Ziliz Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (IX. 8.) önkormányzati rendelete

A szociális ellátásokról

Hatályos: 2023. 01. 25- 2023. 02. 08

Ziliz Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (IX. 8.) önkormányzati rendelete

A szociális ellátásokról

2023.01.25.

Ziliz Község Önkormányzata Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdésében, 10. § (1) bekezdésében, 26. §-ban, 32. § (3) bekezdésében, 45. § (1) bekezdésében, 92. § (1)-(2) bekezdésében, 132. § (4) bekezdés d), g) pontjában kapott felhatalmazás alapján a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 3. §(1)-(3) bekezdésében meghatározott személyekre terjed ki, amennyiben Ziliz közigazgatási területén lakóhellyel vagy bejelentett tartózkodási hellyel rendelkeznek.

2. Eljárási rendelkezések

2. § A rendeletben meghatározott szociális feladat- és hatásköröket a képviselő-testület által átruházott hatáskörben a 6. §, a 8. §, a 9. §, a 10. § esetén az Ügyrendi és Jogi Bizottság, míg a 7. § és 11. § esetén a polgármester gyakorolja.

3. § (1) A települési támogatás iránti kérelmet az e rendelet 1. melléklet - 3. mellékleteiben meghatározott formanyomtatványon, a Boldvai Közös Önkormányzati Hivatal Zilizi Kirendeltségén (a továbbiakban: Hivatal) kell előterjeszteni vagy elektronikus úton benyújtani.

(2) A települési támogatás iránti kérelemhez az Szt. 10. § (2)-(5) bekezdése alapján számított jövedelem alátámasztására jövedelemigazolást kell mellékelni, amelyet fénymásolatban kell becsatolni. Nem havi rendszerességgel, továbbá vállalkozásból származó jövedelem esetén adóbevallással már lezárt időszakra vonatkozóan az adóhatóság által kiállított jövedelemigazolás, egyéb esetben könyvelő által aláírt jövedelemigazolást, ennek hiányában a kiállító által aláírt jövedelemigazolást kell csatolni.

(3) Ha a hatáskör gyakorlója a kérelemhez mellékelt jövedelemnyilatkozatban foglaltakat vitatja, akkor az Szt. 10. § (6) bekezdésben foglaltak szerint kell eljárni.

(4) A hatáskör gyakorlója a döntéshozatalt megelőzően környezettanulmány készítését rendelheti el a jogosultsági feltételek alátámasztása érdekében. A környezettanulmány az elkészítésétől számított egy évig érvényes.

(5) A támogatás megállapítása szempontjából a személyi adat- és lakcím-nyilvántartás adati az irányadóak.

(6) E rendelet alapján támogatásban részesülő a jogosultsága feltételeit érintő lényeges tények, körülmények megváltozását (jövedelmi, vagyoni viszonyai, családi állapota, lakhelye) annak bekövetkeztét követő 15 napon belül köteles a Hivatalba bejelenteni.

(7) E rendelet alapján megállapított támogatások jogosulatlan és rosszhiszemű igénybevétele esetén az Szt. 17. § rendelkezései az irányadók.

4. § (1) A megállapított pénzbeli ellátások kifizetése és folyósítása a Közös Önkormányzati Hivatal által történik az alábbiak szerint:

a) a havi rendszerességgel folyósított támogatásokat utólag, minden hónap 5. napjáig,

b) az esetenként megállapított ellátásokat a döntést követő 20 napon belül.

(2) A támogatások kifizetése – az ügyfél kérése szerint – történhet házipénztárból, vagy lakossági folyószámlára való átutalással.

