Felsődobsza Község Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2015.(II.24.) önkormányzati rendelete

települési támogatás megállapításának, kifizetésének, folyósításának szabályairól

Hatályos: 2022. 03. 12- 2023. 10. 14

Felsődobsza Község Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2015.(II.24.) önkormányzati rendelete

települési támogatás megállapításának, kifizetésének, folyósításának szabályairól

2022.03.12.

Felsődobsza Község Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdésében, 10. § (1) bekezdésében, 26. §-ában, a 132. § (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:1

A rendelet célja

1. § E rendelet célja, hogy Felsődobsza Község Önkormányzat közigazgatási területén élők szociális biztonságának megőrzése érdekében megállapítsa a települési támogatás keretében nyújtott támogatások formáit, a jogosultság feltételeit, kifizetésének és folyósításának szabályait a helyi sajátosságok figyelembevételével.

A rendelet hatálya

2. § E rendelet hatálya kiterjed a Felsődobsza község közigazgatási területén lakóhellyel, illetve tartózkodási hellyel rendelkező természetes személyre, aki életvitelszerűen az igazolt lakcímen él.

Ellátási formák

3. § (1) Az önkormányzat a jogosult részére települési támogatást biztosít az e rendeletben meghatározott feltételek szerint.

(2) Települési támogatás keretében igényelhető ellátások:

a) lakhatási támogatás;

b) gyógyszertámogatás;

c) temetési támogatás;

d) iskolakezdési támogatás;

e) időskorúak támogatása;

f) rendkívüli települési támogatás.

g)2 lakossági támogatás.

Eljárási szabályok

4. § (1) Az e rendeletben szabályozott szociális ellátások iránti kérelmeket az Abaújszántói Közös Önkormányzati Hivatal Felsődobszai Kirendeltségének ügyfélszolgálatán – az erre rendszeresített formanyomtatványon – lehet benyújtani.

(2) A szociális ellátásra való jogosultság elbírálásához a kérelmező köteles csatolni az egyes ellátásokra való jogosultság megállapításához szükséges mellékleteket.

(3) A jövedelem számításánál a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvényben foglaltak szerint kell eljárni.

(4) A kérelemben foglaltak ellenőrzése céljából az eljáró hatóság ügyintézője környezettanulmányt végezhet.

5. § (1) A rendszeres ellátásra való jogosultságot meg kell szüntetni,

a) ha a jogosultság feltételei már nem állnak fenn, vagy a jogosultságot kizáró körülmény következett be;

b) a jogosultság alapjául szolgáló körülményekben bekövetkező változás bejelentésének elmulasztása, adatszolgáltatás hiánya esetén;

c) a jogosult kérelmére;

d) ha a jogosult meghalt;

e) az e rendeletben meghatározott egyéb okból.

(2) Az (1) bekezdés szerinti megszüntetés időpontja a megszüntetésre okot adó körülmény bekövetkezés hónapjának utolsó napja.

(3) A jogosult által lakott lakáshoz kapcsolódó rendszeres ellátásra való jogosultság az (1) bekezdés szerinti eseteken kívül meg kell szüntetni abban az esetben is, ha a jogosult a támogatással érintett lakásból elköltözött.

6. § (1) A rendszeres támogatás kezdő időpontja a benyújtás hónapjának első napja.

(2) A rendszeres ellátás iránti kérelmet legkorábban az adott ellátásra való jogosultság időtartamának lejárta előtt egy hónappal lehet benyújtani, mely esetben az új jogosultság kezdő időpontja a korábbi jogosultság lejártát követő hónap első napja.

(3) Ha a jogosultság az ellátás folyósításának időtartama alatt szűnik meg, a megszűnés hónapjában a támogatást teljes összegben kell folyósítani.

(4) A rendszeres ellátásokat utólag minden hónap 5-éig, az eseti ellátásokat a megállapítást követő 15 napon belül kell folyósítani.

(5) Az e rendeletben meghatározott feltételek hiányában, vagy e rendelet megsértésével nyújtott ellátásra való jogosultságot meg kell szüntetni, továbbá az ellátást jogosulatlanul igénybevevőt kötelezni kell

a) a pénzbeli ellátás visszafizetésére

b) a természetben nyújtott ellátás esetén a pénzegyenérték megfizetésére.

