Ziliz Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (XI. 23.) önkormányzati rendelete

A temetkezés helyi rendjéről

Hatályos: 2022. 11. 24

Ziliz Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (XI. 23.) önkormányzati rendelete

A temetkezés helyi rendjéről

2022.11.24.

Ziliz Községi Önkormányzata Képviselő-testülete az 1999. évi XLIII. törvény (a továbbiakban: TeTv.) 41. § (3) bekezdésének felhatalmazása alapján valamint az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében foglalt feladatkörében eljárva, a temetkezés helyi rendjéről, használatának, igénybevételének szabályairól az alábbi rendeletet alkotja.

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed az Önkormányzat közigazgatási területén fekvő Ziliz Községi Önkormányzat kezelésében lévő Ziliz 118 hrsz. Ziliz 120 hrsz. temetőkre, valamint az ott végzett temetkezési, temető-fenntartási és üzemeltetési tevékenységre.

(2) E rendeletet alkalmaznia kell a temető fenntartását, üzemeltetését, a temetkezési szolgáltatási tevékenységet végző természetes és jogi személynek, valamint annak, akire nézve e tevékenységek során jogok keletkeznek és kötelezettségek hárulnak.

(3) A temetők üzemeltetése Ziliz Községi Önkormányzat üzemeltetésében történik.

2. § E rendelet alkalmazásában

1. Temető a TeTv. 3. § a) pontja szerinti temető.

2. Köztemető a TeTv. 3. § b) pontjában meghatározott köztemető.

3. Temetési hely a TeTv. 3. § d) pontja szerinti temetési hely.

4. Kegyeleti közszolgáltatás a TeTv. 3. § h) pontjában meghatározott kegyeleti közszolgáltatás.

II. Fejezet

A temető fenntartása, üzemeltetése és a temető rendeltetésszerű használatához szükséges helyi tárgyi és infrastrukturális feltételek

3. § Az Önkormányzat gondoskodik a helyi viszonyoknak és előírásoknak megfelelő, a kezelésében lévő temetők fenntartásáról.

4. § A temető fenntartása, üzemeltetése során a TeTv. vonatkozó rendelkezéseit kell alkalmazni.

5. § A temető fenntartása, üzemeltetése során a TeTv. vonatkozó rendelkezéseit kell alkalmazni.

6. § A temető üzemeltetője a temetőben a temetési helyekről a TeTv. 18. § (1) bekezdése szerinti nyilvántartásokat köteles vezetni.

III. Fejezet

A temető rendeltetésszerű használatához szükséges helyi tárgyi és infrastrukturális feltételek

7. § A temetőben keletkezett hulladék rendszeres gyűjtéséről, elhelyezéséről és kezeléséről a temető üzemeltetője köteles gondoskodni.

8. § A temetőben keletkezett hulladék gyűjtésére hulladéktárolókat kell biztosítani.

9. § A tároló edények, konténerek ürítéséről és elszállításáról szükség szerint kell gondoskodni.

10. § Az egyes temetőkre vonatkozó helyi tárgyi és infrastrukturális feltételek konkrét leírását a 1. melléklet tartalmazza.

IV. Fejezet

A temető, ravatalozó használatának és igénybevételének szabályai

11. § (1) A temetőt a nyitva tartási időben lehet igénybe venni. A temető használatával és igénybevételével kapcsolatos, az üzemeltető közreműködését igénylő ügyeket a Ziliz Községi Önkormányzat ügyfélfogadási idejében lehet elintézni.

(2) Az (1) bekezdés szerinti nyitva tartási és ügyfélfogadási időt a 2. melléklet tartalmazza.

(3) A temető igénybevétele során a TeTv. végrehajtásáról szóló 145/1999. (X. 1.) Kormányrendelet (a továbbiakban: TeR.) vonatkozó szabályait kell alkalmazni.

12. § A temetőben történő munkavégzésre a TeR. 24. §-ában meghatározott szabályokat kell alkalmazni.