II. Fejezet

Települési támogatások

3. Az ellátások formái

5. § (1.) Szociális rászorultság esetén a pénzbeli és természetbeni ellátások formái:

a) lakhatási támogatás

b) temetési támogatás

c) rendkívüli települési támogatás

d) tanévkezdési támogatás

e) időskorúak támogatása

f) köztemetés költségeinek megfizetése alóli mentesítés

4. Lakhatási támogatás

6. § (1) Az Ügyrendi és Jogi Bizottság lakhatási támogatást állapít meg a szociálisan rászoruló háztartások részére a háztartás tagjai által lakott lakás, vagy nem lakás céljára szolgáló helyiség fenntartásával kapcsolatos rendszeres kiadásaik viseléséhez. A villanyáram, a víz- és a gázfogyasztás, a csatornahasználat, a szemétszállítás díjához, a lakbérhez vagy az albérleti díjhoz, a lakáscélú pénzintézeti kölcsön törlesztő részletéhez, a tüzelőanyag költségeihez támogatást nyújt.

(2)1 Lakhatási támogatásra jogosult az a személy, akinek a háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének 600%-át. Az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem megegyezik a háztartás összjövedelmének és a fogyasztási egységek összegének hányadosával.

(3) A lakhatási támogatás tekintetében fogyasztási egység a háztartás tagjainak a háztartáson belüli fogyasztási szerkezetet kifejező arányszáma, ahol

a) a háztartás első nagykorú tagjának arányszáma 1,0,

b) a háztartás második nagykorú tagjának arányszáma 0,9,

c) a háztartás minden további nagykorú tagjának arányszáma 0,8,

d) a háztartás első és második kiskorú tagjának arányszáma személyenként 0,8,

e) a háztartás minden további kiskorú tagjának arányszáma tagonként 0,7.

(4) Ha a háztartás

a) (3) bekezdés a)–c) pontja szerinti tagja magasabb összegű családi pótlékban vagy fogyatékossági támogatásban részesül, vagy

b) (3) bekezdés d) vagy e) pontja szerinti tagjára tekintettel magasabb összegű családi pótlékot folyósítanak,

a rá tekintettel figyelembe vett arányszám 0,2-del növekszik.

(5) Ha a háztartásban gyermekét egyedülállóként nevelő szülő – ideértve a gyámot, a nevelőszülőt és a hivatásos nevelőszülőt – él, a rá tekintettel figyelembe vett arányszám 0,2-del növekszik.

(6) A lakhatást elősegítő települési támogatás esetében a lakásfenntartás elismert havi költsége az elismert lakásnagyság és az egy négyzetméterre jutó elismert költség szorzata. Az egy négyzetméterre jutó elismert havi költség összege 450.-Ft.

(7) A támogatás esetében elismert lakásnagyság

a) ha a háztartásban egy személy lakik 35 nm,

b) ha a háztartásban két személy lakik 45 nm,

c) ha a háztartásban három személy lakik 55 nm,

d) ha a háztartásban négy személy lakik 65 nm,

e) ha négy személynél több lakik a háztartásban a d) pontban megjelölt lakásnagyság és minden további személy után 5-5 nm,

de legfeljebb a jogosult által lakott lakás nagysága.

(8) A támogatás egy hónapra jutó összege

a)2 a lakásfenntartás elismert havi költségének 30%-a, ha a jogosult háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítése alap mindenkori legkisebb összegének 600%-át,

b) a lakásfenntartás elismert havi költségének és a támogatás mértékének (a továbbiakban: TM) szorzata, ha a jogosult háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem az a) pont szerinti mértéket meghaladja,

de nem lehet kevesebb, mint 4000 forint, egyedülállók esetében 5000.-Ft, azzal, hogy a támogatás összegét 100 forintra kerekítve kell meghatározni.

(9)3 A (8) bekezdés b) pontja szerinti TM kiszámítása a következő módon történik: ahol a J a jogosult háztartásában egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelmet, az NYM pedig a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegét jelöli. A TM-et századra kerekítve kell meghatározni.

(10) A lakhatást elősegítő települési támogatás a kérelem benyújtása hónapjának első napjától az adott tárgy év december 31-éig kerül megállapításra.

