Vámosújfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (II. 10.) önkormányzati rendeletének indokolása

a közművelődésről

Hatályos: 2022. 02. 15
a közművelődésről
Részletes indokolás
Az 1–13. §-hoz
A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 77. § (1) bekezdése értelmében a települési önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatások folyamatos hozzáférhetősége érdekében közművelődési intézményt, illetve közösségi színteret biztosít.
A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdése alapján a helyi közügyek, valamint a helyben biztosítható közfeladatok körében ellátandó helyi önkormányzati feladatok különösen:
„7. kulturális szolgáltatás, különösen a nyilvános könyvtári ellátás biztosítása; filmszínház, előadó-művészeti szervezet támogatása, a kulturális örökség helyi védelme; a helyi közművelődési tevékenység támogatása;”
E rendelet megalkotásával az önkormányzat célja, hogy Tolcsva község lakosságának érdekeit szem előtt tartva meghatározza a település közművelődési alapszolgáltatásait, az önkormányzat közművelődési feladatait, azok ellátásának szervezeti kereteit, a tevékenység irányítását, ellenőrzését és finanszírozását.