13. § A temetőt felnőtt személy felügyelete nélkül 12 évnél fiatalabb személy nem látogathatja.

14. § (1) A temetőt az ott tartózkodók kötelesek úgy használni, hogy a temető kegyeleti funkciója ne sérüljön, az elhunyt személyek emlékének méltó megőrzését, ápolását ne zavarják.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározottak érvényesülése érdekében tilos

a) a temetőbe vakvezető, rendőrségi kutya kivételével állatot bevinni és beengedni,

b) a temetőben kegyeletet sértő módon hangoskodni, zenét hallgatni,

c) a temető területén olyan magatartást tanúsítani, tevékenységet végezni, amely sérti a kegyeletet, és megbotránkozást kelt a temetőhasználók körében,

d) a szemetelés, a növényi és a sírokról, sírboltról származó hulladék sírok közötti tárolása.

(3) A temetőben tilos továbbá

a) járművel közlekedni – kivéve a halottaskocsit és a mozgáskorlátozott személyt szállító járművet, valamint az üzemeltető engedélyével síremlék-készítés céljából szállítást végző járművet –,

b) a sírokat, a sírokra ültetett növényeket megrongálni, a temetőben nyíló és ott elhelyezett virágokat a temetőből kivinni,

c) a sírok díszítését megrongálni, csonkítani, bepiszkítani, a díszítő tárgyakat illetéktelen személynek elvinni vagy eltávolítani,

d) minden olyan magatartás, amely a temető zöldfelületét, útjait, parkosítási tevékenységét érinti.

15. § A temetőhasználók kötelesek

a) a ravatalozót, a sírokat, a síremléket és egyéb létesítményeit, építményeit rendeltetésüknek megfelelően használni, azok épségére ügyelni,

b) a temető tárgyaira vigyázni,

c) a temetőben keletkezett hulladékokat, a gyomot, az elszáradt virágokat és koszorút, a gyertyát és mécsest a temetőben elhelyezett hulladékgyűjtőbe elhelyezni.

16. § Csak az üzemeltető előzetes engedélyével lehet padokat, ülőhelyeket elhelyezni.

17. § (1) A temetőhasználó a temetőben köteles a tűzveszély keletkezését eredményező magatartástól tartózkodni, valamint a tűzgyújtásra alkalmas eszközöket, gyertyát, mécsest úgy elhelyezni, hogy tűz ne keletkezzen.

(2) A temetőben tilos bármilyen célból tüzet rakni.

18. § A temető fenntartója jogosult és köteles az engedélyköteles, de engedéllyel nem rendelkező vagy nem az engedély szerint elhelyezett, a temető rendjét zavaró tárgyakat, növényeket eltávolítani.

V. Fejezet

A ravatalozó használatának és igénybevételének szabályai

19. § (1) A temető ravatalozójának használata nem kötelező, ha a temetőbe szállított halott - a kötelező azonosítást követően - haladéktalanul eltemetésre kerül.

(2) A temetőbe beszállított, - kötelező azonosítást követően - haladéktalanul eltemetésre nem kerülő holttesteket a temetésig a ravatalozó épületben kell tartani.

VI. Fejezet

A temetési hely gazdálkodási szabályai, a temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama

20. § (1) A sírhelytáblákon belül a sírhelysorokat egymástól minimum 1 méter távolságra kell elhelyezni.

(2) A sírhelysorokon belül a temetési helyeket, sírhelyeket egymástól minimum 40 cm távolságra kell elhelyezni.

21. § A temetési helyek kialakításánál figyelembe kell venni 20. §-ban meghatározott minimális távolságot a sírhelytáblák, a sírhely sorok és a temetési helyek között.

VII. Fejezet

A sírhely, urnahely méretezése, sírjelek alkalmazása, a kegyeleti tárgyak, növényzet elhelyezése, a sírgondozás szabályai

1. A sírhely, urnahely méretezése, sírjelek alkalmazása

22. § A sírhely, valamint az urna földbe temetése esetén az urnahely mélységére, hosszára és szélességére vonatkozó előírásokat a TeR. vonatkozó szabályainak figyelembe-vételével a 3. melléklet tartalmazza.