Lakhatási támogatás

7. § (1) Lakhatási támogatásra jogosult az a személy,

a) aki a kérelemben megjelölt lakásban bejelentett lakcímmel rendelkezik, abban életvitelszerűen lakik, és annak tulajdonosa, vagy bérlője.

b) akinek a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250%-át, és

c) akinek háztartása egyik tagjának sincs vagyona.

(2) Nem jogosult lakhatási támogatásra, aki lakásfenntartási támogatásra jogosult.

(3)3 A támogatás havi összege 6.000,- forint.

(4)4 A lakhatási támogatást egy évre kell megállapítani.

(4a)5 A lakhatási támogatás ugyanazon lakóingatlan vonatkozásában csak egy jogosultnak állapítható meg.

(5) A lakhatási támogatással kapcsolatos ügyekben első fokon a polgármester jár el.

Gyógyszertámogatás

8. § (1)6 Gyógyszertámogatásra jogosult az a személy, akinek a háziorvos, szakorvos által igazolt havi vényköteles gyógyszerköltségének, gyógyászati segédeszközköltségének - közgyógyellátással nem támogatott része - meghaladja a háztartásában egy főre jutó havi jövedelem 20%-át.

(2) A támogatás összege a háziorvos, szakorvos által igazolt vényköteles gyógyszerköltség, gyógyászati segédeszközköltség összege, de lealább 3.000,- Ft, és legfeljebb 20.000,- Ft.

(3) Az (1) bekezdésben meghatározott gyógyszertámogatás eseti alkalommal, egy naptári évben legfeljebb két alkalommal adható.

(4) A gyógyszertámogatással kapcsolatos ügyekben első fokon a polgármester jár el.

Temetési támogatás

9. § (1)7 Temetési támogatásra jogosult az eltemettető, amennyiben a háztartásában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a tízszeresét.

(2)8 A temetési támogatás egyszeri támogatás, összege: 50.000,- forint.

(3) A kérelemhez mellékelni kell a kérelmező nevére szóló temetési számla eredeti példányát, és a halotti anyakönyvi kivonat másolatát.

(4) A kifizetett támogatás összegét és tényét a temetési számlára fel kell vezetni.

(5) A temetési támogatás iránti kérelmek elbírálását a képviselő-testület a polgármesterre átruházza. (1)

Iskolakezdési támogatás

10. § (1)9 A Képviselő-testület iskolakezdési támogatást állapít meg

a) azon általános iskolás tanuló részére, aki a támogatás megállapításának időpontjában Felsődobsza község közigazgatási területén bejelentett lakóhellyel rendelkezik,

b) annak a középfokú oktatásban nappali tagozaton résztvevő tanuló részére, aki a támogatás megállapításának időpontjában Felsődobsza község közigazgatási területén bejelentett lakóhellyel rendelkezik,

c) a felsőoktatásban nappali tagozaton első diplomás alap- vagy mesterképzésben résztvevő hallgató részére, aki a támogatás megállapításának időpontjában Felsődobsza község közigazgatási területén bejelentett lakóhellyel rendelkezik.

(2) Az iskolakezdési támogatás eseti támogatás, egy naptári évben legfeljebb egy alkalommal adható, amennyiben a családban az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a tízszeresét. (5)

(3) Az iskolakezdési támogatás pénzbeli ellátásként kerül kifizetésre

a) a középfokú oktatásban résztvevők részére;

b) a felsőoktatásban résztvevők részére.

(4) Általános iskolai tanulók esetében a támogatás pénzbeli ellátásként, vagy természetbeni juttatásként történő nyújtásáról a képviselő-testület dönt.

(5) A támogatásra való jogosultságról, annak összegéről – az önkormányzat teherbíró képességét figyelembe véve – a képviselő-testület dönt.

Időskorúak támogatása

11. § (1)10 Időskorúak támogatására jogosult az a személy, aki a támogatás megállapításának időpontjában Felsődobsza község közigazgatási területén bejelentett lakóhellyel rendelkezik, és a támogatás megállapításának évében - december 31. napjáig - a 60. életévét betölti, valamint a háztartásában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a tízszeresét.

