és segíti a településen működő civil közösségek, szervezetek munkáját. A közművelődés területén számít együttműködésükre - műsorok, bemutatók, fórumok, találkozók szervezésében.

(2) A helyi közművelődési feladatok ellátásában az önkormányzat elősegíti és szorgalmazza a civil közösségek, szervezetek, a magánszemélyek, valamint kulturális tevékenységet is végző gazdasági vállalkozások közreműködését.

(3) Az Önkormányzat közművelődési megállapodás megkötésével segítheti a rendeletben meghatározott azon közművelődési feladatok ellátását, amelyeket nem önkormányzati fenntartású intézmények, egyházak, civil szervezetek, illetve magánszemélyek végeznek.

5. Közművelődési alapszolgáltatások

5. § (1) Az Önkormányzat a közművelődési feladatellátás keretében az alábbi közművelődési alapszolgáltatásokat biztosítja:

a) művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása,

b) a közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése,

c) az egész életre kiterjedő tanulás feltételeinek biztosítása,

d) a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítása,

e) az amatőr alkotó- és előadó-művészeti tevékenység feltételeinek biztosítása.

(2) Az Önkormányzat a közművelődési feladatok ellátása során kiemelten kezeli

a) Ziliz Község hagyományainak ápolását, a helyi kulturális értékek védelmének erősítését,

b) a gyermek és ifjúsági korosztály művelődésének, művészeti életének és közösséggé formálódásának támogatását, szabadidejének hasznos eltöltéséhez szükséges feltételek megteremtését,

c) az időskorú népesség közművelődési lehetőségeinek, közösségi életének támogatását, kulturális kapcsolatainak gazdagítását,

d) a hátrányos helyzetű rétegek közművelődését,

e) az etnikai, kisebbségi, kulturális értékek megismertetését, a kisebbség hagyományainak gondozását,

f) kimagasló művészeti értéket képviselő művészeti rendezvények támogatását,

g) kapcsolat kiépítését a környező települések kulturális intézményeivel, egyesületeivel.

6. A közművelődési tevékenység irányítása és ellenőrzése

6. § (1) A közművelődési feladatokkal kapcsolatos fenntartói, felügyeleti jogköröket a Képviselő-testület gyakorolja.

(2) A közművelődési feladatokkal kapcsolatos pénzügyi, gazdálkodási ellenőrzéséről a Jegyző gondoskodik.

(3) A közművelődési feladatokkal kapcsolatos szakmai ellenőrzést a Képviselő-testület szakmai beszámolók vagy szakértői vélemény alapján biztosítja.

7. A közművelődési tevékenység finanszírozása

7. § (1) Az Önkormányzat a 5. §-ban foglalt alapfeladatok, továbbá a kiemelt kulturális rendezvények és ünnepek, a közművelődési színtér üzemeltetési költségeit, valamint az adott feladatok végrehajtásához szükséges személyi és tárgyi feltételeket éves költségvetési rendeletében biztosítja.

(2) Az Önkormányzat közművelődési feladatainak finanszírozását a költségvetésében biztosítja, melynek forrása a központi költségvetésből származó közművelődési normatív hozzájárulás, a saját bevétel, a központosított előirányzatokból származó pályázat útján biztosítandó támogatások.

(4) Az Önkormányzat a pénzügyi lehetőségek függvényében működteti a közművelődési közösségi színteret és önerőt biztosít a különböző közművelődési pályázatokhoz.

8. Kapcsolatrendszer

8. § Az Önkormányzat a közművelődési munkája során folyamatos munkakapcsolatot tart a környező települések közművelődési intézményeivel, az országos és megyei szakmai szervezetekkel.

9. Záró rendelkezések

9. § (1) Ez a rendelet kihirdetést követő napon lép hatályba.