Vámosújfalu Község Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2013.(XII. 30.) önkormányzati rendelete

a pénzben és természetben nyújtható szociális ellátásokról

Hatályos: 2014. 01. 01- 2022. 03. 01

Vámosújfalu Község Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2013.(XII. 30.) önkormányzati rendelete

a pénzben és természetben nyújtható szociális ellátásokról1

2014.01.01.

Vámosújfalu Község Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (1) bekezdés, 25. § (3) bekezdés b) pontjában, 26. §-ában, 32. § (1) bekezdés b), (3) bekezdés, 33. § (7) bekezdés, 37. § (1) bekezdés d) 37/A. § (3), 38. § (9), 45. § (1), (5) bekezdésében, 48. § (4) bekezdésében, és 132. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjába meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. Fejezet

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

1. A rendelet célja

1. § E rendelet célja, hogy a szociális biztonság megteremtése és megőrzése érdekében meghatározza - a magasabb szintű jogszabályok figyelembevételével –Vámosújfalu községben, a pénzben és természetben nyújtható szociális ellátások helyi formáit, igénybevételük szabályait, valamint az ellátásokra való jogosultság feltételeit, érvényesítésének garanciáit, folyósításuk és ellenőrzésük szabályait.

2. A rendelet hatálya

2. § A rendelet hatálya kiterjed Vámosújfalu község illetékességi területén élő a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szoctv.) 3. § (1)-(3) bekezdésében foglalt személyekre és hajléktalanokra.

3. Értelmező rendelkezések

3. § (1) E rendelet alkalmazásában:

elemi kár: kizárólag életvitelszerűen lakott lakóépületet érintő tűz, jégeső, árvíz, belvíz, fagy, hó-, jég- és széltörés, vihar, villámcsapás, földrengés okozta elemi csapás.
(2) A jövedelem, család, közeli hozzátartozó, egyedül élő, egyedülálló, különélő és háztartás fogalmakra az Szoctv. 4. § (1) bekezdésében meghatározottak az irányadók.

4. Az ellátások formái

4. § (1) Az Önkormányzat szociális rászorultság esetén e rendeletben meghatározott feltételek szerint a jogosult számára önkormányzati segély címen pénzbeli szociális ellátást állapít meg.

(2) Az Önkormányzat szociális rászorultság esetén e rendeletben meghatározott feltételek szerint a jogosult számára az alábbi természetbeni ellátásokat állapítja meg:

a) önkormányzati segély

b) köztemetés

c) normatív lakásfenntartási támogatás.

5. Hatásköri szabályok

5. § (1) A Képviselő-testület Pénzügyi - Szociális - Ügyrendi Bizottságának hatáskörébe tartozik az önkormányzati segély megállapítása, megszüntetése, felülvizsgálata, a jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybe vett ellátás visszatérítésére való kötelezés továbbá a megtérítés és a kamat összegének a méltányosságból való elengedése, csökkentése, illetve részletekben történő visszafizettetése.

II. Fejezet

AZ EGYES PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI ELLÁTÁSOK

6. Önkormányzati segély

6. § (1) Önkormányzati segély a Szoctv. 45. § (1) és (4) bekezdéseiben előírt esetekben adható.

(2) A Szoctv. 45. § (4) bekezdésében foglaltakon túl nem várt többletkiadásnak minősül

a) ha a kérelmező családjában minimum két tartósan beteg vagy súlyos fogyatékos személyt ápol,

b) a lakhatással összefüggő valamely szolgáltatónál fennálló tartozás,

c) tüzelő beszerzése, illetve a fűtési költségekhez kapcsolódó kiadás.

7. § (1) Önkormányzati segély állapítható meg, a (2)-(4) bekezdésben foglalt kivételektől eltekintve annak a kérelmezőnek, akinek a családjában az egy főre jutó havi jövedelem összege nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át.

(2) Önkormányzati segély állapítható meg amennyiben az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 210 %-át és

a) a kérelmező családjában minimum két tartósan beteg vagy súlyos fogyatékos személyt ápol, vagy

b) családban él és elemi kárt szenvedett.

