Vámosújfalu Község Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2014 (VII.15.) önkormányzati rendelete

a pénzben és természetben nyújtható szociális ellátásokról szóló 13/2013. (XII. 30.) önkormányzati rendeletének módosításáról

Hatályos: 2014. 07. 15- 2022. 03. 01

Vámosújfalu Község Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2014 (VII.15.) önkormányzati rendelete

a pénzben és természetben nyújtható szociális ellátásokról szóló 13/2013. (XII. 30.) önkormányzati rendeletének módosításáról1

2014.07.15.

Vámosújfalu Község Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (1) bekezdés, 25. § (3) bekezdés b) pontjában, 26. §-ában, 32. § (1) bekezdés b.), (3) bekezdés, 33. § (7) bekezdés 37. § (1) bekezdés d.) 37/A. § (3), 38. § (9), 45. § (1), (5) bekezdéseiben, 48. § (4) bekezdésében, 50. § (3) bekezdésében, 55/C. § (4) bekezdésében, 58/B. § (2) bekezdésében, 62. § (2) bekezdésében, 63. § és 132. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjába meghatározott feladatkörében eljárva a pénzben és természetben adható szociális ellátásokról szóló 13/2013. (XII. 30.) önkormányzati rendelet (továbbiakban Szociális rendelet)módosítása érdekében a következőket rendeli el:

1. § A Szociális rendelet 4. § a az alábbi (3) bekezdéssel egészül ki:

„(3) A személyes gondoskodás keretében biztosított szociális alapszolgáltatások és szakosított ellátások a szociális alapellátások körében:

a) étkeztetés,

b) házi segítségnyújtás,

c) családsegítés.

2. § A Szociális rendelet 5. §-a az alábbi (2)-(3) bekezdésekkel egészül ki:

„(2) A Rendelet 4. § (3) bekezdés a) és b) pontja szerinti ellátásokat Vámosújfalu Község Önkormányzat közvetlenül az általa fenntartott konyha és házi segítségnyújtás által biztosítja.

(3) A Rendelet 4. § (3) bekezdés c) pontjában meghatározott ellátást az önkormányzat a Zempléni Családokért Alapítványon keresztül, ellátási szerződéssel biztosítja.

3. § A Szociális rendelet 7. § (4) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

„(4) Elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásra igényelt önkormányzati segélyre jogosult az eltemettető az egy főre jutó havi jövedelem összege nem haladja meg

a) családban élőnél az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200%-át,

b) egyedül élő személy esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 280 %-át.

4. § A Szociális rendelet 9. § (1) bekezdés a) pontja törlésre kerül.

5. § A Szociális rendelet 17. §-a az alábbiak szerint változik:

1. A kérelemben és a vagyon- illetve jövedelemnyilatkozatban szereplő adatok, tények valódisága az eljárás során szükség szerint, az alábbiakkal ellenőrizhető:
a. környezettanulmány készítése, a kérelmező által megadott tartózkodási helyen,
b. az ügyintéző megkeresheti a polgárok személyi adatait és lakcímét nyilvántartó szervet, helyi gépjármű-nyilvántartót, jövedelemigazolást kiállító munkáltatót, Nemzeti Adó és Vámhivatalt,
c. munkanélküli státusz az illetékes Munkaügyi Központ határozatával igazolható,
d. házasság felbontását, gyermektartásdíjat, bontóperi ítélettel, vagy a tartásdíj megállapítása, vagy végrehajtása iránti eljárás megindításáról kiállított igazolással kell bizonyítani, amennyiben a tartásdíjról a szülők egyezséget kötöttek, az erről szóló nyilatkozat is elfogadható,
e. 18. életévét betöltött gyermek tanulói, hallgatói jogviszonya iskolalátogatási igazolással igazolható.
2. E rendelet alkalmazásában a gyermekét egyedül nevelő szülő egyedülállóságát
a. amennyiben a gyermek (gyermekek) házasságból született (születtek), a válást és a gyermek elhelyezését bizonyító jogerős bírósági ítélet bemutatásával köteles igazolni, illetve
b. amennyiben a szülők házasságban, de külön háztartásban vagy élettársi kapcsolatban éltek, de az már megszakadt - a bírósági döntést a gyermek elhelyezéséről és a tartásdíj megállapításáról, ennek hiányában a szülői felügyeleti jogkörbe tartozó nyilatkozatukat a gyermek(ek) elhelyezéséről és a tartásdíj megállapításáról, amit a gyámhivatal jegyzőkönyvezett -, köteles bemutatni, hogy a gyermek(ek) szülői felügyeletét kettejük közül ki gyakorolja, illetve a másik fél milyen összegű gyermektartásdíj megfizetésére vállal kötelezettséget.
3. Az (1) bekezdésben foglaltaktól a különélő házastárs/élettárs agresszív, családot veszélyeztető magatartása esetén a családgondozó írásbeli javaslata alapján, kivételesen el lehet tekinteni. Az (1) bekezdés b) pontjában nevesített megállapodásról szóló gyámhivatali jegyzőkönyv a felvételtől számított 1 évig fogadható el, ezt követően pedig a gyermekelhelyezés és a gyermektartásdíj tárgyában hozott bírósági döntést lehet csak figyelembe venni.

6. § A Szociális rendelet az alábbi III/A fejezettel egészül ki:

Személyes gondoskodást nyújtó alapszolgáltatások és szakosított ellátások

7. § A szociális rendelet az alábbi 20/A §-al egészül ki.