(11) Lakhatást elősegítő támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától.

(12) A lakhatást elősegítő támogatás megállapításának és folyósításának feltétele, hogy a kérelmező, illetve az ellátás jogosultja az általa életvitelszerűen lakott lakás vagy ház udvara, kertje, a kerítéssel kívülről határos terület, illetve járda tisztántartására, az ingatlan állagának és használhatóságának, valamint higiénikus állapotának biztosítására vonatkozó kötelezettségét teljesítse. Különösen indokolt a parlagfű és egyéb allergén növényektől való mentesség biztosítása, a járdaszakaszok csúszásmentesítése, a fák, bokrok metszése az akadálytalan közlekedési feltételekhez, a csapadékvíz elvezető árok folyamatos karbantartása, az ingatlan közvetlen környezetének rágcsálóirtása és az állattartásra vonatkozó szabályok betartása.

(13) A lakókörnyezet rendezettségéről a Szociális Alapszolgáltató Központ bevonásával a kérelem benyújtását követő 10 napon belül környezettanulmányt kell készíteni. A lakókörnyezet rendezettségének vizsgálata során fényképfelvétel készíthető. Az Ügyrendi és Jogi Bizottság bármely kérelmező esetében – helyszíni szemlén – jogosult felülvizsgálni a Szociális Alapszolgáltató Központ által elkészített környezettanulmányt.

(14) Ha a lakókörnyezet a (12) bekezdésben foglalt feltételeknek nem felel meg, az Ügyrendi és Jogi Bizottság ötnapos határidő kitűzésével felhívja a kérelmezőt, illetve az ellátás jogosultját az elvégzendő tevékenység konkrét megjelölésével – a kifogásolt hiányosságok felszámolására, melynek teljesítéséről ismételten a helyszínen győződik meg.

(15) Ha az ellátást kérelmező, illetve az ellátás jogosultja a lakókörnyezete rendezettségét a felszólítás ellenére a kitűzött határidőig nem biztosítja, akkor annak lakhatást elősegítő támogatás nem állapítható meg, illetve a lakhatást elősegítő támogatás folyósítását meg kell szüntetni.

(16) A kérelemhez csatolni szükséges:

a) a kérelem benyújtását megelőző hónap közüzemi díj számláját

b) jövedelemigazolást (kérelmező, valamint a vele egy háztartásban élő személyek)

(17) Ha a lakhatással összefüggő települési támogatásban részesülő személy lakóhelye a támogatás folyósításának időtartama alatt megváltozik, vagy ha a jogosult meghal, a változás, vagy a haláleset hónapjára járó támogatás teljes havi összege megilleti, a változás bekövetkeztét követő hónaptól azonban a támogatás folyósítását meg kell szüntetni.

5. Temetési támogatás

7. § (1) Települési támogatásként az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez hozzájárulást kell nyújtani annak a személynek, aki a meghalt személy eltemettetéséről gondoskodott és a családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem

a)4 nem haladja meg a mindenkori szociális vetítési alap legkisebb összegének 350%-át

b)5 nem haladja meg a mindenkori szociális vetítési alap legkisebb összegének 500%-át

(2) Az eltemettetés költségeihez való hozzájárulásként biztosított települési támogatás

a) az (1) bekezdés a) pontjában írt jövedelem esetében 50.000.-Ft

b) az (1) bekezdés b) pontjában írt jövedelem esetén 40.000.-Ft.

(3) A kérelemhez csatolni szükséges:

a) halotti anyakönyvi kivonatot

b) temetési számlát

c) jövedelemigazolást (kérelmező, valamint a vele egy háztartásban élő személyek)

6. Rendkívüli települési támogatás

8. § (1) Az Ügyrendi és Jogi Bizottság az Szt. 45. § (4) bekezdésében meghatározott esetekben rendkívüli települési támogatásban részesíti azt családot és személyt, - akinek az egy főre számított havi családi jövedelme nem haladja meg

a)6 a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének 130%-át,

b)7 egyedül élő esetén a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének 150%-át.

