Sajókápolna Község Önkormányzata Képviselő-testületének 35/2009. (XII. 11.) önkormányzati rendelete

a levegő minőségének védelmével kapcsolatos helyi szabályokról

Hatályos: 2010. 01. 01- 2024. 03. 26

Sajókápolna Község Önkormányzata Képviselő-testületének 35/2009. (XII. 11.) önkormányzati rendelete

a levegő minőségének védelmével kapcsolatos helyi szabályokról1

2010.01.01.

Sajókápolna Község Önkormányzata Képviselő-testületének a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. tv. 46. § (1) bekezdés c.) pontjában és a 48. §. (3) bekezdés b.) pontjában kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja.

A rendelet célja és hatálya

1. § A rendelet célja a környezeti levegő minőségének tartós és hatékony megóvása és javítása, a légszennyezettségi határérték túllépések megakadályozása, az emberi egészség védelme és a levegő jó állapotának megőrzése a helyi levegővédelmi követelmények szabályozásával.

2. § A rendelet hatálya Sajókápolna Község közigazgatási területén a jogi személyekre, a jogi személyiség nélküli szervezetekre és a magánszemélyekre terjed ki.

A levegőminőség védelmének helyi általános szabályai

3. § A helyi levegővédelmi követelményeket a helyi környezetvédelmi, illetve társadalmi, gazdasági programokban, tervekben, településrendezési, szabályozási tervekben és a műszaki tervezésben, hatósági eljárásokban érvényesíteni kell.

4. § Levegőterhelést okozó tevékenységet, technológiát és technológiai berendezést úgy kell megtervezni, kialakítani, működtetni és fenntartani, hogy abból a lehető legkevesebb légszennyező anyag kerüljön a környezetbe.

A háztartási tevékenységgel okozott légszennyezésre vonatkozó szabályok

5. § (1) Az egyedi fűtéssel rendelkező lakóházakban és más létesítményekben csak megfelelően karbantartott tüzelőberendezésekben és csak az arra a berendezésre engedélyezett tüzelőanyagot szabad elégetni.

(2) A fűtőberendezésben ipari hulladékot, műanyagot, gumit, vegyszert, festéket, festékkel vagy vegyszerrel kezelt fahulladékot, olajos fűrészport stb. égetni tilos.

(3) A jegyzői hatáskörbe tartozó háztartási és az 500 kW névleges bemenő hőteljesítményt meg nem haladó tüzelő – és egyéb, - kizárólag füstgázt kibocsátó – berendezések üzemeltetése során csak az arra a berendezésre engedélyezett tüzelőanyagot szabad elégetni.

(4) Hulladékok (háztartási, ipari, veszélyes és nem veszélyes egyéb hulladékok, műanyag, gumi, vegyszer, festék stb.) nyílt téri, illetőleg háztartási tüzelőberendezésben történő égetése tilos.

(5) A háztartásban, kis mennyiségben keletkező papírhulladék, veszélyesnek nem minősülő fahulladék háztartási tüzelőberendezésben történő égetése külön engedély nélkül végezhető.

Avar és kerti hulladék nyílttéri égetése

6. § A kerti hulladékot elsősorban hasznosítani kell.

7. § Az avar és a kerti hulladék égetése a 8. §. (1) bekezdésében foglaltak kivételével tilos.

8. § (1) Az avar és kerti hulladék égetése kedd, péntek, vasárnap 16-19 óra közötti időszakban megengedett.

9. § (1) Az égetést közterületen kedd és péntek 7.00 – 13.00 óra közötti időszakban lehet végezni, szélcsendes időben.

(2) Az avart és kerti hulladékot csak olyan helyen és területen szabad elégetni, ahol az égetés és annak hőátadása a személyi biztonságot és az emberi egészséget nem veszélyezteti, vagyoni és környezeti kárt nem okoz.

(3) A tűz őrzéséről és veszély esetén annak eloltásáról a tűz gyújtója köteles gondoskodni. A tűz helyszínén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, illetőleg eloltható.

(4) Az égetés befejezésével a tüzet el kell oltani és a parázslást meg kell szüntetni.

10. § Az égetendő kerti hulladék nem tartalmazhat kommunális, illetve ipari eredetű hulladékot (háztartási, ipari, veszélyes és nem veszélyes egyéb hulladékok, műanyag, gumi, vegyszer, festék stb.). A tűz élesztésére, szítására kőolajszármazékot (benzin, gázolaj, petróleum stb.), vagy egyéb vegyszert használni tilos.

11. § (1) A hatóságilag elrendelt, általános tűzgyújtási tilalom alól a rendelet nem ad felmentést.

(2) Az országosan elrendelt – erdőterületekre és azok 200 m-es környezetére vonatkozó – általános tűzgyújtási tilalom alól a rendelet ugyancsak nem ad felmentést.

Porképző és bűzös anyagok kezelésére vonatkozó szabályok

12. § (1) Porképző vagy könnyen lesodródó anyagokat csak rögzített ponyvával, nedvesített állapotban szabad szállítani, illetőleg tárolni.

(2) Építésnél, tatarozásnál, bontásnál és az úttest felbontásánál keletkezett port, terjedésének megakadályozására vízzel kell nedvesíteni.

(3) Az építési és bontási munkálatokat végző szállító járművek okozta sárfelhordás folyamatos takarításáról a kivitelezőnek gondoskodnia kell, a későbbi diffúz porterhelés kialakulásának megelőzése érdekében.

(4) Bűzös anyagot csak légmentesen lezárt tárolóban szabad szállítani illetőleg tárolni.

Vegyes rendelkezések

13. § (1) A rendeletben foglalt előírások betartását a jegyző, a Körjegyzőség munkatársai és bejelentés útján ellenőrzi.

(2) Az a természetes vagy jogi személy, illetőleg jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, aki vagy amely a levegő védelmi követelményeket nem teljesíti, a 21/2001.(II.14.) sz. kormányrendelet 8. számú mellékletében meghatározott bírsággal sújtható.

(3) Szabálysértést követ el és 30.000 Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható az, aki a rendelet 5., 7.-10., valamint 12. paragrafusaiban foglalt rendelkezéseket megszegi.

(4) A szabálysértési eljárás lefolytatása a körjegyzőnek a hatáskörébe tartozik.

(5) E rendeletben nem szabályozott kérdésekben a levegő tisztaságának védelme érdekében a levegő védelmével kapcsolatos egyes szabályokról szóló 21/2001. (II.14.) Korm. rendelet szabályait kell alkalmazni.

14. § E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK Irányelvének figyelembevételével készült, és azzal összeegyeztethető szabályozást tartalmaz.

Ez a rendelet 2010. január 1-én lép hatályba, rendelkezéseit a hatálybalépését követően indult ügyekben kell alkalmazni. Ezzel egyidőben a 15/2008. (X.29.) rendelet hatályát veszti.
1

Az önkormányzati rendeletet a Sajókápolna Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (III. 26.) önkormányzati rendelete 1. §-a hatályon kívül helyezte 2024. március 27. napjával.