Felsődobsza Község Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2013.(XII.19.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátásokról

Hatályos: 2014. 01. 01- 2015. 02. 28

Felsődobsza Község Önkormányzat Képviselő-testületének

13/2013. (XII.19.) önkormányzati rendelete a szociális ellátásokról

Egységes szerkezetben


Felsődobsza Község Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (1) bekezdésében, 32. § bekezdésében, 37. § (1) bekezdés d) pontjában, 37/A. § (3) bekezdésében, 48. § (4) bekezdésében, 50. § (3) bekezdésében, valamint 132. § (4) bekezdés b, c) és g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 11. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:



A rendelet hatálya

1. §

E rendelet hatálya kiterjed a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény hatálya alá tartozó, Felsődobsza Község közigazgatási területén lakóhellyel, illetve tartózkodási hellyel rendelkező természetes személyre, aki életvitelszerűen az igazolt lakcímen él.


Eljárási szabályok

2. §

  1. A szociális ellátásokkal kapcsolatos ügyekben első fokon a polgármester jár el.
  2. A szociális ellátások iránti kérelmet az Abaújszántói Közös Önkormányzati Hivatal (a továbbiakban: Hivatal) szociális ügyekért felelős szervezeti egységénél kell benyújtani.
  3. Az önkormányzati segély iránti kérelem a 9. § (1) bekezdése alapján az azonos tárgyú kérelem elbírálását követő harminc napon belül nem nyújtható be.
  4. Az önkormányzati segély iránti kérelem a 11. § (1) bekezdése alapján a temetés napjától számított hatvan napon belül nyújtható be. A kérelem benyújtásának az elmulasztása esetén igazolásnak nincs helye.


3. §

  1. A kérelmező a kérelemben a saját, valamint a vele közös háztartásban élő személyek adatairól, jövedelmi viszonyairól nyilatkozik, továbbá a jövedelmi adatokra vonatkozó igazolást vagy annak másolatát a kérelemhez csatolja.
  2. A kérelemhez mellékelni kell
  1. az érvényes személyazonosító igazolvány vagy személyazonosságot igazoló más érvényes hatósági igazolvány másolatát,
  2. a személyi azonosítót és lakcímet igazoló hatósági igazolvány másolatát,
  3. a jövedelemigazolást vagy a tárgyévi nyugdíjról szóló igazolást,
  4. a társadalombiztosítási ellátás esetében a havi járandóságról szóló igazolást,
  5. a jövedelemmel nem rendelkezők esetén a Nemzeti Adó- és Vámhivatal erre vonatkozó igazolását,

f)       álláskereső vagy munkanélküli esetén az álláskereső ellátásról vagy a regisztrálás tényéről a Borsod―Abaúj―Zemplén Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központ kirendeltsége által kiadott igazolást, határozatot,

  1. a szülői felügyeleti jog egyik szülő általi gyakorlása esetén az erre vonatkozó okiratot,
  2. a középfokú vagy felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán tanuló esetében az oktatási intézmény igazolását a tanulói vagy hallgatói jogviszony fennállásáról,
  3. annak igazolását, hogy valamely jövedelem megállapítása vagy folyósítása folyamatban van,

j)       a gyermek elhelyezése vagy ideiglenes hatályú elhelyezése és a gyámrendelés tárgyában hozott bírósági vagy gyámhatósági határozatot,

k)      a különélés tényének igazolását, valamint

l)       a támogatás megállapításához előírt egyéb igazolásokat.


4. §

  1. A szociális támogatásokat ―a 15. §-ban meghatározott támogatás kivételével― pályázat útján lehet igénybe venni.
  2. A szociális támogatások iránti pályázatot az Felsődobsza Község Önkormányzat Képviselő-testülete évente egy alkalommal írja ki az Önkormányzat költségvetéséről szóló rendeletben biztosított keretösszeg mértékéig. A polgármester a benyújtott pályázatokat folyamatosan bírálja el a pályázati kiírásban foglaltak alapján.
  3. A pályázati kiírást az Önkormányzat honlapján, valamint a Hivatal faliújságján kell közzétenni.
  4. A szociális támogatások iránti kérelem a pályázati kiírásban meghatározott formanyomtatványon nyújtható be.
  5. A benyújtott pályázat érvénytelen, ha nem felel meg a pályázati kiírásban meghatározott feltételeknek.


