Felsődobsza Község Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2015.(X.31.) önkormányzati rendelete

A személyes gondoskodás körébe tartozó szociális alapellátásokról, és a fizetendő térítési díjakról

Hatályos: 2021. 09. 16

Felsődobsza Község Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2015.(X.31.) önkormányzati rendelete

A személyes gondoskodás körébe tartozó szociális alapellátásokról, és a fizetendő térítési díjakról

Felsődobsza Község Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 132. § (4) bekezdés d) pontjában, a 62. § (1) - (2) bekezdéseiben, a 92. § (1) - (2) bekezdéseiben foglalt felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a személyes gondoskodás körébe tartozó szociális alapellátásokról, azok igénybevételéről, a fizetendő térítési díjakról az alábbi rendeletet alkotja:

Általános rendelkezések

1. § A rendelet célja, hogy meghatározza Felsődobsza Község Önkormányzata által biztosított, igénybe vehető szociális alapszolgáltatások körét, az igénybevétel módját, és a szolgáltatásokért fizetendő térítési díjakat.

2. § A rendelet hatálya kiterjed a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény hatálya alá tartozó, Felsődobsza község közigazgatási területén lakóhellyel, illetve tartózkodási hellyel rendelkező természetes személyre, aki életvitelszerűen az igazolt lakcímen él.

Étkezés

3. § Az Önkormányzat a személyes gondoskodás körébe tartozó szociális alapszolgáltatások közül az étkeztetést biztosítja.

4. § (1) Étkeztetés keretében azoknak a szociálisan rászorultaknak a legalább napi egyszeri meleg étkezéséről kell gondoskodni, akik azt önmaguknak, illetve önmaguknak és eltartottjaiknak tartósan vagy átmeneti jelleggel nem képesek biztosítani.

(2) A szociális étkezés igénybevétele szempontjából szociálisan rászorult az, akinek önellátó képessége olyan mértékben csökkent, hogy önállóan étkezéséről gondoskodni nem tud és:

  • a) 65. életévét betöltötte, vagy
  • b) korhatárra tekintet nélkül, akinek
    • ba) egészségi állapota
    • bb) fogyatékossága
    • bc) szenvedélybetegsége
    • bd) pszichiátriai betegsége
    • be) hajléktalansága indokolja.

(3) Egészségi állapota miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki mozgásában korlátozott, krónikus vagy akut megbetegedése, fogyatékossága miatt önmaga ellátásáról –részben vagy teljesen – gondoskodni nem tud.

(4) Fogyatékossága miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki fogyatékossági támogatásban részesül.

(5) Pszichiátriai betegsége, illetve szenvedélybetegsége miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki fekvőbeteg-gyógyintézeti kezelést nem igényel, de önmaga ellátásra nem, vagy csak részben képes.

(6) Hajléktalansága miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki bejelentett lakóhellyel nem rendelkezik.

5. § 1. A szociális rászorultság igazolására a következő iratokat, illetve nyilatkozatokat lehet elfogadni:

  • a) 4. § (2) bekezdés ba. pontban meghatározott esetekben háziorvosi, szakorvosi igazolást;
  • b) 4. § (2) bekezdés bb. pontban meghatározott esetben fogyatékossági támogatást, vakok személyi járadékát, illetve magasabb összegű családi pótlékot megállapító határozatot;
  • c) 4. § (2) bekezdés bc. és bd. pontokban meghatározott esetekben pszichiáter vagy neurológus szakorvosi szakvéleményt;
  • d) 4. § (2) bekezdés be. pontban meghatározott esetben a lakcím igazolására személyi igazolványt, vagy lakcímet igazoló hatósági bizonyítványt, amely szerint az igénylő bejelentett lakóhellyel nem rendelkezik.

6. § (1) Az ellátás módja: meleg étel házhoz szállítása saját ételhordóban.

(2) Az étel házhoz szállítása ingyenes.

(3) A szociális alapellátás keretében biztosított étkeztetést az Önkormányzat az Abaújszántói Gondozási Központ útján biztosítja.

(4) Az étkeztetés igénylésére irányuló kérelmeket az e rendelet 1. számú mellékletében meghatározottak szerint az erre a célra rendszeresített formanyomtatványon kell benyújtani.

(5) A kérelmek formanyomtatványa átvehető az Abaújszántói Közös Önkormányzati Hivatal Felsődobszai Kirendeltségén (3847 Felsődobsza, Kossuth utca 6.), és azokat kitöltve ugyanoda kell visszajuttatni.

(6) A kérelmező köteles saját és családja jövedelmi viszonyairól részletesen nyilatkozni. A kérelemhez csatolni kell valamennyi jövedelemmel rendelkező családtag jövedelméről szóló igazolást.

(7) A szociális étkezést igénybe vevő személyi térítési díját, az igénylő jövedelmi viszonyai alapján, az intézmény vezetője állapítja meg, aki egyben gondoskodik a jogosultsági feltételek évenkénti felülvizsgálatáról, valamint a személyi térítési díj változásának közléséről és a térítési díj beszedéséről is.

(8) Az intézményi térítési díj legmagasabb összege 465,- Ft/ellátott/ellátási nap.

(9) Az önkormányzat ingyenes ellátásban részesíti azt az ellátottat, aki súlyos és halmozott fogyatékossággal született.

7. § (1) A szociális ellátás igénybevételének megkezdése előtt, az ellátást igénylő, illetve törvényes képviselője írásban az ellátási forma szerinti megállapodást köt az önkormányzattal. A megállapodás megkötésére az önkormányzat esetében a polgármester jogosult.

(2)[1] A megállapodás tartalmára a Szoctv.-ben foglaltak az irányadóak.

8. § [2] Az étkeztetéssel kapcsolatos intézményi jogviszony megszűnésére a Szoctv.-ben foglaltak az irányadóak.

Záró rendelkezések

9. § (1) Ez a rendelet 2015. december 1. napján lép hatályba.

(2) Hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Felsődobsza Község Önkormányzat Képviselő-testületének a szociális étkezés térítési díjairól szóló 1/2015. (II. 11.) önkormányzati rendelete.


[1] A 7. § (2) bekezdése a Felsődobsza Község Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2021. (IX. 15.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.
[2] A 8. § a Felsődobsza Község Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2021. (IX. 15.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.