(3) Önkormányzati segély állapítható meg, ha a kérelmező egyedül él és jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250 %-át.

(4) Elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásra igényelt önkormányzati segélyre jogosult az eltemettető, ha a temetés költségei nem haladják meg a helyben szokásos legolcsóbb temetés 120 %-át és az egy főre jutó havi jövedelem összege nem haladja meg

a) családban élőnél az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200%-át,

b) egyedül élő személy esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 280 %-át.

8. § (1) Az önkormányzati segély mértéke alkalmanként a (2) és (3) bekezdésben foglaltak kivételével 5.000.- Ft.

(2) Elemi kár esetén az önkormányzati segély maximális mértéke alkalmanként az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének ötszöröséig terjedhet.

(3) Temetési költségek viseléséhez nyújtott önkormányzati segély összege alkalmanként 20.000.- Ft.

7. Aktív korúak ellátásának megállapítására vonatkozó feltételek

9. § (1) Az aktív korúak ellátását kérelmező személy az Szoctv. 33. §-ában foglaltakon felül a jogosultság egyéb feltételeként köteles házának, kertjének és ingatlana környezetének rendben tartására az alábbiak szerint:

a) az általa lakott ingatlan udvarán valamint a lakásban egy-egy db szeméttároló edény elhelyezése és rendeltetésszerű használata

b) a lakáshoz tartozó udvar, kert rendben tartása, különös tekintettel az esetlegesen ott található szemét és lom eltávolítására,

c) az ingatlanhoz tartozó kert rendeltetésszerű használata, művelése,

d) az ingatlan előtti járdának (járda hiányában egy méter széles területsávnak), a járda melletti zöldsáv úttestig terjedő teljes területének, legfeljebb az épület 10 méteres körzetén belüli területének a gondozása, tisztán tartása, szemét- és gyommentesítése,

e) az ingatlan valamint a hozzá tartozó kert, udvar rágcsálóktól, kártevőktől való mentesítése,

(2) A kérelmező köteles az (1) bekezdésben felsorolt állapotot a jogosultság megállapítását követően is fenntartani.

(3) A jogosultság feltételeként az (1) bekezdésben foglalt szabályok betartását az önkormányzat a Tolcsvai Közös Önkormányzati Hivatal Vámosújfalui Kirendeltségének (továbbiakban: Önkormányzati Hivatal) bevonásával ellenőrzi.

8. Rendszeres szociális segélyre vonatkozó rendelkezések

10. § (1) Az Szoctv. 37. § (1) bekezdés b)-d) pontjában nevesített személyek részére rendszeres szociális segély akkor állapítható meg és akkor folyósítható, ha az aktív korúak ellátására jogosult személy nyilatkozatában vállalja a Zempléni Családokért Alapítvány (3950 Sárospatak, Rákóczi út 36. 1/1., a továbbiakban: az önkormányzat által kijelölt szerv) való együttműködési kötelezettséget.

(2) Az (1) bekezdésben előírt együttműködés keretében az a személy, akinek rendszeres szociális segélyre való jogosultságát megállapították:

a) a jogosultságot megállapító határozat jogerőre emelkedését követően 15 napon belül köteles felkeresni az önkormányzat által kijelölt szervet,

b) havonta 1 alkalommal az együtmműködésre kijelölt szervnél az általuk megadott időpontban megjelenik,

c) az ellátásra való jogosultság feltételeinek felülvizsgálatában együttműködik az önkormányzattal.

11. § Az együttműködési kötelezettség megszegésének minősül, ha a rendszeres szociális segélyben részesülő személy:

a) elmulasztja az önkormányzat által kijelölt szervnél a rendszeres szociális segélyt megállapító határozatban előírt határidőn belül nyilvántartásba vetetni magát,

b) nem jelenik meg az önkormányzat által kijelölt szervnél,

c) nem működik együtt a jogosultság feltételeinek felülvizsgálatában.

