Vámosújfalu Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2014 (IX.17.) önkormányzati rendelete

a közterületek elnevezéséről, elnevezésük megváltoztatásáról és a házszám megállapítás szabályairól

Hatályos: 2014. 09. 17- 2023. 05. 25

Vámosújfalu Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2014 (IX.17.) önkormányzati rendelete

a közterületek elnevezéséről, elnevezésük megváltoztatásáról és a házszám megállapítás szabályairól1

2014.09.17.

Vámosújfalu Község Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (továbbiakban: Mötv.) 13. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a Mötv. 143. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el.

1. A rendelet célja és hatálya

1. § (1) A rendelet célja a közterület-nevek, és a helyi jelentőségű közlekedési nevek, valamint a házszámok megállapításának, azok jelölésének szabályozása a jobb tájékozódás érdekében.

(2) A rendelet hatálya Vámosújfalu község közigazgatási területére terjed ki.

(3) Vámosújfalu község közigazgatási területén közterületet elnevezni, közterületek elnevezését megváltoztatni, házszámot megállapítani, módosítani e rendelet szabályai szerint lehet.

(4) Vámosújfalu község illetékességi területén lévő közterület elnevezése, illetve átnevezése a Képviselő-testület hatáskörébe tartozik.

2. A közterület elnevezésének szabályai

2. § (1) A település belterületén minden közterületet el kell nevezni, minden házszámnak valamely közterülethez kell tartozni.

(2) A település külterületén lévő utakat, közterületeke elnevezéssel lehet ellátni.

(3) Elnevezett közterület természetes folytatásaként nyíló új szakasz a már elevezett közterület nevét veszi fel.

(4) Meglévő közterület nevét az új elnevezésnél nem lehet felhasználni.

(5) A közterület elnevezése a közterület nevéből és a közterület közlekedési, funkcionális vonatkozású meghatározásából (különösen: út, utca, tér, dűlő, sor, köz, tanya, kert, zug, stb.) áll.

(6) Közterületet személyről, tárgyról, állatról, növényről, földrajzi névről, vagy fogalomról lehet elnevezni.

3. § (1) Közterületet olyan természetes személyről lehet elnevezi,

a) akinek közismert tevékenysége a nemzet történelmében vagy az emberiség egyetemes történelmében kiemelkedő jelentőségű volt, és személye közmegbecsülésnek örvend;

b) aki a tudomány, művelődés, sport vagy a társadalmi élet egyéb területein kimagaslóan jelentőset tett vagy alkotott, mely miatt emléke megőrzésre méltó;

c) akinek Vámosújfalu község életében, történetében kiemelkedő szerepe volt, tevékenységével, hozzájárult a település fejlődéséhez, hírneve öregbítéséhez.

(2) A közterület nevének megállapításakor figyelemmel kell lenni a történelmi hagyományokra, a földrajzi környezetre és a nyelvhelyességi követelményekre. Kizárólag vezetéknevet alkalmazni csak akkor lehet, ha a névadó személyiség általánosan ismert, illetőleg ah az elnevezés egy családról történik.

(3) Élő személyről közterületet elnevezni nem lehet.

(4) A közterület jellegének - városrendezés, beépítés vagy más módon történő - megszűnésével külön döntés nélkül a közterület név is megszűnik.

(5) A megszűnt közterület nevét a nyilvántartásban továbbra is fel kell tüntetni, jelölve a megszűnés okát és idejét.

4. § (1) A közterület elnevezésére, az elnevezés megváltoztatására irányuló kezdeményezésírásban a képviselő-testülethez nyújtható be.

(2) A közterület név megállapítását vagy megváltoztatását kezdeményezheti:

a) polgármester,

b) a képviselő testület bizottsága,

c) a helyi önkormányzat képviselője,

d) Vámosújfalu község közigazgatási területén bejelentett lakcímmel rendelkező állampolgár,

e) Vámosújfalu község közigazgatási területén ingatlannal, székhellyel, telephellyel rendelkező jogi személy.

(3) A kezdeményezésnek tartalmaznia kell:

a) a kezdeményezés okát (mire irányul: új elnevezésre vagy elnevezés megváltoztatására)

b) az elnevezés megváltoztatásának szükségességét,

c) a javasolt elnevezés indokát,

d) a javasolt elnevezés kapcsolódásának meg indoklását a közterület környezetéhez, a településen belüli elhelyezkedéséhez,

e) a javasolt elnevezés Tolcsvához való kötődését,

f) utalást a helytörténeti vagy egyéb vonatkozásra.

(4) A javasolt elnevezést lakossági véleményezésre nyolc napra közzé kell tenni az önkormányzat hirdetőtábláján. A polgármester a beérkezett véleményeket, javaslatokat beterjeszti a képviselő testület elé döntésre.