Az Szt. 45. § (4) bekezdése szerint rendkívüli települési támogatásban elsősorban azokat a személyeket indokolt részesíteni, akik önmaguk, illetve családjuk létfenntartásáról más módon nem tudnak gondoskodni vagy alkalmanként jelentkező többletkiadások - így különösen betegséghez, halálesethez, elemi kár elhárításához, a válsághelyzetben lévő várandós anya gyermekének megtartásához, iskoláztatáshoz, a gyermek fogadásának előkészítéséhez, a nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartásához, a gyermek családba való visszakerülésének elősegítéséhez kapcsolódó kiadások - vagy a gyermek hátrányos helyzete miatt anyagi segítségre szorulnak.

(2) Az Szt. 45. § (4) bekezdésében foglaltakon túl az Ügyrendi és Jogi Bizottság a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint az időszakosan vagy tartósan létfenntartási gondokkal küzdő személyek részére rendkívüli települési támogatást köteles nyújtani

a) rendkívüli élethelyzetnek kell tekinteni, ha a kérelmező

aa) bűncselekmény sértettjeként anyagi segítségre szorul,

ab) a családot elemi csapás érte,

ac) 3 napot meghaladó tartós kórházi kezelése szükséges,

ad) 8 napon túl gyógyuló közlekedési baleset érte,

ae) egyéb hirtelen bekövetkező, előre nem várt családi tragédia (baleset, daganatos megbetegedés) következett be,

af) legalább 30 napot elérő táppénzes állományba került.

b) létfenntartási gondnak kell tekinteni, ha a kérelmező

ba) megélhetése valamilyen előre nem látható esemény bekövetkezése során, igazolható módon veszélyeztetve van,

bb) olyan váratlan anyagi kiadás jelentkezik, amely veszélyezteti létfenntartásának biztosítását,

bc)8 szociálisan rászoruló, az (1) bekezdésben meghatározott alacsony jövedelmű, közgyógyellátási igazolvánnyal nem rendelkezik, és az általa igénybe vett havi rendszeres gyógyító ellátás költségének mértéke a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének 50%-át eléri.

(3) A (1) bekezdés szerinti jövedelemhatárok nem vonatkoznak az Szt. 45. § (4) bekezdésében foglaltak alapján benyújtott rendkívüli települési támogatási kérelmekre, valamint a 8. § (1) bekezdés a) pont szerinti élethelyzetekre.

(4) A kérelemhez csatolni szükséges:

a) 8. § (1) bekezdés b) pontja esetében jövedelemigazolást (kérelmező, valamint a vele egy háztartásban élő személyek); a háziorvos által a gyógyszerszükségletről kiállított igazolás alapján kiadott gyógyszertári igazolást; többletkiadásokra vonatkozó igazolást; a megélhetést, létfenntartást súlyosan veszélyeztető helyzetet igazoló dokumentumot; orvosi igazolást, melyből megállapítható, hogy az igénylő közgyógyellátási igazolvánnyal nem rendelkezik,

b) az Szt. 45. § (4) bekezdése esetén a többletkiadásokra vonatkozó igazolást, így pl.: a válsághelyzetben lévő várandós anya erre vonatkozó kórházi igazolását; halotti anyakönyvi kivonatot; orvosi, kórházi igazolást a fennálló betegségről; elemi kárt igazoló hatósági dokumentumot; a megélhetést súlyosan veszélyeztető helyzetet igazoló dokumentumot; kórházi zárójelentést,

c) 8. § (1) bekezdés a) pontja esetében a 8. § (3) b) pontjában foglaltakon túl az egyes kérelemtípusnak megfelelően a többletkiadásokra vonatkozó igazolást; így pl.: a munkáltató igazolást a 30 napot meghaladó táppénzes állományról vagy orvosi igazolást folyamatos keresőképtelenségről; orvosi, kórházi igazolást a diagnosztizált betegségről.

