Vámosújfalu Község Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2014 (XII.5.) önkormányzati rendelete

a talajterhelési díjról

Hatályos: 2015. 09. 09

Vámosújfalu Község Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2014 (XII.5.) önkormányzati rendelete

a talajterhelési díjról

2015.09.09.

Vámosújfalu Község Önkormányzat képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott jogalkotó hatáskörében a környezetterhelési díjról szóló többször módosított 2003. évi LXXXIX. törvény 21/A. § (2) és a 26. § (4) bekezdésében foglalt feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.

1. § (l) Az önkormányzati adóhatóság részére a Zempléni Vízmű Kft. (3980 Sátoraljaújhely, Kazinczy u. 24.), mint szolgáltató, a talajterhelési díj fizetésére kötelezett kibocsátók ellenőrzése céljából tárgyév február 28. napjáig adatszolgáltatásra köteles.

(2) Az adatszolgáltatás azon vízfogyasztók nevére, címére, születési helyére, idejére, anyja nevére és az általuk a tárgyévben fogyasztott vízmennyiségre terjed ki, akik a műszakilag rendelkezésre álló közcsatorna hálózatra nem kötöttek rá.

(3) Mérési lehetőséggel nem rendelkező vízfogyasztók átalánya: 25 m3/fő/év.

2. § A talajterhelési díjat az önkormányzat 11734169-15545813-03920000 számú talajterhelési díj bevételi számla javára kell befizetni.

3. § (1) Mentesül a talajterhelési díjfizetési kötelezettség alól az a lakossági kibocsátó

a) akinek ingatlana csak kerti csappal rendelkezik vagy

b) akinek az ingatlanán a méréssel igazolt éves vízfogyasztása nem haladja meg a 12 m3-t.

(2) Az (1) bekezdés a) pontja szerinti mentesség érvényesítéséhez a talajterhelési díj bevallásakor csatolni kell a rendelet 1. mellékletében szereplő nyilatkozatot. Az (1) bekezdés b) pontja szerinti mentesség igazolására a szolgáltató részéről az önkormányzati adóhatóságnak megküldött éves kimutatás szolgál.

(3) Mentesül a talajterhelési díjösszeg 90%-ának megfizetése alól az a kibocsátó, aki a tárgyév december 31. napjáig a műszakilag rendelkezésre álló közcsatorna-hálózatra rákötött. A rácsatlakozást a Zempléni Vízmű Kft-vel megkötött közüzemi szolgáltatási szerződéssel és záró bevallás benyújtásával kell igazolni.

(4) A (3) bekezdés szerinti kedvezmény érvényesítéséhez a talajterhelési díj bevallásakor csatolni kell a 2. mellékletében szereplő nyilatkozatot.

(5) Mentesül a talajterhelési díjösszeg 70%-ának megfizetése alól az a kibocsátó:

a) aki a műszakilag rendelkezésre álló közcsatornára csak más tulajdonában álló ingatlanon keresztül tud rákötni (szolgalmi jog) vagy

b) akinél a szennyvízcsatorna-hálózatra történő rácsatlakozás műszakilag megvalósítható, de a beruházás az ingatlan és a gerincvezeték szintkülönbsége következtében átemelő szivattyú beépítését igényli és a rákötési kérelem benyújtásáig a telekhatárig nem került kiépítésre a házi bekötővezeték.

(6)

(7) Az (5) bekezdés szerinti kedvezmények érvényesítéséhez a talajterhelési díj bevallásakor csatolni kell a rendelet 3. mellékletében szereplő nyilatkozatot és a Zempléni Vízmű Kft. által kiadott igazolásokat.

(8) Az (1), (3), (5) és (6) bekezdésben foglaltakat a tárgyévet követő év március 31-ig benyújtandó, 2014. évi bevallások adatai alapján, a 2013. február 01-től hatályos egységdíjjal számítandó, 2015. március 31-ig fizetendő díjösszegekre nézve lehet első alkalommal figyelembe venni. A (3), (5) és (6) bekezdés szerinti díjkedvezmények a talajterhelési díj alapból vehetők igénybe.

(9) A helyi vízgazdálkodási hatósági jogkörbe tartozó szennyvízelvezetéshez kapcsolódó talajterhelési díj a települési önkormányzat környezetvédelmi alapjának bevételt képezi.

4. § E rendelet 2015. január 1. napján lép hatályba és hatályát veszti a talajterhelési díjról szóló 13/2009. (XII. 21.) önkormányzati rendelete.