Felsődobsza Község Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2015.(V.13.) önkormányzati rendelete

Az avar és kerti hulladék nyílttéri égetéséről

Hatályos: 2015. 05. 13

Felsődobsza Község Önkormányzat Képviselő-testülete a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. Törvény 48.§ (4) bekezdés b) pontjában kapott felhatalmazás alapján, és az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában,  a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) 11. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következő rendeletet alkotja:


Általános rendelkezések


1.§


A rendelet célja, hogy megállapítsa azokat a szabályokat, amelyek az avar és kerti hulladék égetésére vonatkoznak.


2.§


A rendelet területi hatálya Felsődobsza község közigazgatási területére terjed ki.


3. §


A rendelet személyi hatálya Felsődobsza község közigazgatási területén a természetes személyekre, jogi személyekre, és jogi személyiséggel nem rendelkező társaságokra terjed ki.


Értelmező rendelkezések


4.§


A rendelet alkalmazásában:

(1) avar és kerti hulladék: lehullott falomb, avar, gyökérmaradvány, szár, levél, kaszálék, nyesedék.

(2) ingatlantulajdonos: az a természetes vagy jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, tulajdonközösség, aki az ingatlant használja, függetlenül attól, hogy tulajdonosa, haszonélvezője, birtokosa, kezelője, használója, bérlője az ingatlannak.


5.§


  1. A település területén az avar és kerti hulladékot elsősorban hasznosítani, komposztálni kell.
  2. Tüzet gyújtani és égetni csak vagyoni és személyi biztonságot nem veszélyeztető módon, nagykorú cselekvőképes személy folyamatos felügyelete mellett március 1. napjától május 31. napjáig, továbbá augusztus 1. napjától október 30. napjáig 8.00 – 18.00 óra között lehet vasárnap és hivatalos ünnepnapok kivételével.





6.§


  1. A tűz őrzéséről és veszély esetén annak eloltásáról a tűz gyújtója köteles gondoskodni. A tűz helyszínén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, illetőleg eloltható.
  2. A füstképződés csökkentése érdekében az avart és kerti hulladékot előzetesen szikkasztani, szárítani kell, és az eltüzelés csak folyamatosan, kis adagokban történhet. A nyers, megázott avar és kerti hulladék égetése tilos.
  3. Nyílttéri égetés során a meterológiai viszonyokra figyelemmel kell lenni. Égetni csak szélcsendes időben szabad. Tilos az avar és kerti hulladék égetése az 5.§-ban engedélyezett időszakon kívül, valamint szeles, párás, ködös és esős időben.
  4. Az égetendő növényi hulladék nem tartalmazhat semmilyen más kommunális, állati vagy ipari eredetű, illetve veszélyes anyagot tartalmazó hulladékot.
  5. Az égetés végén meg kell győződni arról, hogy a tűz elhamvadt. Amennyiben fennáll a veszélye a tűz feléledésének gondoskodni kell annak belocsolásáról, vagy földréteggel történő lefedéséről.


7.§


Az elrendelt általános tűzgyújtási tilalom alól a rendelet nem ad felmentést.


Záró rendelkezések


8.§


Ez a rendelet kihirdetése napját követő napon lép hatályba.



Luterán András                Dr. Lerch Ernő Ottó jegyző távollétében és megbízásából:

 polgármester       

                                                                                                               

                                                                                                    dr. Szunyogh Szabolcs

                                                                                                       kirendeltség-vezető