Vámosújfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2013. (VI. 3.) önkormányzati rendelete

növényi hulladék és avar nyílttéri égetéséről

Hatályos: 2013. 06. 11- 2016. 09. 29

Vámosújfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2013. (VI. 3.) önkormányzati rendelete

növényi hulladék és avar nyílttéri égetéséről

2013.06.11.

Vámosújfalu Község Önkormányzata a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46. § (1) bekezdés c) pontjában és a 48. § (4) bekezdés b) pontjában foglalt felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. A rendelet célja és hatálya

1. § A rendelet célja a növényi hulladékok és avar nyílttéri égetésére vonatkozó helyi szabályok megalkotása a levegő tisztaságának védelme érdekében.

2. § (1) A rendelet területi hatálya Vámosújfalu község közigazgatási területének belterületi részére terjed ki.

(2) A rendelet személyi hatálya az (1) bekezdésben meghatározott területen a természetes személyekre, jogi személyekre és a jogi személyiséggel nem rendelkező társaságokra terjed ki.

2. Értelmező rendelkezések

3. § A rendelet alkalmazásában:

a) növényi és kerti hulladék (a továbbiakban: növényi hulladék): metszési hulladék, kaszálék, nyesedék, lábon álló növényzet, tarló és növénytermesztéssel összefüggésben keletkezett hulladék.

b) avar: fáról és cserjéről lehullott domb, elhalt növényi rész

c) veszélyes hulladék: a műanyag, a gumi, fáradt olaj, vegyszer, festék, gyógyszer, szárazelem, illetve ezek maradékai

II. Fejezet

Részletes szabályozás

3. Növényi hulladék és avar égetésének szabályai

4. § A község közigazgatási területének belterületén a növényi hulladék és avar ártalmatlanításáról elsősorban komposztálással kell gondoskodni.

5. § (1) Növényi hulladék és avar nyílttéri égetése március 1. és május 31. között, valamint szeptember 15. és november 15. közötti időszakokban vasár- és ünnepnapok kivételével naponta 10.00 – 18.00 óra között engedélyezett. A határidő kezdő és utolsó napján – amennyiben az nem vasár- és ünnepnapra esik – az égetés végezhető.

(2) Kerti hulladék és avar tűzgyújtási tilalom időtartama alatt nem égethető.

6. § Növényi hulladékkal együtt kommunális és ipari eredetű hulladék, vagy veszélyes hulladék nem égethető.

7. § (1) Növényi hulladékot és avart csak kialakított tűzrakó helyen és kerten, ingatlanon belül szabad égetni úgy, hogy az emberi egészséget és a környezetet ne károsítsa.

(2) A tűzrakó helyet épülettől és egyéb éghető anyagtól olyan távolságra kell elhelyezni, hogy arra veszélyt ne jelentsen.

(3) Közterületen növényi hulladék és avar égetése tilos!

8. § (1) Az égetést szélcsendes időben, kellően száraz növényi hulladék, avar esetében szabad végezni. Az égetés során az általános tűzvédelmi szabályokat be kell tartani. Az égetés folyamatának gyorsítására éghető folyadék, vagy más segédanyag nem alkalmazható.

(2) A szabadban a tüzet őrizetlenül hagyni nem szabad és veszély esetén azonnal el kell oltani. Az égetés helyszínén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, illetőleg a tűz eloltható.

(3) Az égetés végén meg kell győződni arról, hogy a tűz elhamvadt és gondoskodni kell a visszamaradt parázs vagy hamu lelocsolásáról és földréteggel való lefedéséről.

Záró rendelkezések

9. § Ezen rendelet kihirdetését követő 8. napon lép hatályba.