9. Normatív lakásfenntartási támogatás egyéb feltétele

12. § A normatív lakásfenntartási támogatás iránti kérelmet benyújtó, illetve az ellátásra jogosult köteles teljesíteni a rendelet 9. §-ában előírtakat.

10. Köztemetés megtérítése alóli mentesség

13. § A polgármester kérelemre, a köztemetés költségének megtérítési kötelezettsége alól a Szoctv. 48. § (3) bekezdés b.) pontja fennállása esetén, amennyiben az eltemettetésre kötelezett személy a Szoctv. 4. § (1) bekezdés b) pontja szerinti vagyonnal nem rendelkezik

a) a teljes összeg visszafizetésére részletfizetést engedélyezhet, vagy az 50 %-át elengedheti, ha az eltemettetésre kötelezett személy
1. egyedül élő és havi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200%-át, vagy
2. családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át,
b) 50%-át elengedheti és a fennmaradó 50% megfizetésére részletfizetést engedélyezhet, ha az eltemettetésre kötelezett személy
1. egyedül élő és havi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150%-át, vagy
2. családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét.
III. Fejezet

ELJÁRÁSI RENDELKEZÉSEK

14. § (1) Az e rendeletben szabályozott szociális ellátások iránti kérelmet Tolcsvai Közös Önkormányzati Hivatal Vámosújfalu Kirendeltségénél lehet benyújtani.

(2) Temetési költségekre tekintettel önkormányzati segély iránti kérelem a temetést követő 2 hónapon belül nyújtható be.

(3) Az önkormányzat a szociális ellátásra való jogosultság elbírálása során a Szoctv. 10. §-ában foglaltakat figyelembe véve jár el.

15. § (1) A kérelmező kérelmét - a szociális ellátások elbírálásához, az Szoctv-ben és végrehajtási rendeleteiben előírt kötelező, valamint ezen rendeletben meghatározott feltételek – hiteles igazolására alkalmas bizonylatokkal köteles ellátni. Amennyiben a kérelmező a kérelmet, illetve annak mellékleteit a hiánypótlásra történő felszólítás ellenére sem egészíti ki, illetve nem csatolja, az eljárást meg kell szüntetni.

(2) A szociális ellátásra való jogosultság elbírálásához a kérelmező köteles a közös háztartásban élők vagyoni, jövedelmi viszonyairól nyilatkozni, illetve azokat igazolni. A havi rendszeres jövedelmet hivatalos igazolásokkal kell igazolni.

(3) A kérelemhez minden esetben csatolni kell a kérelmező és családja jövedelmére vonatkozó igazolásokat, valamint a 63/2006 (III. 27.) Korm. rendelet. 1. melléklete szerinti vagyonnyilatkozatot.

16. § A jövedelem igazolására szolgáló iratok különösen

a) a rendszeres pénzellátás esetén a pénzellátás folyósításának igazolószelvénye - nyugdíjszerű ellátás esetében az összesítő -, illetve megállapító határozata, feltéve, hogy azt más szerv állapította meg és folyósítja,

b) a foglalkoztatottaknál a munkáltató által kiállított kérelem benyújtását megelőző hónapról szóló hivatalos kereseti kimutatás,

c) az egyéni vállalkozók, gazdasági társaságok tagjai esetében az állami adóhatóság igazolása és a kérelmező nyilatkozata,

d) a tartósan beteg, illetve fogyatékos gyermek egészségi állapotára vonatkozó igazolás,

e) a középfokú, vagy felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán tanuló esetében az oktatási intézmény adott félévi igazolása a tanulói, vagy hallgatói jogviszony fennállásáról,

f) álláskereső esetén az álláskeresési ellátásról, vagy a regisztrálás tényéről, a munkaügyi központ illetékes kirendeltsége által kiadott igazolás, határozat.

