Vámosújfalu Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2016 (XI.29.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tűzifa támogatás helyi szabályairól

Hatályos: 2016. 11. 30- 2017. 02. 27


Vámosújfalu Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. Cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:


I. fejezet

A támogatásra vonatkozó általános szabályok

1. A rendelet célja, hatálya



1. § (1)) E rendelet célja, hogy Vámosújfalu településen élők részére támogatást nyújtson szociális rászorultsága alapján, tekintettel a törvényi felhatalmazásra meghatározza a természetben nyújtott szociális ellátás, egyszeri tűzifa juttatás ellátási forma jogosultsági feltételeit, és az igénylés, odaítélés menetét.


(2) E rendelet hatálya kiterjed Vámosújfalu község közigazgatási területén életvitelszerűen lakó és ott lakcímmel rendelkező állampolgárokra.

2. A támogatás feltételei


2. § (1) Az önkormányzat vissza nem térítendő természetbeni támogatást, tűzifát biztosít annak a személynek, aki

  • Aktív korúak ellátásában, vagy
  • időskorúak járadékában, vagy
  • települési támogatásban részesül, vagy
  • halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevel, vagy
  • rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult, vagy
  • közgyógyellátásra jogosult, vagy
  • legalább 3 gyermeket nevel, vagy
  • ápolási díjra jogosult, vagy
  • 65 éven felüli egyedül élő nyugdíjas, akinek jövedelme nem haladja meg a mindenkori nyugdíj minimum háromszorosát, vagy
  • jövedelemmel nem rendelkezik, vagy
  • 70 év fölötti személyek jövedelemre tekintet nélkül.


(2) Támogatás feltétele továbbá, hogy a jogosult fa vagy vegyes fűtéssel rendelkezzen és a lakás téli fűtését fával biztosítja.

(3) A tűzifa támogatás ugyanazon lakott ingatlanra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és a háztartások számától. Amennyiben egy ingatlanról több kérelem érkezik, az elbírálás a kérelem beérkezésének sorrendjében történik.

(4) A tűzifa támogatás mértéke ingatlanonként minimálisan 1 erdei m3.

(5) A Képviselő-testület a rászorultság mértékétől függően – méltányosságból – ingatlanonként 1,5 m3 tűzifa támogatást is megállapíthat.

3. § (1) Nem jogosult szociális célú tűzifa támogatásra – függetlenül a 2. § -ban meghatározott feltétel teljesülésétől – az a személy, család

  • aki erődgazdálkodó, erdőtulajdonos és az elmúlt 2 évben engedéllyel fakitermelést végzett,
  • azon ingatlan vonatkozásában, mely tűzifával egyáltalán nem fűthető,

 (2) Az üresen álló, nem lakott ingatlanra, amelyben életvitelszerűen senki sem él, a támogatás nem kérhető.

3. A támogatás igénylésének menete


4. § (1) A támogatás megállapítása iránti eljárás az e rendelet 1. számú függelék szerinti kérelemre indul.

(2) A kérelmeket 2016. december 15. napjáig, Tolcsvai Közös Önkormányzati Hivatal Vámosújfalui Kirendeltségéhez (3941 Vámosújfalu, Csécsi Nagy Pál út 8.) (továbbiakban: Önkormányzati Hivatal) lehet benyújtani.

(3) A kérelemben a kérelmező nyilatkozik a jogosultságának a Rendelet 2. § (1) bekezdés a) és b) pontok szerinti indokáról, és a kérelméhez mellékeli az ezt bizonyító határozat, vagy hatósági bizonyítvány másolatát.

(4) A kérelmek elbírálása a Vámosújfalu Község Önkormányzat Képviselő-testület hatáskörébe tartozik, aki a támogatásról legkésőbb 2016. december 31. napjáig dönt.

(5) A polgármester legkésőbb 2017. február 15. napjáig gondoskodik a tűzifa térítésmentes kiszállításáról.

(6) A tűzifa átvételét a jogosult a rendelet 2. számú függeléket képező átvételi elismervény aláírásával igazolja.

5. § A támogatás kizárólagos forrása a költségvetési törvény 1. mellékletének IX. 18 pontja szerint az Önkormányzat számára megállapított 1.564.640.- Ft kiegészítő támogatás, valamint az Önkormányzat által külön határozatban biztosított saját forrás. A forrás felhasználását követően benyújtott kérelmeket – függetlenül attól, hogy azok a 2. § meghatározott feltételeknek megfelelnek-e és a 4. § (2) bekezdésében meghatározott határidőre érkeztek-e – el kell utasítani. El kell utasítani továbbá azokat a kérelmeket, melyek a 4. § (2) bekezdésében meghatározott határidőn túl kerültek benyújtásra.


II. Záró rendelkezések


6. § Ezen rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba, és 2017. február 28. napján hatályát veszti.