7. Tanévkezdési támogatás

9. § (1)9 Települési támogatásként – kérelemre- tanévkezdési támogatást kell nyújtani annak az igénylőnek, aki a településen életvitelszerűen él és a településen bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkezik, és a családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg a mindenkori szociális vetítési alap legkisebb összegének tízszeresét.

(2) A támogatásra az a kiskorú jogosult, aki bölcsődei és óvodai és általános iskolai vagy középiskolai tanulmányokat folytat, illetőleg az a fiatal felnőtt, aki felsőoktatási intézmény (főiskola, egyetem) nappali tagozatos hallgatója és első diplomáját szerzi, vagy első szakmáját készül megszerezni és gyermekvédelmi kedvezményben jogosultság hiánya miatt nem részesül.

(3) A támogatás összege: 10000,- Ft/fő/év

(4) Az évismétlők a támogatásra nem jogosultak.

(5) A kérelmet minden év augusztus 16. és november 30. napja közt kell benyújtani a 2. melléklet szerinti formanyomtatványon.

(6) A kérelemhez csatolni szükséges:

a) igazolást az oktatási intézményben tanulmányokat folytatás tényéről (iskolalátogatási igazolás, hallgatói jogviszony igazolás)

b) jövedelemigazolást (kérelmező, valamint a vele egy háztartásban élő személyek)

8. Időskorúak támogatása

10. § (1)10 Települési támogatásként – kérelemre- időskorúak támogatását kell nyújtani annak az igénylőnek, aki a kérelem benyújtásának évében a 60. életévét betölti, a településen életvitelszerűen él és a településen bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkezik, és a családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg a mindenkori szociális vetítési alap legkisebb összegének tízszeresét.

(2) A támogatás összege 10 000,- Ft/fő/év.

(3) A kérelem minden év november 1. és december 1. napja közt nyújtható be a 3. melléklet szerinti formanyomtatványon.

(4) A kérelemhez csatolni szükséges a kérelmező jövedelmére vonatkozó igazolást.

9. Köztemetés költségeinek megfizetése alóli mentesítés

11. § (1) Ziliz község költségvetésének terhére biztosított köztemetés költségeinek megfizetésére - az Szt. alapján - az eltemettetésre köteles személy utólagosan kötelezni kell.

(2)11 Különös méltánylást érdemlő körülmények fennállása esetén részben vagy egészben mentesíteni kell az eltemettetésre köteles személy, amennyiben a mentesítésre vonatkozóan kérelmet terjeszt elő, továbbá családjában az egy főre jutó havi jövedelem az szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének 150%-át nem haladja meg.

(3) A kérelemhez csatolni szükséges a (2) bekezdés esetén a kérelmező, valamint a vele egy háztartásban élő személyek jövedelmére vonatkozó igazolást

10.12 Egyszeri természetbeni támogatás

11/A. § (1) Amennyiben az önkormányzat költségvetésében a szociális ellátásokra biztosított keretösszeg lehetővé teszi, a családok téli időszakban megnövekedett kiadásai enyhítésére a képviselő-testület évente egy alkalommal – lakóingatlanonként egy jogosult személy kérelmére – egyszeri természetbeni támogatást nyújt.

(2) A rendelet hatálya kiterjed Ziliz község közigazgatási területén lakcímmel vagy tartózkodási hellyel rendelkező és életvitelszerűen ott lakó személyekre.

(3)13 A támogatásra az a személy jogosult, akinek családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének tízszeresét.

(4) Az azonos lakóingatlanban, az egy háztartásban élők közül minden személy részére megállapítható a támogatás.

(5) A természetbeni támogatás vásárlási utalvány formájában nyújtható, melynek összegéről és a kérelmek benyújtásának részleteiről (időpont, határidő) a képviselő-testület évente határozatban dönt.

