Ziliz Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2022. (V. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

a Ziliz Község Önkormányzatának 2021. évi költségvetéséről szóló 1/2021. (III.9.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 05. 27
a Ziliz Község Önkormányzatának 2021. évi költségvetéséről szóló 1/2021. (III.9.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 23. §-a szerint a helyi önkormányzat költségvetéséről rendeletben dönt, és meghatározza, hogy a rendeletnek milyen előirányzatokat, illetve rendelkezéseket kell kötelezően tartalmaznia. A rendelet-tervezetben az Áht. 23. § (2) bekezdés a) pontjának módosított szabályai szerint az önkormányzat költségvetési bevételei és költségvetési kiadásai előirányzat csoportok, önként vállalt és állami kiemelt előirányzatok, kötelező feladatok szerinti bontásban kerültek bemutatásra.
A költségvetés összeállításának részletes szabályait az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011.(XII.31.) Korm. rendelet, a finanszírozás rendjét és az állami hozzájárulás mértékét a központi költségvetésről szóló törvény határozza meg.
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV törvény (továbbiakban: Áht.) 34. § (1)-(5) bekezdésében foglaltak szerint, a helyi önkormányzat költségvetési rendeletét módosíthatja. A költségvetési rendelet módosításával bevételi, kiadási főösszegek, a költségvetési egyenleg, a hiány összegei e rendelet szerinti változásait mutatja be. A módosítás a költségvetés pontosabb és reálisabb tervezését segíti elő.