5. §

Az egyéb támogatás nyújtásáról a Képviselő-testület dönt.


6.§

A legalább három hónapot meghaladó időtartamú önkormányzati segélyt igénylő, illetve ezen ellátásban részesülő személy ―a más szervnél előterjesztett rendszeres pénzellátásra irányuló kérelme benyújtásától számított nyolc napon belül― köteles bejelenteni, hogy a részére megállapítandó rendszeres pénzellátásra irányuló eljárás más szervnél vagy bíróságnál folyamatban van.


7.§

(1)     Megtérítésre kell kötelezni azt a személyt, akinek a részére az Önkormányzat által megállapított rendszeres pénzbeli szociális ellátás, illetve támogatás folyósításának időtartama alatt visszamenőlegesen más rendszeres pénzellátást állapítottak meg, feltéve, hogy a más szerv által megállapított rendszeres pénzellátásra és az Önkormányzat által megállapított rendszeres pénzbeli szociális ellátásra, illetve támogatásra együtt nem lett volna jogosult.

(2)     Ha a kérelmező személy, illetve család az igénylés során igazolt havi nettó összjövedelméhez képest bizonyíthatóan magasabb életszínvonalon él, illetve megállapítható, hogy a szociális ellátásra nem szorul rá, a szociális ellátásra, illetve a támogatásra nem jogosult.


A pénzbeli szociális ellátások és támogatások kifizetésének és folyósításának szabályai

8.§

  1. Az önkormányzati segélyt a megállapító határozat jogerőre emelkedését követő öt munkanapon belül kell postai úton elküldeni vagy átutalni a jogosult részére. Ha a postai folyósítással járó késedelem a jogosult létfenntartását veszélyeztetné, az önkormányzati segély a Hivatal pénztárában is kifizethető.
  2. A rendszeres pénzbeli szociális ellátásokat és támogatásokat az Önkormányzat minden hónap ötödik napjáig postai úton elküldi vagy átutalja a jogosult részére.


A szociális ellátások


Az önkormányzati segély

9.§

  1. Önkormányzati segély állapítható meg ―a 10―12. §-ban meghatározott eltéréssel― annak,
  1. aki rendkívüli élethelyzetbe került, vagy létfenntartási gondokkal küzd, és
  2. a háztartásában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj legkisebb összegének a 130 %-át, egyedülálló esetében a 150%-át.
  1. Az (1) bekezdésben meghatározott önkormányzati segély egy naptári évben legfeljebb két alkalommal pénzbeli ellátásként, további három alkalommal természetben adható.
  2. Az (1) bekezdésében meghatározott önkormányzati segély összege ―a (4) bekezdésben meghatározott kivétellel―
  1. 37.050 forint egy főre jutó havi nettó jövedelemig 5.000 forint,
  2. 37.051 forint és 57.000 forint közötti egy főre jutó havi nettó jövedelem esetén 3.000 forint.
  1. Az (1) bekezdésben meghatározott önkormányzati segély nyújtása természetben tűzifa biztosításával történik.
  2. Az (1) bekezdésben meghatározott önkormányzati segély összege ―a (2) bekezdésre is figyelemmel― egy naptári évben egyszer, kivételesen indokolt esetben a Polgármester javaslata alapján magasabb összeg is lehet.