(6) Ziliz Község Önkormányzatának képviselő-testülete az egyszeri természetbeni támogatás megállapításával kapcsolatos hatáskört a Polgármesterre ruházza át.

III. Fejezet

Személyes gondoskodást nyújtó ellátások

12. § A személyes gondoskodást az önkormányzat szociális alapszolgáltatás keretében

a) házi segítségnyújtás

b) étkeztetés

c) családsegítés

d) nappali ellátás formájában biztosítja.

13. § Az étkeztetés keretében azoknak a szociálisan rászorultaknak a legalább egyszeri meleg étkezéséről kell gondoskodni, akik azt önmaguknak, illetve önmaguknak és eltartottjaik részére tartósan vagy átmeneti jelleggel nem képesek biztosítani, különösen

a) aki bármilyen jogcímen megállapított nyugdíjjal rendelkezik,

b) aki igazoltan krónikus betegségben szenved vagy rendszeres orvosi felügyeletet igényel,

c) aki demens, mozgás-, hallás-, látássérült,

d) aki alkohol, kábítószer, szenvedélybeteg,

e) aki hajléktalan.

IV. Fejezet

Nappali ellátás

14. § (1) .

a) A nappali ellátást nyújtó intézmény típusa: Idősek klubja.

b) Az idősek klubja a saját otthonukban élők részére biztosít lehetőséget a napközbeni tartózkodásra, étkeztetésre, társas kapcsolatokra, valamint az alapvető higiéniai szükségletek kielégítésére.

(2) Az idősek klubjába felvehető

a) a 18. életévüket betöltött, idős korú (60. életévét betöltött) szociálisan és mentálisan támogatásra szoruló, önmaga ellátására részben képes személy

b) az a 18. életévét betöltött személy is, aki egészségi állapotára tekintettel (legalább 50%-os munkaképességű, illetve 40%-os egészségkárosodott) gondozásra szorul.

(3) A nappali ellátásért térítési díjat nem kell fizetni.

(4) A nappali ellátás megszűnik

a) az ellátott kérelmére

b) az ellátott halála esetén.

V. Fejezet

Térítési díjak megállapítása

15. § (1) Az étkeztetés, házi segítségnyújtás, nappali ellátás szolgáltatási önköltsége:

a) Étkeztetés esetében 1046.-Ft/ebéd/nap

b) Házi segítségnyújtás -szociális segítés esetében 2937.-Ft/óra

c) Házi segítéségnyújtás -személyi gondozás esetében 2937.-Ft/óra

d) Idősek klubja esetében 800.-Ft/fő/nap

(2) A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások intézményi térítési díjai:

a) Étkeztetés (idősek klubjában is) 720.-Ft/ebéd/nap

b) Házi segítségnyújtás - szociális segítés esetében 350.-Ft/óra

c) Házi segítségnyújtás - személyi gondozás esetében 350.-Ft/óra

d) Idősek klubja esetében 400.-Ft/fő/nap

A fenti intézményi térítési díjak az ÁFA-t nem tartalmazzák.

(3) Ziliz Község Önkormányzata az alábbi kedvezményeket biztosítja

a) Étkeztetés esetén a kedvezmény (idősek klubjában is):

aa) a nyugdíjminimum 250%-át el nem érő jövedelemmel rendelkezők esetében 56%/ebéd/nap

ab) a nyugdíjminimum 250%-át elérő, de 450%-át meg nem haladó jövedelemmel rendelkezők esetében 36%/ebéd/nap

ac) a nyugdíjminimum 450%-át meghaladó jövedelemmel rendelkezők esetében 5,5%/ebéd/nap

b) Az idősek klubjának igénybevételéhez nyújtott kedvezmény mértéke: 400.-Ft/fő/nap

c) A fenti kedvezmények az ÁFA-t nem tartalmazzák.

