Vámosújfalu Község Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2015 (II.15.) önkormányzati rendelete

a szociális tűzifa támogatás helyi szabályairól

Hatályos: 2015. 02. 16- 2022. 03. 01

Vámosújfalu Község Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2015 (II.15.) önkormányzati rendelete

a szociális tűzifa támogatás helyi szabályairól1

2015.02.16.

Vámosújfalu Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a települési önkormányzatok szociális tüzelőanyag vásárláshoz kapcsolódó kiegészítő támogatásról szóló 46/2014. (IX. 25.) BM rendelet 2. § (1) bekezdésében biztosított felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. tv. 13. § (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. Fejezet

A támogatásra vonatkozó általános szabályok

1. Az önkormányzati rendelet célja, hatálya

1. § (1) A helyi önkormányzatok szociális célú tűzifavásárláshoz kapcsolódó kiegészítő támogatásáról szóló 46/2014. (IX. 25.) BM rendelet alapján a központi költségvetés a helyi önkormányzatok szociális célú tűzifavásárláshoz kapcsolódó kiegészítő támogatást biztosított Vámosújfalu község számára.

(2) E rendelet célja, hogy Vámosújfalu településen élők részére támogatást nyújtson szociális rászorultsága alapján, tekintettel a törvényi felhatalmazásra meghatározza a természetben nyújtott szociális ellátás, egyszeri tűzifa juttatást ellátási forma jogosultsági feltételeit, és az igénylés, odaítélés menetét.

(3) E rendelet hatálya kiterjed Vámosújfalu község közigazgatási területén életvitelszerűen lakó és ott lakcímmel rendelkező állampolgárokra.

2. A támogatás feltételei

2. § (1) Az önkormányzat vissza nem térítendő természetbeni támogatást, tűzifát biztosít annak a személynek, aki

a. aktív korúak ellátására, vagy
b. időskorúak járadékára, vagy
c. adósságkezelési támogatáshoz kapcsolódó adósságcsökkentési támogatásra, vagy
d. lakásfenntartási támogatásra jogosult, vagy
e. halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő család, vagy
f. rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesül, vagy
g. közgyógyellátásra jogosult, vagy
h. 3 vagy annál több gyermeket nevel, vagy
i. ápolási díjra jogosult, vagy
j. 65 éven felüli egyedül élő nyugdíjas, akinek jövedelme nem haladja meg a mindenkori nyugdíj minimum háromszorosát, vagy
k. jövedelemmel nem rendelkezik.
(2) Az (1) bekezdésben foglalt jogosulti körön belül elsőbbséget élveznek azok,
a) akik időszakosan, vagy tartósan oly mértékű létfenntartási gondokkal küzdenek, mely veszélyezteti a lakásingatlanuk téli fűtését,
b) akik az (1) bekezdés szerinti jogosultsági feltételek közül legalább 4 ok alapján jogosultak szociális tűzifa ellátásra.
(3) Támogatás feltétele továbbá, hogy a jogosult fa vagy vegyes fűtéssel rendelkezzen és a lakás téli fűtését fával biztosítja.
(4) A tűzifa támogatás ugyanazon lakott ingatlanra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és a háztartások számától. Amennyiben egy ingatlanról több kérelem érkezik, az elbírálás a kérelem beérkezésének sorrendjében történik.
(5) A tűzifa támogatás mértéke ingatlanonként 1 erdei m3.

3. § (1) Nem jogosult szociális célú tűzifa támogatásra – függetlenül a 2. § -ban meghatározott feltétel teljesülésétől – az a személy, család

a. aki erődgazdálkodó, erdőtulajdonos és az elmúlt 2 évben engedéllyel fakitermelést végzett,
b. azon ingatlan vonatkozásában, mely tűzifával egyáltalán nem fűthető,
(2) Az üresen álló, nem lakott ingatlanra, amelyben életvitelszerűen senki sem él, a támogatás nem kérhető.

3. A támogatás igénylésének menete

4. § (1) A támogatás megállapítása iránti eljárás kérelemre indul.

(2) A kérelmeket a Tolcsvai Közös Önkormányzati Hivatal Vámosújfalui Kirendeltségéhez (3941 Vámosújfalu, Csécsi Nagy Pál út 8.) (továbbiakban: Önkormányzati Hivatal) lehet benyújtani.

(3) A kérelemben kérelmező nyilatkozik jövedelmi viszonyairól, a jogosultságának a Rendelet 2. § (1) bekezdés szerin ti indokáról, jövedelmi helyzetéről.

(4) A kérelmek elbírálása során az Önkormányzati Hivatal ügyintézője jogosult a jövedelmi és vagyoni helyzet ellenőrzésére a rendelkezésére szolgáló adatbázisokból.

(5) A kérelmek elbírálása a Vámosújfalu Község Önkormányzat Képviselő-testületének hatáskörébe tartozik.

(6) A polgármester 2015. február 25. napjáig gondoskodik a tűzifa kiszállításáról.

(7) A tűzifa átvételét a jogosult az átvételi elismervény aláírásával igazolja.

5. § A támogatás kizárólagos forrása a BM rendelet 1. melléklete szerint az Önkormányzat számára megállapított 952.500,- Ft kiegészítő támogatás, valamint az Önkormányzat által külön határozatban biztosított saját forrás. A forrás felhasználását követően benyújtott kérelmeket – függetlenül attól, hogy azok a 2. § meghatározott feltételeknek megfelelnek-e el kell utasítani.

II. Fejezet

Záró rendelkezések

6. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Hatályát veszti a szociális tűzifa támogatás helyi szabályairól szóló 12/2014. (XI. 11.) önkormányzati rendelet.

1

Az önkormányzati rendeletet a Vámosújfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2022. (II. 24.) önkormányzati rendelete 19. §-a hatályon kívül helyezte 2022. március 2. napjával.