(2) Az időskorúak támogatása eseti pénzbeli, vagy természetbeni támogatás, mely egy naptári évben legfeljebb egy alkalommal adható.

(3) A támogatás összegéről – az önkormányzat teherbíró képességét figyelembe véve- a képviselő-testület dönt.

Rendkívüli települési támogatás

12. § (1)11 Rendkívüli települési támogatásban részesül az a személy,

a) aki rendkívüli élethelyzetbe került, vagy létfenntartási gondokkal küzd, és

b)12 a háztartásában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj legkisebb összegének az 500 %-át, egyedülálló esetében a 600%-át.

(1a)13 Létfenntartást veszélyeztető élethelyzetbe került, létfenntartási gondokkal küzd különösen:

a) aki elemi kárt szenvedett,

b) aki súlyos balesetet szenvedett,

c) aki szakorvosi vagy kórházi kezelés alatt áll,

d) aki speciális betegségben szenved.

(2) (7)

(3)14 Az (1) bekezdésében meghatározott rendkívüli település támogatás megállapításáról, annak összegéről a Képviselő-testület dönt.

(4)15

(5)16

(6) Rendkívüli települési támogatás természetbeni szociális ellátás formájában is nyújtható, amennyiben tárgyévben a járási start mezőgazdasági program keretében többlettermék keletkezik, úgy a termék a szociálisan rászoruló lakosok részére hivatalból kiosztásra kerülhet annak, akinek a családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 600 %-át, egyedülálló esetében 650 %-át. (8)

13. § (1)17 Rendkívüli települési támogatásra jogosult az az elemi károsult,

a) aki bizonyítja, hogy a tulajdonában álló, haszonélvezeti jog alapján használt vagy az általa bérelt lakásban, illetve a lakásban tartott ingó vagyontárgyaiban elemi kár keletkezett,

b) a kár megtérítésére harmadik személy nem kötelezhető, vagy kötelezhető ugyan, de a kártérítés várható mértéke jóval alacsonyabb a bekövetkezett kár összegénél, és

c) a kár viselése a kérelmező életét vagy létfenntartását veszélyezteti,

d) aki bizonyíthatóan a jógazda gondosságával használja ingatlanát és tartja fenn annak állagát.

(2) A rendkívüli települési támogatáshoz az elemi károsultnak mellékelni kell

a) a kár bekövetkezését bizonyító, hatóság által felvett, a káreseményről készült jegyzőkönyv másolatát, valamint

b) a kár becsült vagy bizonyított értékét tartalmazó okiratot.

(3) Az (1) bekezdésben meghatározott települési támogatás összegét a kár becsült vagy bizonyított értékének figyelembevételével kell megállapítani. Az így megállapított települési támogatás összege nem haladhatja meg a kár mértékét, valamint a tárgyévben a 200 000 forintot.

Lakossági támogatás18

13/A. § (1) Lakossági támogatásra jogosult az a személy,

a) aki a támogatás megállapításának időpontjában Felsődobsza község közigazgatási területén bejelentett lakóhellyel rendelkezik, és ott életvitelszerűen él, és

b) a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a tízszeresét.

(2) A támogatás természetbeni támogatás, amelynek keretében a jogosultak részére alapvető élelmiszer és tisztítószer, fertőtlenítőszer, egyéni védőfelszerelés, védőeszköz kerül kiosztásra.

(3) Háztartásonként egy kérelmező részére állapítható meg a támogatás.

(4) Lakossági támogatásra valamennyi jogosult azonos mértékben jogosult.

(5) A támogatás mértékéről, annak biztosításáról– az önkormányzat teherbíró képességét figyelembe véve – a képviselő-testület határozatban dönt.

(6) A támogatás évente legfeljebb két alkalommal kerül megállapításra.

A köztemetés

14. § (1) A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvényben foglaltak szerinti köztemetésről a képviselő-testület gondoskodik.

(2) A képviselő-testület különös méltánylást érdemlő körülmények fennállása estén a köztemetés költségeinek megtérítése alól részben vagy egészben mentesítheti a kötelezettet.

