Vámosújfalu Község Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2019 (VI.24.) önkormányzati rendelete

kitüntetések alapításáról és adományozásának rendjéről

Hatályos: 2019. 06. 25

Vámosújfalu Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés i) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések


1.§ Vámosújfalu Község Önkormányzata Képviselő-testülete Vámosújfalu községért végzett kimagasló teljesítmények megbecsülésére és elismerésére az alábbi önkormányzati kitüntetéseket (a továbbiakban: kitüntetések) alapítja:

a) „Vámosújfaluért Emlékérem” kitüntetés,

b) „Vámosújfaluért Emlékplakett” kitüntetés;

c) „Vámosújfaluért Díszoklevél” kitüntetés;

2.§ A kitüntetések odaítélése a képviselő-testület hatáskörébe tartozik.

3.§ (1) A kitüntetések adományozását a polgármester, a települési képviselő, az intézményvezető és helyi civil szervezet vezetője kezdeményezheti.

(2) A kitüntetések adományozására irányuló előterjesztésben a megalapozott döntéshez szükséges részletességgel be kell mutatni a kitüntetés alapjául szolgáló érdemeket.

(3) Az adományozásra jelöltnek az adományozást megelőzően nyilatkoznia kell a kitüntetés elfogadásáról.

4.§ (1) A kitüntetésekről a képviselő-testület minősített többséggel dönt.

(2) A kitüntetést a polgármester adja át a kitűntetés adományozásáról szóló határozatban megjelölt időpontban, állami vagy helyi ünnepség keretében.

(3) A kitüntetésben részesített személyekről az önkormányzati hivatal nyilvántartást vezet. A nyilvántartás a kitüntetésben részesült személy nevét, születési helyét és idejét, a kitüntetés megjelölését, valamint az adományozás rövid indokolását és az átadás időpontját tartalmazza.

(4) A kitüntetések adományozásával összefüggő kiadások fedezetét az önkormányzat költségvetésében kell biztosítani.


2. „Vámosújfaluért Emlékérem” kitüntetés


5. § (1) A képviselő-testület a település lakossága érdekében, az egész községért hosszú időn át nyújtott kiemelkedő teljesítmény megtisztelő elismerésére adományoz „Vámosújfaluért Emlékérem” kitüntetést.

(2) A „Vámosújfaluért Emlékérem” kitüntetés olyan személynek adományozható, aki:

a) az oktatás, a nevelés, az egészségügy, a kultúra, a hitélet, a sport, a közigazgatás vagy más területen értékmegőrző, eredménygazdagító tevékenységével szolgálta, szolgálja a közösséget, vagy

b) a község fejlesztésében, a társadalmi, gazdasági élet bármely ágazatában kiemelkedő munkát végzett, amellyel a település értékeit növelő eredményeket ért el.

(3) Az Emlékérem fémből készült, kör alakú, 100 mm átmérőjű és bársonyborítású díszdobozban kerül átadásra. Felirata: „Vámosújfaluért” és a község címere dísziti.

(4) Az Emlékéremhez kitűző jár, amely 20x30 mm nagyságú festett fém, amelyen a község címere és az adományozás éve látható.

(5)   A „Vámosújfaluért Emlékérem” kitüntetés évenként legfeljebb 3 fő részére adományozható.

(6) Egy személy a kitüntetést csak egyszer kaphatja meg.

3. „Vámosújfaluért Emlékplakett” kitüntetés


6. § (1) A képviselő-testület a település lakossága, vagy annak egy része érdekében, hosszabb időn át nyújtott kiemelkedő teljesítmény megtisztelő elismerésére adományoz „Vámosújfaluért Emlékplakett” kitüntetést.

(2) A „Vámosújfaluért Emlékplakett” kitüntetés olyan személynek adományozható, aki:

a) a község közéletében, köztisztviselői vagy közalkalmazotti szolgálatban kiemelkedő munkát végzett, s ezzel általános elismerést vívott ki az ügyfelek vagy a szolgáltatást igénybe vevők körében,

b) kiemelkedő tevékenységet folytatott a közművelődési munka végzése során, a közművelődés korszerű formáinak és módszerinek kidolgozásában vagy megvalósításában és a kultúra, különösen a helyi népi kultúra és a népi hagyományok megőrzésében,

c) kiemelkedő tevékenységet folytatott az óvodai, iskolai oktató-nevelő munkában, a tehetséggondozás területén, magas fokú pedagógiai és szakmai felkészültsége alapján élen járt az újszerű és hatékony pedagógiai módszerek alkalmazásában,

d) kiemelkedő, példaértékű tevékenységet végzett, a település lakosságának egészségügyi és szociális ellátása érdekében,

e) kiemelkedő tevékenységet végzett helyi szervezet tagjaként és/vagy nemzetközi vagy országos megyei szintű eredményt ért el.

(3) Az Emlékplakett ólomüvegből készült, nyolcszög alakú, 120 mm átmérőjű. Felirata: „Vámosújfaluért” és a község címere díszíti, gravírozott felirattal.

(4) Az Emlékplaketthez kitűző jár, amely 20x30 mm nagyságú festett fém, amelyen a község címere és az adományozás éve látható.

(5)   A „Vámosújfaluért Emlékplakett” kitüntetés évenként legfeljebb 3 fő részére adományozható.

(6) Egy személy a kitüntetést csak egyszer kaphatja meg.

4. „Vámosújfaluért Díszoklevél” kitüntetés


7.§ (1) Vámosújfalu községért végzett értékes munkájáért „Vámosújfaluért Díszoklevél” kitüntetés adományozható annak a személynek, aki a település érdekében a kitüntetés évében vagy az azt megelőző években, a település fejlesztésében, a társadalmi, gazdasági, szociális, egészségügyi, kulturális élet bármely ágazatában eredményes munkát végzett.

(2) A Díszoklevél A3 méretű előnyomott színes papír, mely tartalmazza az elismerés tárgyát, az elismerésben részesült személy nevét, az önkormányzat döntésének számát, az adományozás időpontját. Felirata: „Vámosújfaluért Díszoklevél”. A Díszoklevelet a polgármester írja alá.

(3) A „Vámosújfaluért Díszoklevél” kitüntetés évente legfeljebb 6 fő részére adományozható, amelyből 3 fő csak 18 év alatti személy lehet.

5. Záró rendelkezések


8. § A rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.



Jadlóczki Lajos                                                                Szabó Ferenc

              polgármester                                                                        jegyző