10.§

  1. Önkormányzati segély adható annak az elemi károsultnak,
  1. aki bizonyítja, hogy a tulajdonában álló, haszonélvezeti jog alapján használt vagy az általa bérelt lakásban, illetve a lakásban tartott ingó vagyontárgyaiban elemi kár keletkezett,
  2. a kár megtérítésére harmadik személy nem kötelezhető, vagy kötelezhető ugyan, de a kártérítés várható mértéke jóval alacsonyabb a bekövetkezett kár összegénél, és
  3. a kár viselése a kérelmező életét vagy létfenntartását veszélyezteti,
  4. aki bizonyíthatóan a jógazda gondosságával használja ingatlanát és tartja fenn annak állagát.
  1. Az (1) bekezdésben meghatározott önkormányzati segély abban az esetben állapítható meg, ha a kérelmező háztartásában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj legkisebb összegének a 150%-át.
  2. Az (1) bekezdésben meghatározott önkormányzati segély iránti kérelemhez a 3. § (2) bekezdésében meghatározottakon túl mellékelni kell
  1. a kár bekövetkezését bizonyító, hatóság által felvett, a káreseményről készült jegyzőkönyv másolatát, valamint
  2. a kár becsült vagy bizonyított értékét tartalmazó okiratot.
  1. Az (1) bekezdésben meghatározott önkormányzati segély összegét a kár becsült vagy bizonyított értékének figyelembevételével kell megállapítani. Az így megállapított önkormányzati segély összege nem haladhatja meg a kár mértékét, valamint a tárgyévben a 100 000 forintot.


11.§


  1. Önkormányzati segély állapítható meg temetési költségekhez való hozzájárulásként, 25.000,- Ft összegben.
  2. Az (1) bekezdésben meghatározott önkormányzati segély iránti kérelemhez a 3. § (2) bekezdésében meghatározottakon túl mellékelni kell
  1. a kérelmező vagy a vele azonos lakcímen lakó közeli hozzátartozója nevére szóló temetési számla eredeti példányát, és
  2. a halotti anyakönyvi kivonat helyszíni bemutatását követően annak másolatát, ha a haláleset nem Felsődobsza község közigazgatási területén történt.


12.§


  1. A Képviselő-testület a másodfokú eljárás során a 10. § (1) bekezdésében és a 11. § (1) bekezdésében meghatározott önkormányzati segélyt méltányosságból megállapíthatja annak, akinek a családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem az e rendeletben meghatározott jövedelemhatárt legfeljebb 10%-kal haladja meg.
  2. A méltányosságból megállapított önkormányzati segély összegét a legmagasabb jövedelemkategória alapján kell meghatározni.



A méltányossági közgyógyellátás

13.§

(1)     A közgyógyellátásra való jogosultság méltányosságból annak a személynek állapítható meg

  1. akinek a háztartásában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 150%-át, egyedülálló esetén a 200%-át, és
  2. akinek a háziorvosa vagy a gyógykezelést végző más orvos által kiállított igazolás szerint a havi rendszeres gyógyító ellátásának költsége meghaladja az öregségi nyugdíj legkisebb összegének a 25%-át.


A köztemetés költségeinek megtérítése alóli mentesülés

14.§

  1. Az eltemettetésre köteles személy kérelemre mentesül a köztemetés költségeinek megtérítése alól, ha a családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 150%-át, egyedülálló esetében a 200%-át.
  2. Az eltemettetésre köteles személy kérelemre mentesül a köztemetés költsége 50%-ának a megtérítése alól, ha a családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj legkisebb összegének a 250%-át, egyedülálló esetében a 300%-át.


Az egyéb támogatás

15.§


  1. Az Önkormányzat a rászoruló idősek és gyermekes családok részére ünnepi alkalommal ajándékcsomagot vagy vásárlási utalványt ajándékozhat.
  2. Az önkormányzat beiskolázási támogatást nyújthat írószer vagy füzetcsomag formájában.


Záró rendelkezések

16.§

(1)       Ez a rendelet 2014. január 1. napján lép hatályba.

(2)       Hatályát veszti az Felsődobsza Község Önkormányzat Képviselő­testületének a szociális ellátásokról szóló 9/2012.(VII.24.) önkormányzati rendelete.



    Luterán András sk.                                                                                  Dr. Szunyogh Szabolcs sk.

    polgármester                                                                                                   jegyző

Mellékletek