Vámosújfalu Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2013. (XII. 30.) önkormányzati rendelete

a filmforgatás célú közterület használatról

Hatályos: 2013. 12. 31

Vámosújfalu Község Önkormányzatának Képviselő-testülete, a Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdésében a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, valamint a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény 37. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el.

1. §


A Képviselő-testület filmforgatás célú közterület-használattal összefüggő, a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvényben (a továbbiakban: Mgtv.) meghatározott képviselő-testületi hatásköröket a polgármesterre ruházza át.

2. §                                                                     


 (1)   A filmalkotás forgatása céljából történő igénybevétel esetén a polgármester – átruházott – önkormányzati hatósági jogkörben:

  1. meghatározza a közterület-használati díj mértékét a mozgóképről szóló törvény alapján,
  2. a közterület-használati díj alóli mentesség esetén a hatósági szerződés jóváhagyása során hivatkozik a mentesség okára,
  3. jóváhagyja a kormányhivatal és a kérelmező között kötendő hatósági szerződést.

(2) A közterület használati díj alóli mentesség kizárólag közérdekű célokat szolgáló filmalkotások forgatása esetén adható. Közérdekű célokat szolgálnak különösen az oktatási, a tudományos és az ismeretterjesztő témájú filmalkotások.


3. §


(1) Az Mgtv. szerinti hatósági szerződés abban az esetben hagyható jóvá, ha a kérelmező a következő feltételek teljesítését vállalja a hatósági szerződésben:

  1. az eredeti állapot helyreállítását,
  2. az igénybe vett közterület és a közterületen elhelyezett tárgyak rendben- és tisztán tartását,
  3. a keletkezett hulladék elszállításáról való gondoskodást,
  4. a filmforgatással érintett lakosság és vállalkozás tájékoztatását a filmforgatással kapcsolatos lényeges információkról,
  5. a filmforgatás miatti vagy azzal összefüggésbe hozható esetleges károk megtérítését, beleértve harmadik személy által az önkormányzat felé érvényesített kárt is.

(2) Meg kell tagadni a hatósági szerződés jóváhagyását annak a kérelmezőnek, akinek a közterület-használati szerződése a kérelem benyújtását megelőző egy éven belül jogellenes közterület-használat, vagy díjfizetési hátralék miatt szűnt meg, vagy jóváhagyott hatósági szerződésétől eltérően szabálytalanul használata a közterületet, vagy a megállapított díjat nem fizette meg, vagy annak, aki a kérelem benyújtását megelőző 3 éven belül közterület-használati hozzájárulás nélkül használata a közterületet.

4. §


A filmforgatást akadályozó, de a kérelmezőnek nem felróható, valamint a rendkívüli természeti események esetén az Önkormányzat az akadály elhárulása után az esetleges kárelhárítást vagy helyreállítást követő 10 munkanapon belül biztosítja újra a közterületet olyan időtartamban, ameddig a filmforgatás akadályozva volt.


5. §


(1) A filmforgatási célú közterület-használatért fizetendő díj mértékét a rendelet 1. számú melléklete határozza meg.

(2) Az önkormányzat turisztikailag kiemelt közterületet nem jelöl meg.

6. §


(1) A filmforgatási célú közterület-használat együttesen (forgatási helyszín, technikai kiszolgálás, stáb, parkolás) nem haladhatja meg a teljes közterület 80%-át. Ezen belül a technikai kiszolgálás, stáb, valamint parkolás céljára történő közterület-használat nem haladhatja meg a teljes közterület-használat 40%-át.

(2) A filmforgatási célú közterület-használat időtartama nem a haladhatja meg a 30 napot.

(3) Ünnepnapra filmforgatási célú közterület-használat nem hagyható jóvá.

(4) A filmforgatás során a szomszédos lakó ingatlanok gyalogos vagy gépkocsival történő megközelítését a közterület-használó köteles folyamatosan biztosítani. E kötelezettséget nem tartalmazó hatósági szerződés nem hagyható jóvá.

7.  §


Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, ezzel egyidejűleg hatályát veszti a képviselő-testületnek a közterület használat rendjéről szóló 10/2013. (IX. 18.) önkormányzati rendelete.


Mellékletek