Vámosújfalu Község Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2017 (X.30.) önkormányzati rendelete

a szociális tűzifa támogatás helyi szabályairól

Hatályos: 2017. 10. 31- 2018. 04. 29

Vámosújfalu Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. Cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:

1. A rendelet célja, hatálya


1. § (1) A rendelet célja, hogy Vámosújfalu településen élők részére támogatást nyújtson szociális rászorultsága alapján, tekintettel a törvényi felhatalmazásra meghatározza a természetben nyújtott szociális támogatás, egyszeri tűzifa juttatás ellátási forma jogosultsági feltételeit, és az igénylés, odaítélés menetét.


(2) A rendelet hatálya kiterjed Vámosújfalu község közigazgatási területén életvitelszerűen lakó és ott lakcímmel rendelkező állampolgárokra.

2. A támogatás feltételei


2. § (1) Az önkormányzat vissza nem térítendő természetbeni támogatást, tűzifát biztosít annak a személynek, aki

a) Aktív korúak ellátásában, vagy

b) időskorúak járadékában, vagy

c) települési támogatásban részesül, vagy

d) halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevel, vagy

e) rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult, vagy

f) közgyógyellátásra jogosult, vagy

g) legalább 3 gyermeket nevel és a közös háztartásában elő családtagjainak az egy főre eső havi jövedelme nem haladja meg a mindenkori legkisebb nyugdíj összegének hatszorosát, vagy

h) ápolási díjra jogosult, vagy

i) tárgyévben legalább 65. életévét betölti, egyedül élő nyugdíjas és jövedelme nem haladja meg a mindenkori legkisebb nyugdíj összegének háromszorosát, vagy

j) jövedelemmel nem rendelkezik, vagy

k) tárgyévben legalább a 70. életévét betölti, és a közös háztartásában elő családtagjainak az egy főre eső havi jövedelme nem haladja meg a mindenkori legkisebb nyugdíj összegének hatszorosát.


(2) A kérelmek elbírálásánál előnyt élvez a 2. § (1) bekezdés a)-d) pontban megjelölt személy.


(3) Támogatás feltétele továbbá, hogy a jogosult fa vagy vegyes fűtéssel rendelkezzen és a lakás téli fűtését fával biztosítja.


(4) A tűzifa támogatás ugyanazon lakott ingatlanra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és a háztartások számától.


(5) Amennyiben egy ingatlanból több kérelem érkezik, az elbírálás során előnyt élvez az, aki a kérelmet korábban nyújtotta be.


(6) A tűzifa támogatás mértéke ingatlanonként minimálisan 1 erdei m3.


(7) A Képviselő-testület a rászorultság mértékétől függően – méltányosságból – ingatlanonként 1,5 m3 tűzifa támogatást is megállapíthat.

3. § (1) Nem jogosult szociális célú tűzifa támogatásra – függetlenül a 2. § -ban meghatározott feltételek teljesülésétől – az a személy, család, aki erdőgazdálkodó, erdőtulajdonos és az elmúlt 2 évben engedéllyel fakitermelést végzett.


(2) Az üresen álló, életvitelszerűen nem lakott ingatlanra vonatkozó támogatás nem kérhető.


(3) Az önkormányzat vállalja, hogy a szociális tűzifa támogatásban részesülőktől ellenszolgáltatást semmiféle jogcímen nem kér.

3. A támogatás igénylésének menete


4. § (1) A támogatás megállapítása iránti eljárás az e rendelet 1. számú függelék szerinti kérelemre indul.


(2) A kérelmeket 2017. november 30. napjáig, Tolcsvai Közös Önkormányzati Hivatal Vámosújfalui Kirendeltségéhez (3941 Vámosújfalu, Csécsi Nagy Pál út 8.) (továbbiakban: Önkormányzati Hivatal) lehet benyújtani.


(3) A kérelemben a kérelmező nyilatkozik a jogosultságának a Rendelet 2. § (1) bekezdés a) és b) pontok szerinti indokáról, és a kérelméhez mellékeli az ezt bizonyító határozat, vagy hatósági bizonyítvány másolatát.


(4) A kérelmek elbírálása a Vámosújfalu Község Önkormányzat Képviselő-testület hatáskörébe tartozik, aki a támogatás odaítéléséről legkésőbb 2017. december 15. napjáig dönt.


(5) A polgármester legkésőbb 2018. február 15. napjáig gondoskodik a tűzifa térítésmentes kiszállításáról.


(6) A tűzifa átvételét a jogosult a rendelet 2. számú függeléket képező átvételi elismervény aláírásával igazolja.

5. § (1) A támogatás kizárólagos forrása a költségvetési törvényben megállapított, szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó 2.346.960,- Ft kiegészítő támogatás, valamint az önkormányzat által biztosított saját forrás.


(2) A támogatás felhasználását követően benyújtott kérelmeket – függetlenül attól, hogy azok a rendelet 2. §-ában meghatározott feltételeknek megfelelnek-e és a 4. § (2) bekezdésében meghatározott határidőre érkeztek-e – el kell utasítani.


(3) El kell utasítani továbbá azokat a kérelmeket, melyek a 4. § (2) bekezdésében meghatározott határidőn túl kerültek benyújtásra.

4. Záró rendelkezések


6. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és 2018. április 30. napján hatályát veszti.




                    Jadlóczki Lajos                                                            Szabó Ferenc

                     polgármester                                                                    jegyző