A személyes gondoskodást nyújtó ellátások igénybevétele

20/A. §

1. A személyes gondoskodás formáinak igénybevételére irányuló kérelmeket a jegyzőnél lehet benyújtani, elbírálásáról a jegyző dönt.
2. A jegyző, az önkormányzat által biztosított ellátásokra az ellátást igénybe vevő személlyel, vagy törvényes képviselőjével megállapodást köt. A jegyző a megállapodást módosíthatja, ha
a. az ellátás időtartamát az ellátott, vagy törvényes képviselője módosítani kívánja,
b. az önkormányzat által nyújtott szolgáltatások formája, módja, illetve köre megváltozik,
c. ha a személyi térítési díj megállapítására, illetve fizetésére vonatkozó szabályok megváltoznak.
3. A jegyző és az ellátást igénybe vevő személy, vagy törvényes képviselője között létrejött megállapodás az alábbiakat tartalmazza:
a. az ellátás kezdetének időpontját
b. az intézményi ellátás időtartamát,(határozott vagy határozatlan időtartam megjelölését)
c. az intézmény által nyújtott szolgáltatások tartalmát,
d. személyi térítési díj megállapítására, fizetésére vonatkozó szabályokat,
e. egyszeri hozzájárulás megfizetésének kötelezettsége esetén a hozzájárulás összegét, annak beszámítására, teljes vagy részleges visszafizetésére vonatkozó szabályokat,
f. intézményi jogviszony megszűnésének módját,
g. panasztétel lehetőségét.
4. A szociális alapellátás körében sürgős, azonnali ellátás, soron kívüli elhelyezés biztosítható abban az esetben, ha az ellátás hiánya a kérelmező életét, testi épségét veszélyezteti.
5. Amennyiben az ellátást igénylő, illetve törvényes képviselője jegyző döntését vitatja, az arról szóló értesítés kézhezvételétől számított 8 napon belül a fenntartóhoz fordulhat. Ilyen esetben a beutalás kérdéséről az önkormányzat képviselő-testületének Pénzügyi-Szociális-Ügyrendi Bizottsága határozattal dönt.

8. § A szociális rendelet az alábbi 20/B §-al egészül ki.

A személyes gondoskodás térítési díjára vonatkozó rendelkezések

20/B. §

1. Az alap- és szakellátásokért fizetendő személyi térítési díj összegét jegyző állapítja meg. Az 1993. évi III. tv. 114. §. /2/ bek. c./ pontjában rögzített tartásra köteles személyek részére megállapítandó térítési díj összegéről és felülvizsgálatáról a fenntartó képviseletében a Pénzügyi-Szociális-Ügyrendi Bizottság határozattal dönt.
2. A fenntartó képviseletében a Pénzügyi-Szociális-Ügyrendi Bizottság dönt a személyi térítési díjból származó behajthatatlan hátralék elengedéséről és törléséről.

9. § A szociális rendelet az alábbi 20/C §-al egészül ki.

Az ellátás megszűnésének esetei

20/C. §

1. A személyes gondoskodást nyújtó ellátás megszűnésének esetei a szociális törvény 100. §-ában meghatározottakon túl:
a. rászorultsági körülmény megváltozása
b. állandó lakóhely változása
c. házirendben meghatározott szabályok súlyos megsértése.
2. Az ellátás megszüntetésének időpontjaként az utolsó ellátásban töltött napot kell figyelembe venni.

10. § A szociális rendelet az alábbi 20/D §-al egészül ki.

Étkeztetés

20/D. §

1. Étkeztetés keretében azoknak a szociálisan rászorult személyeknek legalább napi egyszeri meleg étkezéséről kell gondoskodni, akik azt önmaguk, illetve eltartottjaik részére tartósan, vagy átmeneti jelleggel nem képesek biztosítani, különösen:
a. 60 év feletti életkorúak,
b. hajléktalanok.
2. A jegyző az étkeztetés biztosításának megkezdését megelőzően megvizsgálja az ellátást igénylő havi jövedelmét.
3. Ebéd házhozszállítása esetén az étkeztetés térítési díja, a szállítási díj mindenkori önköltségével növekszik.
4. Az étkezési térítési díj megállapításáról és felülvizsgálatáról a jegyző dönt.
5. Az étkeztetés térítési díját a rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.

11. § A szociális rendelet az alábbi 20/E §-al egészül ki.

Házi segítségnyújtás

20/E. §

1. Házi segítségnyújtás keretében kell gondoskodni elsősorban azon személyekről, akik otthonukban önmaguk ellátására saját erőből nem képesek és róluk nem gondoskodnak.
2. A házi segítségnyújtás igénybevételét megelőzően vizsgálni kell a gondozási szükségletet. A házi segítségnyújtást a megállapított gondozási szükségletnek megfelelő időtartamban, de legfeljebb napi 4 órában kell biztosítani. A gondozási szükséglet megállapítását a jegyző által kijelölt szociális gondozó végzi el.
3. Akinek ellátását tartási, vagy öröklési szerződésben vállalták – ideiglenesen - helyzetének rendezéséig lehet házi segítségnyújtásban részesíteni.

12. § (1) Ezen rendelet kihirdetését követő 5. napon lép hatályba, hatályba lépését követő 3. napon hatályát veszti.

1

Az önkormányzati rendeletet a Vámosújfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2022. (II. 24.) önkormányzati rendelete 13. §-a hatályon kívül helyezte 2022. március 2. napjával.