Aktív korúak ellátására való jogosultság egyéb feltételei

15. § (3)

Záró rendelkezések

16. § (1) Ez a rendelet 2015. március 1. napján lép hatályba.

(2) Hatályát veszti Felsődobsza Község Önkormányzat Képviselő-testületének a szociális ellátásokról szóló 13/2013.(XII.19) önkormányzati rendelete.

(1) Módosította a 6/2015. (IV.15.) Ör. 1. §-a (hatályos: 2015. április 16-tól).
(2)Módosította a 6/2015. (IV.15.) Ör. 2. §-a (hatályos: 2015. április 16-tól).
(3) Hatályát vesztette a 6/2015. (IV.15.) Ör. 3. §-a alapján (hatályos: 2015. április 16-tól).
(4) Módosította a 4/2021. (III.8.) Ör. 1. §-a (hatályos: 2021. március 9-től).
(5)Módosította a 4/2021. (III.8.) Ör. 2. §-a (hatályos: 2021. március 9-től).
(6)Módosította a 4/2021. (III.8.) Ör. 3. §-a (hatályos: 2021. március 9-től).
(7)Hatályát vesztette 4/2021. (III. 8.) Ör. 4. §-a alapján (hatályos: 2021. március 9-től
(8) Beillesztette a 4/2021. (III.8.) Ör. 5. §-a (hatályos: 2021. március 9-től
(9) Módosította a 4/2021. (III.8.) Ör. 6. §- (1) bekezdése (hatályos: 2021. március 9-től)
(10) Beillesztette a 4/2021. (III.8.) Ör. 6. § (2) bekezdése (hatályos: 2021. március 9-től).
(11) Beillesztette a 4/2021. (III.8.) Ör. 6. § (3) bekezdése (hatályos: 2021. március 9-től).
1

A bevezető a Felsődobsza Község Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2021. (IX. 15.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 3. § (2) bekezdés g) pontját a Felsődobsza Község Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2021. (XII. 1.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.

3

A 7. § (3) bekezdése a Felsődobsza Község Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2022. (III. 11.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

4

A 7. § (4) bekezdése a Felsődobsza Község Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2021. (IX. 15.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

5

A 7. § (4a) bekezdését a Felsődobsza Község Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2021. (IX. 15.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdése iktatta be.

6

A 8. § (1) bekezdése a Felsődobsza Község Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2021. (IX. 15.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

7

A 9. § (1) bekezdése a Felsődobsza Község Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2021. (IX. 15.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

8

A 9. § (2) bekezdése a Felsődobsza Község Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2022. (III. 11.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

9

A 10. § (1) bekezdése a Felsődobsza Község Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2021. (IX. 15.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg.

10

A 11. § (1) bekezdése a Felsődobsza Község Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2021. (IX. 15.) önkormányzati rendelete 6. §-ával megállapított szöveg.

11

A 12. § (1) bekezdése a Felsődobsza Község Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2021. (IX. 15.) önkormányzati rendelete 7. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

12

A 12. § (1) bekezdés b) pontja a Felsődobsza Község Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2022. (III. 11.) önkormányzati rendelete 3. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

13

A 12. § (1a) bekezdését a Felsődobsza Község Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2021. (IX. 15.) önkormányzati rendelete 7. § (2) bekezdése iktatta be.

14

A 12. § (3) bekezdése a Felsődobsza Község Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2022. (III. 11.) önkormányzati rendelete 3. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

15

A 12. § (4) bekezdését a Felsődobsza Község Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2022. (III. 11.) önkormányzati rendelete 4. §-a hatályon kívül helyezte.

16

A 12. § (5) bekezdése a Felsődobsza Község Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2021. (IX. 15.) önkormányzati rendelete 7. § (3) bekezdésével megállapított szöveg. A 12. § (5) bekezdését a Felsődobsza Község Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2022. (III. 11.) önkormányzati rendelete 4. §-a hatályon kívül helyezte.

17

A 13. § (1) bekezdése a Felsődobsza Község Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2021. (IX. 15.) önkormányzati rendelete 8. §-ával megállapított szöveg.

18

A „Lakossági támogatás” alcímet (13/A. §) a Felsődobsza Község Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2021. (XII. 1.) önkormányzati rendelete 2. §-a iktatta be.