17. § (1) Annak igazolására, hogy a szülő gyermekét egyedül neveli, illetve gyermektartásdíjban részesül, bontóperi vagy gyermekelhelyezésről szóló jogerős bírósági ítélet, gyermektartásdíjat megállapító jogerős bírósági ítélet, bíróság által jóváhagyott egyezség, vagy ez irányú bírósági eljárás megindításáról szóló okirat, vagy amennyiben - a tartásdíj fizetésére kötelezett nem fizet - végrehajtásról, illetve állam általi megelőlegezésről szóló igazolás szolgálhat.

Annak tényét, hogy kérelmező háztartásában gyámhatóság által ideiglenesen elhelyezett, vagy gyámrendelés alapján eltartott gyermek él, a gyermek ideiglenes hatályú elhelyezése és a gyámrendelés tárgyában hozott bírósági és gyámhatósági határozattal kell igazolni.
(2) A lakásban való tartózkodás jogcímének bizonyításához albérlet esetében a kérelemhez mellékelni kell a bérleti szerződést.
Szerkesztés...

18. § (1) A Zempléni Családokért Alapítvány gondozója a Közös Hivatal ügyintézőjével az igénylő személy vagyoni, szociális, egészségügyi, lakás, vagy egyéb körülményeinek tisztázására helyszíni szemlét tarthat, az ügyre vonatkozó lényeges nyilatkozatokat és a megállapításokat környezettanulmányban rögzíti.

(2) Az eljárás során felhasználható más hatóság, illetőleg család- és gyermekvédelemmel foglalkozó más szerv, vagy személy által készített környezettanulmány is, feltéve, hogy elkészítése óta egy hónap még nem telt el.

Szerkesztés...

19. § (1) Jelen rendeletben szabályozott pénzbeli ellátások kifizetésének szabályaira a pénzbeli és természetbeni szociális ellátások igénylésének és megállapításának, valamint folyósításának részletes szabályairól szóló 63/2006.(III. 27.) Kormányrendelet rendelkezései az irányadóak.

(2) Amennyiben az (1) bekezdésben meghatározott jogszabály a kifitezést érintően nem rendelkezik, úgy a segélyt/támogatást, a segélyt/támogatást megállapító határozat jogerőre emelkedését követő 5 munkanapon belül, havi folyósítás esetén pedig tárgyhót követő hó 5. napjáig kell folyósítani.

(3) Az önkormányzati segély folyósítása postai úton, házi pénztári kifizetéssel, illetve banki átutalással történik.

(4) A rendelet alkalmazása során, az öregségi nyugdíj legkisebb összege változásának időpontjával változnak a szociális juttatások összegei is. Ilyen esetben a támogatások összegének változásáról nem kell külön határozatot hozni.

Ellenőrzés, felülvizsgálat

20. § (1) A hatáskör gyakorlója jogosult a megállapított segély/támogatás feltételeinek és felhasználásának ellenőrzésére.

(2) Amennyiben a segélyben/támogatásban részesülő a Szoctv-ben és jelen rendeletben meghatározott feltételekkel nem rendelkezik, vagy azok megsértésével nyújtott szociális ellátást vesz igénybe, az Szoctv. 17. §-ban foglalt jogkövetkezmények terhelik.

IV. Fejezet

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

21. § (1) Ezen rendelet 2014. január 1. napján lép hatályba, azzal, hogy a hatályba lépés napján már benyújtott, de el nem bírált kérelmek esetében is ezen rendelet rendelkezéseit kell alkalmazni.

(2) Ezen rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a szociális ellátásokról szóló 4/2011. (IV. 13.), a gyermekvédelmi ellátásokról szóló 8/2008. (IX. 23.) rendelet és a gyermekvédelemi ellátásokról szóló 8/2008. (IX. 23.) rendeletének módosításáról szóló 14/2011. (XII. 30.) önkormányzati rendelet.

1

Az önkormányzati rendeletet a Vámosújfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2022. (II. 24.) önkormányzati rendelete 4. §-a hatályon kívül helyezte 2022. március 2. napjával.