Vámosújfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (VIII. 10.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tűzifa támogatás helyi szabályairól

Hatályos: 2023. 08. 11- 2024. 04. 29

Vámosújfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (VIII. 10.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tűzifa támogatás helyi szabályairól

2023.08.11.

Vámosújfalu Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. Cikk (2) bekezdésében biztosított felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:

1. § (1) A rendelet célja, hogy a Vámosújfalu településen élők részére támogatást nyújtson szociális rászorultság alapján, tekintettel a törvényi felhatalmazásra meghatározza a természetben nyújtott szociális támogatás, egyszeri tűzifa juttatás jogosultsági feltételeit és az igénylés, odaítélés menetét.

(2) A rendelet hatálya kiterjed Vámosújfalu közigazgatási területén életvitel szerűen lakó és ott bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező állampolgárokra.

2. § (1) Az önkormányzat a szociálisan rászoruló személyeknek legfeljebb 2 erdei m3 vissza nem térítendő természetbeni támogatást, egyszeri tűzifa támogatást biztosíthat, a rendelkezésére álló 61 erdei m3 keménylombos tűzifakeret terhére.

(2) Szociálisan rászoruló személy, aki:

a) aktív korúak ellátásában, vagy

b) időskorúak járadékában, vagy

c) települési támogatásban részesül, vagy

d) halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevel, vagy

e) rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult, vagy

f) legalább 3 gyermeket nevel és a közös háztartásban élő családtagjainak az egy főre jutó havi jövedelme nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének ötszörösét, vagy

g) tárgyévben legalább a 65. életévét betölti, egyedül élő nyugdíjas és jövedelme nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének ötszörösét, vagy

h) jövedelemmel nem rendelkezik, vagy

i) tárgyévben legalább a 70. életévét betölti és a közös háztartásában élő családtagjainak az egy főre jutó havi jövedelme nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének ötszörösét.

(3) A kérelmek elbírálásánál előnyt élvez a 2. § (2) bekezdés a) -d) pontban megjelölt személy.

(4) Támogatás feltétele, hogy a jogosult fa vagy vegyes fűtési lehetőséggel rendelkezzen és a lakás téli fűtését fával biztosítsa.

(5) A tűzifa támogatás ugyanazon lakott ingatlanra csak egy jogosultnak állapítható meg.

(6) Amennyiben egy ingatlanból több kérelem érkezik, az elbírálás során előnyt élvez az, aki a kérelmet korábban nyújtotta be.

3. § (1) Nem jogosult szociális célú tűzifa támogatásra – függetlenül a 2. § -ban meghatározott feltételek teljesülésétől – az a személy, aki erődgazdálkodó, erdőtulajdonos és az elmúlt 2 évben engedéllyel fakitermelést végzett.

(2) Az üresen álló vagy életvitel szerűen nem lakott ingatlanra szociális célú tűzifa támogatás nem kérhető.

(3) Az önkormányzat vállalja, hogy a szociális tűzifa támogatásban részesülőktől ellenszolgáltatást, semmiféle jogcímen nem kér.

4. § (1) A támogatás megállapítása iránti eljárás a rendelet 1. melléklete szerinti kérelem benyújtásával indul.

(2) A kérelmet 2023. szeptember 30. napjáig, a Tolcsvai Közös Önkormányzati Hivatal Vámosújfalui Kirendeltségéhez (3941 Vámosújfalu, Csécsi Nagy Pál út 8.) lehet benyújtani.

(3) El kell utasítani azokat a kérelmeket, amelyek a (2) bekezdésben meghatározott határidőn túl kerültek benyújtásra.

(4) A kérelemben a kérelmezőnek nyilatkoznia kell a szociális rászorultságának e rendelet 2. § (2) bekezdés szerinti indokáról, és a kérelméhez mellékelnie kell az ezt bizonyító határozat, vagy hatósági bizonyítvány másolatát, illetve e rendelet 2. § (2) bekezdés g), i), k) pontjai esetében a jövedelmet kell igazolni.

(5) A kérelmek elbírálása Vámosújfalu Község Önkormányzat Képviselő-testület hatáskörébe tartozik, aki a támogatás odaítéléséről, legkésőbb 2023. október 30. napjáig dönt.

(6) A polgármester legkésőbb 2024. február 15. napjáig gondoskodik a tűzifa térítésmentes kiszállításáról.

(7) A tűzifa átvételét a jogosult a rendelet 2. mellékletét képező átvételi elismervény aláírásával igazolja.

5. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és 2024. április 30-án hatályát veszti.