Ziliz Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (IX. 8.) önkormányzati rendeletének indokolása

A szociális ellátásokról

Hatályos: 2022. 09. 09

Ziliz Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (IX. 8.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.09.09.
A szociális ellátásokról
Végső előterjesztői indokolás
A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény felhatalmazást ad a települési önkormányzatok számára, hogy a helyi sajátosságok figyelembevételével alkossanak rendeletet és ebben a rendeletben szabályozzák a helyben biztosítható szociális ellátások formáit, odaítélésének feltételeit, illetve a szociális rászorultság mértékét.
Ziliz Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a korábbi rendelet hatályon kívül helyezésével megalkotta a 4/2019. (V.17.) önkormányzati rendeletet a szociális ellátásokról.
A rendelet hatályba lépése óta több ízben került módosításra.
Az elmúlt időszak tapasztalatai azt igazolják, hogy a településen számos olyan polgár él, akik rászorulnak a támogatásra, de a rendeletben eddig szabályozott települési támogatási formák nem teszik lehetővé támogatásukat.
Szükségessé vált a rendkívüli települési támogatás igénybevétele feltételeinek bővítése, a kérelemhez csatoltandó igazolások körének kiszélesítése.
A fenti szabályozással egy időben szükséges volt az egyes támogatási formák mértékének megemelése.
A leírt tapasztalatok alapján szükségessé vált egy új rendelet alkotása, tekintettel arra is, hogy jogszabályváltozás folytán a korábban képviselő-testületi határozattal megállapított támogatások odaítéléséhez már rendeleti formában való szabályozásra van szükség.