(5) A közterület elnevezés és megváltoztatás előkészítő munkáit az önkormányzati hivatal köztisztviselői látják el.

5. § (1) A közterület elnevezésével, átnevezésével kapcsolatos döntést a helyben szokásos módon közzé kell tenni.

(2) A közterület elnevezéséről, illetve átnevezéséről az elnevezés, illetve átnevezés hatályba lépését követően értesíteni kell az érintett közterületen lakcímmel rendelkező személyeket, az érintett ingatlantulajdonosokat, továbbá az illetékes hatóságokat, így különösen a járási hivatalt, a rendőrkapitányságot, a tűzoltóságot, a mentőket, valamint a postát.

(3) A közterületek elnevezését tartalmazó, a tájékozódást segítő táblákat (a továbbiakban: utcanév- tábla) az utca kezdetén, és végén kell elhelyezni. A táblák kihelyezéséről a az önkormányzat gondoskodik.

3. Házszám meghatározása

6. § (1) A lakóházakat egyéb épületeket és az építési telkeket (a továbbiakban: ingatlan) házszámmal kell ellátni.

(2) A házszámozásnál figyelemmel kell lenni azon beépítetlen telkekre is, melyek a későbbi beépítéskor a közbenső házszámot kapják.

(3) Ingatlan megosztása esetén – ha az újonnan kialakuló telek ugyanarra a közterületre nyílik az eredeti házszámok a kisebb helyrajzi számú ingatlan tartja meg, a sorban következőket az ABC betűivel kell megkülönböztetni.

(4) Nyúlványos (nyeles) telek kialakításánál az ingatlan megosztás szabályait kell figyelembe venni.

(5) Telekegyesítéskor a házszámokat össze kell vonni, és a legkisebb házszám marad meg.

(6) Ha egy ingatlan több közterülettel is érintkezik (pl.: saroktelek), házszámot arról a közterületről kell megállapítani, amely felöl az ingatlan megközelíthető (bejárata esik), vagy új megosztás esetén a szélesebb közterület soron következő házszámát kell kapnia esetlegesen az ABC betűinek alátörésével.

7. § (1) Az út, körút, utca, köz, sor, dűlő, stb. (a továbbiakban együttesen: utca) házszámozását úgy kell elvégezni, hogy a számok a község központjához viszonyítva kifelé haladva 1-től kezdődően növekedjenek. Az utca bal oldala páros a jobb oldala páratlan számozást kap.

(2) Terek esetén a házszámozás 1-től kezdődően folyamatos, az óra mutató járásával megegyező irányú.

(3) Földrajzi okokból csak az egyik oldalán beépíthető utcák házszámozása egytől kezdődően folyamatos.

(4) Az (1)-(3) bekezdés rendelkezései a rendelet hatályba lépésekor már meglévő közterületek házszámozást nem érintik.

8. § (1) Ugyanazon helyrajzi számú ingatlanon álló, több lépcsőházból álló épület, ikerház, sorház, esetén, továbbá telekosztás során keletkező új helyrajzi számú ingatlan esetén A, B, C, stb. alátörés alkalmazható.

(2) Egy közterületre nyíló több ingatlan azonos számmal nem jelölhető.

(3) A házszámozást új utca esetén annak földhivatali átvezetését követő döntés megérkezésétől számított 90 napon belül el kell végezni.

(4) Házszámozással még nem érintett, elnevezett közterületen a számozást 1 számmal kell kezdeni, majd az egész számok kihagyása nélkül emelkednek a közterülethez csatlakozó utolsó belterületi földrészig.

(5) Egy teleknek több házszámot adni nem lehet.

4. A házszámtábla kihelyezés szabályai

9. § (1) A házszám táblát a házzal szemben állva közterületről, illetve a magánútról jól látható helyen, a házfalra vagy az utcai kerítésre kell elhelyezni.

(2) Az ingatlan tulajdonosa köteles az ingatlant a megfelelő házszámtáblával ellátni. A házszámtábla beszerzéséről, kihelyezéséről, szükséges cseréjéről, megrongálódása esetén pótlásáról és karbantartásáról a tulajdonos saját költéségén köteles gondoskodni. A tábla kihelyezését a használatba vételi engedély jogerőre emelkedését követő 30 naptári napon belül, a szükséges cserét 15 naptári napon belül köteles a tulajdonos elvégezni.

(3) A házszám táblán a ház számozásán kívül a közterület neve kivételével más szó vagy szöveg nem szerepelhet.

5. Záró rendelkezés

10. § (1) Rendelet a kihirdetést követő 15. napon lép hatályba.

(2) E rendelet a hatályba lépést megelőzően megállapított közterület-elnevezések és házszámok érvényesség nem érinti.

1

Az önkormányzati rendeletet a Vámosújfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (V. 25.) önkormányzati rendelete 9. §-a hatályon kívül helyezte 2023. május 26. napjával.