(4) Ziliz Község Önkormányzata az alábbi szolgáltatást biztosítja a szociális étkeztetést és házi segítségnyújtást igénybe vevők számára:

a) Étel kiszállítását: 250.-Ft/kiszállítási cím térítési díj fizetése ellenében.

b) A fenti intézményi térítési díj az ÁFA-t nem tartalmazza.

VI. Fejezet

Személyi térítési díj mérséklése, elengedése

16. § (1) A személyi térítési díj csökkenthető, illetve elengedhető, ha azt a kötelezett jövedelmi és vagyoni viszonyai indokolttá teszik.

(2)14 Különös méltánylást érdemlő esetekben Boldva és Ziliz község polgármesterei átmenetileg csökkenthetik a térítési díj összegét, amennyiben az ellátott anyagi, szociális helyzetében, egészségi állapotában kedvezőtlen változás állt be (az ellátott jövedelmében az szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének 25%-át meghaladó mértékű jövedelemcsökkenés, a kérelmező házastársának halála, orvosi igazolással igazolt súlyos betegség). A polgármester elengedheti a térítési díj megfizetését, amennyiben az ellátottat ért elemi kár miatt nem tudja létfenntartását biztosítani.

(3) Ziliz község közigazgatási területén élő lakosok a Boldvai Közös Önkormányzati Hivatal Zilizi Kirendeltségén a Zilizi Polgármesternek címezve nyújthatják be a méltányossági kérelmeket.

(4) Boldva község közigazgatási területén élő lakosok a Boldvai Közös Önkormányzati Hivatalban a Boldvai Polgármesternek címezve nyújthatják be a méltányossági kérelmeket.

17. § (1) Ez a rendelet – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel – 2022. szeptember 9-én lép hatályba.

(2) Az V. Fejezet 2022. október 1-jén lép hatályba.

1. melléklet

üres cím

2. melléklet

üres cím

3. melléklet

üres cím
1

A 6. § (2) bekezdése a Ziliz Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 24.) önkormányzati rendelete 1. § a) pontja szerint módosított szöveg.

2

A 6. § (8) bekezdés a) pontja a Ziliz Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 24.) önkormányzati rendelete 1. § b) pontja szerint módosított szöveg.

3

A 6. § (9) bekezdése a Ziliz Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 24.) önkormányzati rendelete 1. § c) pontja szerint módosított szöveg.

4

A 7. § (1) bekezdés a) pontja a Ziliz Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 24.) önkormányzati rendelete 1. § d) pontja szerint módosított szöveg.

5

A 7. § (1) bekezdés b) pontja a Ziliz Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 24.) önkormányzati rendelete 1. § e) pontja szerint módosított szöveg.

6

A 8. § (1) bekezdés a) pontja a Ziliz Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 24.) önkormányzati rendelete 1. § f) pontja szerint módosított szöveg.

7

A 8. § (1) bekezdés b) pontja a Ziliz Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 24.) önkormányzati rendelete 1. § g) pontja szerint módosított szöveg.

8

A 8. § (2) bekezdés b) pont bc) alpontja a Ziliz Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 24.) önkormányzati rendelete 1. § h) pontja szerint módosított szöveg.

9

A 9. § (1) bekezdése a Ziliz Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 24.) önkormányzati rendelete 1. § i) pontja szerint módosított szöveg.

10

A 10. § (1) bekezdése a Ziliz Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 24.) önkormányzati rendelete 1. § j) pontja szerint módosított szöveg.

11

A 11. § (2) bekezdése a Ziliz Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 24.) önkormányzati rendelete 1. § k) pontja szerint módosított szöveg.

12

A 10. alcímet (11/A. §-t) a Ziliz Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2022. (XII. 19.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.

13

A 11/A. § (3) bekezdése a Ziliz Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 24.) önkormányzati rendelete 1. § l) pontja szerint módosított szöveg.

14

A 16. § (2) bekezdése a Ziliz Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 24.) önkormányzati rendelete 1. § m) pontja szerint módosított szöveg.