23. § A sírjelek alkalmazása során be kell tartani a TeR. 15–17. §-ában meghatározott szabályokat.

2. Kegyeleti tárgyak

24. § A temetőlátogató joga, hogy a temetési helyeken olyan kegyeleti tárgyakat helyezzen el, amelyek nem sértik mások kegyeleti jogait, a temető jellegét.

3. Növényzet elhelyezése

25. § (1) A temetési helyeken úgy lehet lágyszárú növényeket elhelyezni a sírhely földjébe vagy cserépbe, hogy azok a sírok közötti mozgást ne akadályozzák.

(2) A temető területén belül kizárólag a temetési helyre lehet növényeket ültetni.

4. A sírhelygondozás szabályai

26. § (1) A sírhelyeket a temetési hely felett rendelkezési jogosultsággal bíró személynek gondoznia kell.

(2) A sírhelygondozás során a keletkezett hulladékot nem szabad a sírhely mellett vagy a sírhelyek között tárolni, azt a hulladékgyűjtőbe kell elhelyezni.

(3) A sírhely gondozásakor a szomszédos sírhelyeket nem szabad megrongálni, bepiszkítani.

(4) A sírhelyeken elhelyezett sírjeleket, különösen a síremléket gondozni kell. A sírjelet úgy kell elhelyezni, hogy ne veszélyeztesse a látogatók vagy más tárgyak épségét.

(5) A sírhelyeken a sírdomb felhantolása nem kötelező. A felhantolás magassága maximum 50 cm.

(6) Az önkormányzat képviselő-testülete felhatalmazza a jegyzőt arra, hogy köztemető esetében az önkormányzat nevében hívja fel a temetési hely felett rendelkezni jogosultat a biztonságos használatot veszélyeztető sírjel vagy sírbolt helyreállítására.

(7) Amennyiben az érintett a (6) bekezdés szerinti felhívásnak nem tesz eleget, és az életet is fenyegető közvetlen veszély áll fenn, a közvetlen veszélyt a rendelkezni jogosult költségére az önkormányzat nevében a jegyző megszünteti, és intézkedik a költségek megfizettetéséről.

VIII. Fejezet

A temetőben a kegyeleti közszolgáltatások feltételei

27. § A köztemető fenntartására és üzemeltetésére vonatkozó kegyeleti közszolgáltatási szerződésre, annak tartalmára vonatozó előírásokat a TeTv. 39. §-a tartalmazza.

IX. Fejezet

A temetési szolgáltatás, a szociális temetés és a temetőben végzett egyéb vállalkozói tevékenységek ellátásának temetői rendje

28. § A temetési szolgáltatás tevékenységek ellátásának temetői rendjére vonatkozóan a TeTv. 25. § (1)–(2) bekezdését kell alkalmazni.

29. § A temetőben munkáját végző vállalkozó működése során köteles betartani az alábbi szabályokat. A vállalkozó:

a) tevékenysége ne sértse a hozzátartozók és a látogatók kegyeleti érzéseit, ne akadályozza az elhunyt elbúcsúztatását,

b) gondoskodjon arról, hogy a munkavégzése során a szomszédos temetési hely ne sérüljön meg, eredeti állapota ne változzon,

c) a munka ideje alatt a temetési helyek látogatását ne akadályozza.

X. Fejezet

Egyéb rendelkezések

30. § A temető fenntartásával és üzemeltetésével összefüggő feladatok ellátását az Edelényi Járási Hivatal illetékes ellenőrizni.

31. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1. melléklet a 10/2022. (XI. 23.) önkormányzati rendelethez

2. melléklet a 10/2022. (XI. 23.) önkormányzati rendelethez

3. melléklet a 10/2022. (XI. 23.) önkormányzati rendelethez