Vámosújfalu Község Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2017 (XI.16.) önkormányzati rendelete

a Bursa Hungarica Ösztöndíjrendszer szabályairól

Hatályos: 2017. 11. 17

Vámosújfalu Község Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdés 8. pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet célja



  1. § A Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszer célja, hogy a hallgatónak adományozott szociális ösztöndíjjal segítse a szociálisan hátrányos helyzetű, szociálisan rászoruló nappali tagozaton felsőoktatási képzésben részt vevő, továbbá felsőoktatási intézménybe jelentkezni kívánó fiatalok felsőfokú tanulmányainak folytatását, segítséget nyújtson tanulmányaik eredményes befejezéséhez.

2. A rendelet hatálya



2. § Vámosújfalu Község Önkormányzata a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat keretében, az önkormányzat költségvetésének terhére ösztöndíj támogatásban részesíti az önkormányzat területén állandó bejelentett lakóhellyel rendelkező, hátrányos  szociális helyzetű felsőoktatási intézményben tanuló vagy felsőoktatási intézménybe jelentkezni kívánó hallgatókat, akik a pályázati kiírásban és e rendeletben foglalt feltételeknek megfelelnek.

3. A támogatás formája



3. § (1) Az önkormányzat a pályázatok elbírálása során a pályázót 3.000.- Ft-tól 10.000.- Ft-ig terjedő összegű támogatásban részesíti, vagy a pályázó támogatási igényét elutasítja.

(2) Az önkormányzat a megítélt havi támogatás összegét a pályázati forduló teljes időtartamára garantálja, a megítélt összeget nem módosíthatja.

(3) A támogatás pénzügyi fedezetét az önkormányzat a mindenkori éves költségvetésében biztosítja.


4. A pályázat benyújtása


4. § (1) A pályázatok benyújtása az adott évi pályázati rendszer Általános Szerződési Feltételeiben meghatározottak szerint a vonatkozó informatikai rendszerben rögzített és onnan kinyomtatott pályázati űrlappal történik. A pályázatokat a Tolcsvai Közös Önkormányzati Hivatal Vámosújfalui Kirendeltségéhez kell benyújtani.

(2) A pályázatok benyújtásának és elbírálásának határideje az adott évi pályázati rendszer Általános Szerződési Feltételeiben meghatározottak szerint kerül kiírásra.



5. A jogosultság feltételei


5. § (1) Ösztöndíjban az a hallgató részesülhet:


a) aki a pályázatban előírt feltételeknek megfelel,

b) akinek a közös háztartásban élő családtagjainak az egy főre eső jövedelme nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének ötszörösét,

c) aki a pályázatát határidőre benyújtotta, és a pályázat kötelező mellékleteit hiánytalanul csatolta.


(2) A jogosultság elbírálásához a következő igazolásokat kell becsatolni:


a) a vonatkozó informatikai rendszerben kitöltött pályázati űrlap aláírva,

b) a felsőoktatási intézmény igazolását arról, hogy a pályázó a pályázati kiírásban felsorolt képzési formák valamelyikében részt vesz,

c) a pályázó rászorultságának igazolására köteles becsatolni saját és vele egy háztartásban élők jövedelemigazolásait.

6. Az ösztöndíjpályázatok elbírálása



6. § (1) A Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat tekintetében a képviselő-testület dönt.


(2) A döntés utáni eljárásra, az ösztöndíj folyósítására, a szociális rászorultság felülvizsgálatára a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat Általános Szerződési Feltételeiben foglaltakat kell alkalmazni.

7. Záró rendelkezések



7. § (1) Ez a rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Hatályát veszti Vámosújfalu Község Önkormányzat Képviselő-testületének a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíj rendszerben történő részvétel helyi feltételeiről szóló 9/2002. (VIII. 28.) önkormányzati rendelete.




                     Jadlóczki Lajos                                                            Szabó Ferenc

                      polgármester                                                                    jegyző